Zaterdag 17/04/2021

Verkiezingen VS

Miljardair Richard Branson: "Zakenwereld moet slechte ideeën van Trump counteren"

Richard Branson.  Beeld Bas Bogaerts
Richard Branson.Beeld Bas Bogaerts

Oprichter van de Virgin Group, Richard Branson, stelde vandaag zijn nieuwe film ‘Don’t look down’ aan de New Yorkse pers voor. Hij nam er ook even tijd om te spreken over de toekomst van de zakenwereld en de verkiezing van Donald Trump: “De overwinning van Trump is een trieste zaak, maar als invloedrijke mensen hun macht en rijkdom gebruiken om de dingen in betere banen te leiden, kan het allemaal nog meevallen”, zo schrijft Fastcompany.

Richard Branson windt er geen doekjes om: verheugd dat Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt, is hij allerminst. Toch is doemdenken voor hem geen oplossing. “Ik denk dat we vooral de handen in elkaar moeten slaan en samen moeten vechten tegen racisme, xenofobie en enkele van de verschrikkelijke evoluties die de laatste maanden zijn ingezet in zowel de Verenigde Staten als in Groot-Brittannië. Als we erin slagen op die vlakken als één man overeind te blijven, kunnen we de schade volgens mij nog beperken. Vooral wanneer mensen die misschien iets meer invloed kunnen uitoefenen - dankzij hun positie of rijkdom - dan anderen, die invloed inzetten om de dingen een iets gunstigere richting uit te sturen.”

“Neem nu op vlak van de klimaatopwarming. Donald Trump geeft aan niet te geloven in global warming, dat terwijl zowat 99,9 procent van de wetenschappers het erover eens is dat hiertegen dringend iets moet worden ondernomen. Mocht Trump zijn ‘nieuwe banen-‘plan willen realiseren door bijvoorbeeld de mijnen te heropenen, en daar nieuwe mensen tewerk te stellen, dan stevent de wereld af op een catastrofe. Het is dan aan de zakenwereld om niet alleen in hevig protest uit te barsten, maar om daarnaast in een deftig alternatief te voorzien door zelf duizenden banen te gaan creëren."

Ook wat de gezondheidszorg betreft, ziet Branson een beschermende functie voor de zakenwereld weggelegd. “Als de universele gezondheidszorg in Amerika dreigt te worden afgeschaft, dan is het aan de zakenwereld om ervoor te zorgen dat ook mensen die geen verzorging kunnen betalen, daar toch toegang tot krijgen. Bovendien moet de bedrijfswereld Amerika ook tonen hoe we een dragend zorgsysteem kunnen uitbouwen, en dat doortrekken naar landen die zelf niet over zo’n systeem beschikken.”

"Migranten zijn nodig"

Ook tegen het feit dat Donald Trump migranten en vluchtelingen uit de VS wil laten deporteren, protesteert Branson hevig. “Allemaal samen moeten we schreeuwen dat we ook die mensen nodig hebben. De Verenigde Staten hebben nauwelijks een overschot aan werknemers. Je kan extra werknemers simpelweg niet naar huis sturen omdat onze economie zal crashen en onze industrie eronder zal lijden.” Ook als de Republikeinen gaan beginnen met het instellen van handelsembargo’s moet de zakenwereld zijn stem laten horen: “Als Trump vrijhandel met andere delen van de wereld gaat verbieden, zal dat negatief inhakken op het Amerikaanse consumentenpubliek. Ze zullen een veel hogere prijs voor hun goederen moeten betalen en ook de inflatie zal toenemen.”

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waar Branson zich dan weer niet druk over maakt is over de ruimte die de Trump-regering zal laten voor innovatie binnen de bedrijfswereld. “Het is typisch Republikeins om ondernemerschap en bedrijven te ondersteunen.” Richards is er dan ook van overtuigd dat de gevaren zich eerder op het sociale dan op het zakelijke vlak bevinden: “Als je een president hebt die niet gelooft in de evolutietheorie, of die ervan overtuigd is dat iedereen die homoseksueel is daarvan ‘genezen’ kan worden door het toedienen van elektroshocks, dan ziet het er niet goed uit. Dat je zulke overtuigingen hoort in landen als Saoedi-Arabië tot daaraan toe, maar toch niet in een goed ontwikkeld westers land als de VS.”

"Meer belasting voor superrijken"

Tot slot laat Branson ook nog een opmerkelijke overtuiging wat betreft de verdeling van de belastingen binnen het Amerikaanse systeem op de wereld los. “Ik vind dat mensen zoals ikzelf - en iedereen die tot de top 1-procentlaag van rijkste mensen behoort – meer belastingen zouden moeten betalen, maar het ziet er niet naar uit dat dat ook gaat gebeuren. Je vraagt je af hoe al die mensen die voor Trump stemden er ook effectief beter uit gaan komen als de werkende klasse meer dan hun evenredige deel moeten blijven betalen op het taksfront. Ik denk dat die belofte en de bijbehorende misrekening Trump nog duur te staan zal komen.”

Hevig protest tegen de verkiezing van Trump.  Beeld AFP
Hevig protest tegen de verkiezing van Trump.Beeld AFP

Volgens Branson is er met de verkiezing van Trump dan ook een grote barst in de 'mentale balans' van de VS als natie gekomen. “De sfeer en gemoedstoestand die er heerst in een bedrijf, wordt in grote mate bepaald door de mensen die aan het hoofd van dat bedrijf staan. Bij een natie werk dat niet anders. Hoe inspirerend een Donald Trump in polepostion kan zijn, blijft sterk de vraag. Ik denk dat veel mensen voor hun begeestering een beroep zullen blijven doen op Barack Obama, ook al treedt die officieel af. Ik denk dat mensen van hem zullen verlangen dat hij the voice of reason wordt, die de natie zo broodnodig heeft en die het niet zal vinden in de persoon van Trump.”

'Voice of reason'

Desalniettemin blijft Branson optimistisch. “Zoals Obama het uitdrukte, de zon komt morgen weer op. We moeten zo positief en optimistisch blijven als we kunnen. We mogen een tijdje kwaad zijn om hoe het gelopen is, maar dan moeten we de straat optrekken en onze stem laten gelden. Als onze ergste vrezen waarheid dreigen te worden, moeten we protesteren, ons verenigen zoals we dat nog nooit eerder gedaan hebben en opkomen voor waar we in geloven.”

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234