Woensdag 19/02/2020

Vakbonden

Militanten massaal naar justitiepaleis als steun voor vakbondslui die 6 maand riskeren voor wegblokkades

Enkele honderden vakbondsmilitanten hebben deze ochtend verzameld aan het justitiepaleis van Antwerpen om de vakbondsmannen een hart onder de riem te steken.Beeld Patrick Lefelon

Ruim 700 vakbondsmilitanten verzamelden vandaag aan het justitiepaleis van Antwerpen om de ABVV’ers Bruno Verlaeckt en Tom Devocht een hart onder de riem te steken. Tegen beide wordt zes maanden cel met uitstel gevorderd voor het ”kwaadwillig belemmeren van het verkeer” tijdens een nationale vakbondsactie.

Het plein en de trappen voor het justitiepaleis kleurden volledig rood met hier een daar ook een groen of blauw jasje. Uit het hele land waren vakbondsmannen afgekomen, veel franstaligen ook, uit de chemie, het spoor en de luchthaven van Zaventem. Ze deden dat om hun steun te betuigen aan Antwerps ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt en vakbondsafgevaardigde Tom Devocht, die voor de rechtbank moesten verschijnen.

De twee beklaagden werden gearresteerd nadat op 24 juni 2016 tijdens een stakingsactie van ABVV enkele toegangswegen tot de Antwerpse haven geblokkeerd waren. ”Het ging om een normale stakingsactie waarbij geen schade is aangericht of andere delicten werden gepleegd”, zei Miranda Ulens, secretaris van het ABVV. ”Die dag waren er in het hele land vakbondsacties. Enkel in Antwerpen zagen we dat de burgemeester heel duidelijk richtlijnen heeft gegeven aan zijn politie om het protest in de haven te breken.” De politie kwam toen inderdaad massaal te plaatsen met schilden en matrakken om de stakers hardhandig te verwijderen.

Vakbondsleden komen hun steun betuigen aan het Antwerpse justitiepaleis.Beeld Marc Schoetens

Volgens de vakbond is er door haar militanten op geen enkel moment geweld gebruikt. Pas maanden laten kregen de twee vakbondsmannen te horen dat ze voor de strafrechtbank worden gedaagd. Ulens: ”Ze worden dus behandeld als criminelen en dat zijn ze niet.” 

"Geen filterblokkade"

Het openbaar ministerie denkt daar anders over. "Al voor 5 uur 's morgens werd de rijbaan met voertuigen en containers geblokkeerd en werden autobanden in brand gestoken. Er stonden lange files van vrachtwagens die wilden komen laden en lossen, maar er was geen doorkomen aan. Dit was dus zeker geen filterblokkade", aldus het openbaar ministerie.

De actie was bovendien niet aangevraagd bij de bestuurlijke overheid. De politie probeerde te bemiddelen met de vakbondsmilitanten en maakte hen duidelijk dat er gepast zou gereageerd worden, als ze de rijbaan niet vrijwillig zouden vrijgeven.

"Enkel aan de stakerspost op het kruispunt van de Scheldelaan met de Oosterweelsteenweg bleven manifestanten het verkeer hinderen en de confrontatie opzoeken. Er ontstond een kat- en muisspel met de politie, die de sproeiwagen inzette. Bruno Verlaeckt en Tom D. waren de aanstokers: ze bleven de anderen ophitsen en werden bestuurlijk aangehouden", zei de procureur.

De twee ABVV'ers kunnen zich volgens de aanklager niet beroepen op het stakingsrecht. "Dat is geen absoluut en onbeperkt recht. Ook tijdens stakingsacties moet men zich aan de wet houden en dat betekent dat men het verkeer niet mag belemmeren."

Verdediging

De socialistische vakbond vindt het niet kunnen dat beiden nu terecht moeten staan. De bond noemt het recht om te betogen, ook op de openbare weg, "een fundamenteel mensenrecht dat absolute bescherming verdient".

Volgens de vakbond wil het openbaar ministerie een precedent scheppen en het stakingsrecht uithollen.

"Politieke move"

De verdediging stelde dat de actie van 24 juni 2016 in niets verschilde van vorige acties, waardoor er van enige kwaadwilligheid geen sprake kan zijn. Er was geen reële gevaarssituatie en er deed zich ook geen enkel ernstig incident of schadegeval voor, buiten wat tijdverlies voor de chauffeurs die in de files stonden.

"Waarom dan zoveel machtsvertoon van de politie? Waarom die arrestaties? Omdat burgemeester De Wever het ABVV viseerde en geen blokkade duldde. Hij maakte er een punt van en het openbaar ministerie is hem daarin gevolgd, nadat het dossier eerst een jaar zoek raakte. Dit neigt naar een politieke move, maar daar dient de rechtbank niet voor. Dit is een ontoelaatbare vervolging", pleitte advocaat Walter Van Steenbrugge. Hij kreeg luid applaus van de vakbondsmilitanten in de zaal.

Vakbondsleden komen hun steun betuigen aan het Antwerpse justitiepaleis.Beeld Marc Schoetens

Verlaeckt zei in zijn laatste woord dat hij er tijdens stakingsacties altijd alles aan gedaan heeft om de veiligheid van de manifestanten en de weggebruikers te garanderen. Dat hij nu samen met een vakbondsafgevaardigde vervolgd wordt voor 'kwaadwillige verkeersbelemmering' vindt hij onterecht. 

"Precedent"

Als Bruno Verlaeckt en Tom D. veroordeeld worden, creëert dat volgens de verdediging een precedent, waardoor alle toekomstige betogingen en acties beperkt moeten blijven tot het uitdelen van wat flyers op de stoep. "Het openbaar ministerie wil hier duidelijk een afschrikwekkend voorbeeld stellen", stelde advocaat Jos Vander Velpen.

Bij het tot stand komen van de wet die het kwaadwillig belemmeren van het verkeer strafbaar stelt, was het volgens de verdediging nooit de bedoeling van de wetgever om aan het stakingsrecht te raken. Ze vroegen dan ook de vrijspraak.

Honderden vakbondsleden verzamelden vanochtend aan het Antwerpse justitiepaleis om Bruno Verlaeckt en Tom D. een hart onder de riem te steken. Tijdens een eerste zitting van het proces in april daagden ook al honderden militanten op om de twee mannen te steunen. De rechter moest de zaak toen noodgedwongen naar een grotere zaal verhuizen. 

Het vonnis wordt op 29 juni uitgesproken.

Beeld Marc Schoetens
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234