Zaterdag 03/12/2022

Economie

Miljardenproject voor Antwerpse haven op stapel

Na het vertrek van rederij MSC is er plek vrijgekomen aan het Delwaidedok. Beeld PHOTO_NEWS
Na het vertrek van rederij MSC is er plek vrijgekomen aan het Delwaidedok.Beeld PHOTO_NEWS

In de Antwerpse haven komt aan het Delwaidedok op de Rechterscheldeoever mogelijk een 'waste-to-chemicalsfabriek' van de Saoedische vennootschap Energy Recovery Systems, een investering van naar schatting 3,7 miljard euro, die 900 jobs kan opleveren.

De raad van bestuur van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen sprak - op basis van een marktbevraging - vandaag de voorkeur uit om met dit bedrijf onderhandelingen op te starten om de zuidelijke kant van het Delwaidedok op te vullen. Dat komt leeg te staan door de geplande verhuis van rederij en terminaloperator MSC naar het Deurganckdok op de Linkerscheldeoever.

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen startte eind vorig jaar een marktbevraging om te zien hoe het Delwaidedok het best opnieuw kon worden ingevuld. "De raad van bestuur heeft kennis genomen van de resultaten van de bevraging voor de zuidelijke en noordoostelijke zone van het Delwaidedok die eind vorig jaar was gelanceerd. Op basis van de ingediende kandidaturen besliste de raad van bestuur dat het project van Energy Recovery Systems (ERS) inhoudelijk het meest geschikte project is voor de invulling van het Delwaidedok", klinkt het in een persbericht. "De directie van het Havenbedrijf krijgt nu de opdracht om verdere onderhandelingen met de firma aan te gaan met het oog op het afsluiten van een concessieovereenkomst."

Grootste 'waste-to-chemicalssite' ter wereld

Als het project wordt gerealiseerd, zal Antwerpen volgens het stadsbestuur meteen de grootste 'waste-to-chemicalssite' ter wereld hebben. Op de site zal afval worden omgezet in ammoniak en ureum via vergassingstechnologie. "Een investering van deze omvang in een volledig nieuwe productiesite binnen de petrochemische cluster zou de positie van de haven versterken. Door in te zetten op het verduurzamen van de economische activiteit in de haven kunnen we Antwerpen nog beter op de kaart zetten als belangrijke en toekomstgerichte speler in de chemiesector", stelt burgemeester Bart De Wever.

Van de 900 verwachte jobs zijn er naar verluidt 750 bestemd voor technische basisprofielen. 140 jobs zouden geen diplomavereiste kennen. "Dit is het soort van projecten dat Antwerpen nodig heeft om in te zetten op jobcreatie. Ik kan dat alleen toejuichen", aldus de burgemeester nog.

ERS 'verheugd'

In een eerste reactie zegt Energy Recovery Systems, dat in Jeddah in Saoedi-Arabië gevestigd is, "verheugd" te zijn dat de Antwerpse havenautoriteiten haar als voorkeurskandidaat hebben weerhouden. "Het 150 hectare groot terrein zal door ERS gebruikt worden voor de bouw van een nieuwe productie-eenheid van groene ammoniak en groene ureum, goed voor een investering van maar liefst 3,7 miljard euro", bevestigt het bedrijf, dat meteen zijn dank uitspreekt tegenover het Antwerpse Havenbedrijf.

Dinsdag geeft ERS een toelichting over de investeringsplannen, in aanwezigheid van havenschepen Marc Van Peel (CD&V) en gedelegeerd bestuurder Eddy Bruyninckx.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234