Zondag 19/09/2021

Miljardenzwendel met valse Navo-contracten

Een Amerikaan met een valse naam en een dito legeruniform is erin geslaagd om het kruim van 's werelds grootste technologiebedrijven meer dan 5 miljard frank lichter te maken. Hij deed zich voor als 'luitenant-kolonel Lamar Reed', belast met een ultrageheime Navo-opdracht. Drie jaar lang stuurden elektronicabedrijven als Sony, Adobe en Pioneer hem prototypes van hun allernieuwste snufjes. De intussen verdwenen fraudeur opereerde vanuit een klein appartementje in het Limburgse Rekem.

Brussel / Lanaken

Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck

Toen op 10 januari de telefoon rinkelde in het kantoor van de advocaten Bude en Hermans, werd eerst nog gedacht aan een zaak van dertien in een dozijn. Handelsrechtbank aan de lijn. "Of we even dat faillissementje wilden doen", zegt Christophe Hermans. "Wat kartonnen dozen ophalen en enkele deuren verzegelen, dachten we." Nu worden de curatoren dag in dag uit bestookt door detectives en advocaten uit de hele wereld.

In 1995 streek de tot nu toe niet geïdentificeerde Amerikaan neer in Rekem. Hij stelde zich voor als luchtmachtofficier en wegbereider van een geheime divisie van de Navo. Hij maakte in Rekem kennis met de kantoorhoudster van een bank. Ze huwden en er kwam een kind. Omwonenden spreken van "een leuk jong stel". Reed droeg zijn haar in een staartje. Wanneer er onderhandeld moest worden, verborg hij het onder zijn kepie.

Eind 1995 stichtte Lamar Reed de bvba 'Abacus Interactif bvba'. Kort na de omvorming tot nv AMS Laboratories, begin 1997, begon hij aan zijn grote plan. Hij contacteerde bedrijven als Sony, 3Com, Pioneer, Adobe en zelfs Electronic Data Systems. Reed vertelde dat hij naar België was gestuurd met een "ultrageheime missie": het opzetten van het 'Allied Special Operations Project'. Dat zou een nieuwe elite-eenheid van de Navo worden voor militaire spionage. Tenminste, dat was wat de bedrijven vermoedden. Regel één voor al wie met Reed zaken wou doen luidde: absolute geheimhouding.

In een eerste fase, zo heette het, zou Reed een 'materiels test unit' opzetten. Dat hield in dat hij al die nieuwe snufjes van hoogtechnologie zou "uittesten". Werden ze goed bevonden, dan zou hij een aanbevelingsbrief opstellen voor "zijn bazen". Eens het project van start zou gaan, zouden er vele miljarden kunnen worden verdiend. Negentig bedrijven trapten in de val en deden ook niet moeilijk toen de betalingen door Reed uitbleven. Midden 1997 kwam een stroom van leveringen op gang. Nog niet op de markt losgelaten software, de superintelligente videocamera's, gesofisticeeerde zenders. Alles werd afgeleverd in het appartementje (twee kamers) dat Reed en zijn echtgenote deelden in de Raamstraat in Rekem. Nadat buren klaagden omdat ze door de stroom van containers niet meer konden parkeren, huurde Reed loodsen in Maasmechelen en Leuven.

In totaal ontving de curator al zo'n tachtig schadeclaims - tot uit Japan - voor een voorlopig totaal bedrag van 875 miljoen frank. "Dat is pas een fractie. Ik denk veeleer aan miljarden. Dertig bedrijven dienden slechts een provisionele schadeclaim in, voor een symbolische frank."

Ook al zijn FBI en Scotland Yard intussen een mondiale klopjacht begonnen, tegen Reed lopen er bij het parket in Tongeren momenteel slechts twee dossiers tegen hem. Eén voor bigamie (hij was al gehuwd) en één wegens het doen verdwijnen van een deel van de buit in een loods in Leuven. Toen het parket van Tongeren eind vorig jaar in dat verband een huiszoeking verrichtte in zijn appartement, wist hij te vluchten via het balkon. Sindsdien lijkt hij van de aardbodem verdwenen.

FBI en Scotland Yard houden klopjacht op oplichter die technologiebedrijven grandioos voor schut zette

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234