Maandag 29/11/2021

Miljoen euro voor zelfdodingpreventie

BRUSSEL l De Vlaamse overheid maakt 1,1 miljoen euro vrij voor de vroegtijdige opsporing van psychoses. Gehoopt wordt dat zo het zelfdodingcijfer, dat hier nog altijd een pak hoger ligt dan het Europese gemiddelde, zou afnemen.

Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) presenteerde het actieplan, dat in Vlaanderen broodnodig lijkt. In 2006 werden in Vlaanderen weliswaar voor het eerst sinds jaren minder dan 1.000 overlijdens door zelfdoding geteld, maar het aantal suïcidepogingen neemt niet af. Dagelijks sterven in onze regio nog steeds drie mensen door zelfdoding. Met dat cijfer doet Vlaanderen het allesbehalve goed.

Een van de doelstellingen van de Vlaamse regering is om het aantal suïcides tegen 2010 met 8 procent te doen verminderen in vergelijking met de eeuwwisseling. Het extra geld dat Vanackere nu in de aanpak van psychoses pompt, past in die betrachting. Zo hebben mensen met schizofrenie een sterk verhoogd risico op zelfdoding. Naar schatting 10 procent overlijdt door suïcide binnen de eerste tien jaar van de aandoening. Bij jonge schizofrenen komt zelfdoding bijna veertig keer meer voor dan gemiddeld.

Het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Ahasverus in Halle-Vilvoorde behaalt erg goede resultaten met een project waarbij men bij jongvolwassenen psychoses tracht op te sporen en te behandelen. Vanackere wil die aanpak nu veralgemenen voor heel Vlaanderen. In april 2009 starten er, dankzij de nieuwe middelen, twee bijkomende regioteams op.

Een deel van de middelen gaat naar een onderzoek dat duidelijk zou moeten maken waarom Vlamingen vaker de hand aan zichzelf slaan. "Alhoewel de middelen voor de suïcidepreventieprojecten gevoelig opgetrokken werden, kunnen hiermee niet alle problemen opgelost worden", aldus Vanackere. "Er zijn grenzen aan de maakbaarheid, de medicalisering en therapeutisering van het leven. Niet voor elke kwaal bestaat een behandeling. Als maatschappij moeten wij leren verdragen dat wij allemaal zwaktes hebben. Een van de belangrijkste preventiestrategieën is misschien wel onszelf opnieuw beter leren omgaan met mislukkingen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234