Zaterdag 22/01/2022

Militairen 'wandelen' uit protest tegen achterstelling

Brussel

Eigen berichtgeving

Omdat ze vanwege hun statuut niet mogen betogen, trokken ongeveer 1.500 militairen gisteren 'wandelend' door Brussel. Zo probeerden ze minister van Landsverdediging André Flahaut duidelijk te maken dat hij hun wedden gelijk moet schakelen met die van de openbare ambten.

Het tuchtreglement verbiedt militairen in uniform te betogen. Overtreding van dat verbod levert een tuchtvergrijp op dat kan leiden tot een veroordeling door de krijgsraad. Vandaar dat de vrijwilligers, onderofficieren en officieren gisteren niet op de rijbaan liepen, wat zou neerkomen op een betoging, maar op de voetpaden. Voor de politie maakte dat blijkbaar geen verschil aangezien vele straten langs het traject waren afgesloten met Friese ruiters. Daardoor kwamen de wandelaars terecht op het Madouplein, waar ze ongewild zorgden voor verkeersproblemen.

De geüniformeerden maakten vier eisen kenbaar. De eerste ging over een weddeverhoging. "Vrijwilligers in het leger worden financieel achtergesteld in vergelijking met collega's uit de openbare ambten", verwoordt Dirk Deboodt, secretaris van de afdeling militairen van het ACOD. Die nam met CCOD en ACMP het voortouw voor de wandeling. "Een soldaat uit de laagste categorie verdient na dertig jaar dienst netto ongeveer 5.000 frank meer dan toen hij begon en komt uit op ongeveer 50.000 frank. Dat is 6 tot 12 procent minder dan in de openbare ambten." Een nog groter verschil bestaat er volgens Deboodt met de federale politie. "Een adjudant verdient daar ruim 20 procent meer dan in het leger."

Die verschillen verklaren volgens de vakbondsman het personeelstekort bij het leger. "Het vist in dezelfde vijver als de politie en de brandweer. Die betalen meer waardoor kandidaten automatisch kiezen voor die korpsen. Enkel degene zonder alternatief gaat naar het leger."

De andere eisen slaan volgens Deboodt op de afvloeiingsregeling voor soldaten, die niet zoals hogere collega's kunnen vertrekken op hun 51ste, en op forfaitaire uren die niet worden betaald maar wél gepresteerd zoals de wachtdiensten. "Wie 24 uur wachtloopt, krijgt slechts vier uur bruto uitgekeerd."

Het kabinet van Landsverdediging liet weten dat minister Flahaut zich bewust is van het bestaan van het 'loonprobleem'. Hij denkt dat te verhelpen met een sectoraal protocolakkoord dat voor de zomer ondertekend moet zijn. (CN)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234