Maandag 14/06/2021

miljardengat bij PARMalat dubbel zo groot

Het Italiaanse zuivelbedrijf Parmalat heeft mogelijk een gat van bijna 7 miljard euro in de boeken. De beurskoers verschrompelt. Crisismanager Bondi overlegt met de regering-Berlusconi over een reddingsplan.

Emmanuel Vanbrussel

Het boekhoudschandaal bij Parmalat neemt steeds grotere proporties aan. Volgens de krant Corriere della Sera heeft de Italiaanse zuivelgroep een afbetaling van 2,9 miljard euro niet uitgevoerd maar wel in de boeken ingeschreven. Hoofdaandeelhouder en stichter Calisto Tanzi heeft dat bekend aan enkele investeerders, meldt de Italiaanse krant. Vorige vrijdag moest de melkmultinational (35.000 werknemers in 30 landen) al erkennen dat zijn dochterbedrijf Bonlat op de Kaaimaneilanden een lege doos is, hoewel het volgens de boeken een portefeuille van 3,95 miljard euro bezit. Als de bekentenis van Tanzi klopt, heeft Parmalat een gat van minstens 6,85 miljard euro in de boekhouding.

Het parket van Milaan is een gerechtelijk onderzoek begonnen naar Calisto Tanzi. Ook tegen Alberto Ferraris en Luciano Del Soldato, twee voormalige financiële directeurs van de Italiaanse zuivelgigant, loopt een gerechtelijke procedure. Ferraris was financieel directeur van maart tot november. Toen nam Del Soldato het van hem over. Hij hield het maar drie weken uit. Angelo Curto, de openbare aanklager in Milaan, windt er geen doekjes om. "Het is duidelijk dat de boekhouding van Parmalat is vervalst. Bonlat is maar een van meerdere manipulaties van de balans", verklaarde hij gisteren. Mogelijk heeft Parmalat zijn accountants Deloitte&Touch en Grant Thornton (verantwoordelijk voor de dochterondernemingen) met valse documenten om de tuin geleid.

De beurskoers van de zuivelgroep is verschrompeld tot 0,10 euro, liefst twintig keer minder dan tien dagen geleden. De beurs van Milaan liet de aandelen van Parmalat gisteren verhandelen via een eenmalige veiling. Op de obligatiemarkten krijg je voor een Parmalat-obligatie maar een vijfde van de bladwaarde meer. Het ratingbureau Standard & Poor's verwacht niet dat Parmalat zijn obligaties nog zal kunnen aflossen.

Enrico Bondi, een van Italiës beroemdste crisismanagers, is vorige week door Tanzi aangesteld om schoon schip te maken. Hij doktert uit via welke financiële beschermingsprocedures hij het faillissement van Parmalat kan vermijden. Een van de scenario's is een tijdelijke bevriezing van de schulden. Voor bepaalde noodscenario's heeft Bondi de goedkeuring van de Italiaanse regering nodig. Hij voerde daarover gisteren besprekingen met de Italiaanse regering. Gianni Alemanno, minister van Landbouw, stelt de oprichting van een interministeriële werkgroep voor om Parmalat te redden. Hij voelt de druk van de Italiaanse melkboeren. Parmalat heeft de uitstaande facturen niet betaald sinds augustus. In totaal gaat het om 120 miljoen euro. Vandaag staat Parmalat op de agenda van de Italiaanse ministerraad.

Ook Europa mengt zich in het debat. De Europese Commissie wil een faillissement vermijden, maar verwacht dat de Italiaanse regering de Europese concurrentiewaakhonden zal inlichten over zijn staatssteun aan het bedrijf. Europees Commissaris voor Concurrentie, Mario Monti, een Italiaan, is bereid om extra snel na te gaan of die steun in overeenstemming is met de Europese regels.

Als Parmalat failliet gaat, worden niet alleen de werknemers en de melkboeren, maar ook de Italiaanse banken zwaar getroffen. Het bedrijf torst een totale uitstaande schuld van 9 tot 10 miljard euro, het niet-betaalde afbetaling van 2,9 miljoen euro inbegrepen. Een derde van het totaalbedrag is verschuldigd aan Italiaanse banken. Bij de Italiaanse bank Capitalia staat een bedrag van 393 miljoen euro open, een vordering van 91 miljoen euro bij Parmatour (het toerismebedrijf van de familie Tanzi) niet meegerekend. Ook Banco Intesa (360 miljoen krediet) en Sanpaolo (300 miljoen krediet) behoren tot de huisbankiers van de zuivelgroep. Volgens Standard&Poor's is de vrees voor een ineenstorting van het Italiaanse financiewezen overdreven. De kredietwaardigheid van de betrokken Italiaanse banken komt volgens het ratingbureau niet in gevaar. De grootste twee schuldeisers zijn overigens niet Italiaans, maar Amerikaans. Citigroup en Bank of America hebben elk een bedrag van 500 tot 1.000 miljoen euro tegoed van Parmalat.

Het schandaal beïnvloedt ook Parmalats voetbalclub, FC Parma. De eersteklasser wordt versneld ondergebracht in een aparte spin-off, zodat de club niet wordt betrokken bij het financiële schandaal.

'De balans van Parmalat is vervalst'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234