Dinsdag 19/11/2019

Update

Militairen dreigen met actie wegens sportproeven

Beeld PHOTO_NEWS

De vakbonden dreigen met syndicale acties indien militairen niet het recht krijgen zich drie maal per week voor te bereiden op de jaarlijkse sportproeven, zoals aanvankelijk was overeengekomen.

Vanaf januari geldt een nieuw statuut voor militairen. Dat houdt in dat alle militairen - ook wie een bureaujob heeft - jaarlijks een sportproef moeten afleggen. Wie twee jaar niet slaagt, verliest zijn baan.

Volgens ACOD-secretaris Dirk Deboodt was overeengekomen met Defensie dat alle militairen daarom, tijdens de uren, drie maal per week recht hebben op 45 minuten training onder begeleiding van sportmonitoren. "Uiteindelijk is die belofte ingetrokken. We voelen ons belogen en bedrogen", aldus Deboodt.

De vakbonden hebben daarom het sociaal overleg opgeschort. Ze eisen een onderhoud met Defensieminister Pieter De Crem en willen dat Defensie zich houdt aan de beloofde sporttijd. "Zoniet dreigen acties." Defensie ontkent dat er al definitieve beslissingen zijn genomen over de sportproeven.

Overgangsperiode
In 2012 slaagde bijna 52 procent van de militairen, tien procent had een medische vrijstelling, 17 procent was meer dan 50 jaar en hoefde de testen niet meer af te leggen. Negen procent slaagde niet in de testen, en ongeveer dertien procent deed niet mee.

De cijfers variëren erg naargelang de componenten. Zo is er bij de landmacht amper vier procent die niet slaagt in de testen, en deed acht procent niet mee.

Volgens Deboodt is vooral het percentage militairen dat niet deelneemt aan de proeven een probleem. Vanaf 1 januari moeten alle militairen - ongeacht de leeftijd - deelnemen. Wie twee jaar niet slaagt in de sportieve testen, verliest zijn werk. Er is wel een overgangsperiode van vijf jaar. Jobverlies dreigt niet voor 45-plussers of wie 25 jaar carrière heeft. Niet slagen dreigt voor hen wel hun loopbaan negatief te beïnvloeden.

Vroeger bestond de test uit lopen, opdrukoefeningen en optrekoefeningen. Nu gaat het om lopen en de 'left right side brigde'-oefening. Zo moeten militairen van 30 jaar 2.400 meter kunnen afleggen in iets meer dan 11 minuten. Een vrouwelijke militair van 50 jaar krijgt daar 17,5 minuten voor, illustreert Deboodt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234