Maandag 11/11/2019

Update

Militairen nog zeker tot 2020 op straat

Beeld EPA

De legertop verwacht niet dat de militairen de komende jaren uit het straatbeeld verdwijnen. Daarom worden de werking en de trainingen omgegooid. Dat zegt generaal-majoor Marc Thys aan De Standaard.

In de defensieplanning wordt er rekening mee gehouden dat operatie Homeland nog zeker tot 2020 zal duren. Maar de legerleiding beseft dat dit een grote impact heeft op het welbevinden van de militairen. Daarom wordt er gewied in de trainingsschema's; grote oefeningen waar meerdere eenheden bij betrokken zijn, worden tegen het licht gehouden en skills die de militairen niet onmiddellijk nodig hebben bij hun patrouilles in de straat, worden minder of voorlopig zelfs niet meer getraind.

"We moeten klaar en getraind zijn voor al onze opdrachten", zegt Thys. "Maar onze grootste uitdaging, dat zijn onze mensen. Gemiddeld staan zij nu zes maanden op straat. We mikken op een derde minder." Thys wil dat de militairen meer gaan patrouilleren en minder statisch gebouwen bewaken.

Na aanslagen op Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek staat het terreurniveau in ons land op niveau 3. In Brussel vond op 20 juni 2017 een mislukte terroristische aanslag met een spijkerbom plaats, waarbij geen slachtoffers zijn gevallen.

Legervakbonden willen snel nieuw veiligheidskorps

De vakbonden in het leger vragen de federale regering om snel werk te maken van een structurele oplossing voor de inzet van militairen op straat. De vakbonden verwijzen onder meer naar de aangekondigde oprichting van een nieuw veiligheidskorps, dat moet instaan voor de bewaking aan gebouwen.

De vakbonden beklemtonen in hun reactie dat heel wat militairen overbelast zijn door 'Operatie Homeland'. "Het is dus niets te vroeg dat men maatregelen neemt", zegt Yves Huwart van de Algemene Centrale van het Militair Personeel (ACMP). "Maar ik vrees dat dit, met een steeds kleiner wordend leger, geen oplossing biedt op lange termijn."

"De regering moet dringend met structurele oplossingen over de brug komen", klinkt het ook bij Edwin Lauwereins van VSOA. "Dat zou kunnen met het opstarten van een veiligheidskorps dat bewakingsopdrachten overneemt. De eerste aanwervingen daarvoor waren voor begin dit jaar voorzien, maar de regering maakt daar geen werk van."

Ook Walter Van den Broeck van ACV verwacht dat het nieuwe veiligheidskorps - dat onder meer de bewaking van Brussels Airport, nucleaire sites, internationale instellingen en overheidsgebouwen op zich zou nemen - een oplossing kan bieden. "De regering moet daar dringend meer 'vitesse' achter zetten. Het lijkt erop dat de eerste aanwervingen pas begin 2018 zullen plaatsvinden, een jaar later dan gepland." Volgens hem talmt de regering met de aanwervingen, omdat de inzet van dat veiligheidskorps meer geld zou kosten dan het opstellen van militairen.

Daarnaast waarschuwen de vakbonden voor de gevolgen van het snoeien in de trainingen. "Onze competenties dreigen verloren te gaan als we onze vaardigheden niet kunnen oefenen. Dat is geen goede zaak voor Defensie", zegt Walter Van den Broeck. "Buitenlandse operaties moeten de corebusiness van Defensie zijn. Ik hoop dat onze expertise op dat vlak niet verdwijnt", aldus ook Lauwereins.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234