Zaterdag 25/01/2020

Militaire vakbond: "We krijgen Defensie niet uitgelegd aan de man in de straat"

Beeld BELGA

"Behalve de militairen zelf zijn er nog maar weinigen in onze samenleving die zich zwaar storen aan een verdere afbouw van het leger", schrijft vakbondsverantwoordelijke Yves Huwart vandaag in een opiniestuk in De Standaard. Maar Defensie heeft de man in de straat wél nodig om de toekomst van het leger uit te stippelen.

Bij de militaire vakbond hadden ze de zoveelste besparingsronde bij Defensie - in tegenstelling tot de legertop- wel zien aankomen. Het zou ook niet logisch zijn om in de huidige economische context overal te saneren behalve bij Defensie. Maar Yves Huwart van de militaire vakbond eist wel dat er een open debat komt over de toekomst van ons leger. Want volgens Huwart van het ACMP is "het strategisch plan 2000-2015 mislukt". Hoog tijd voor een upgrade dus.

Mislukt verhaal

"We stellen vast dat er te weinig draagkracht is voor Defensie bij de publieke opinie. Buiten de militairen reageert er niemand verontwaardigd over de aanhoudende besparingen bij Defensie." Het wordt volgens Huwart dan ook hoog tijd voor een nieuw verhaal. Die nieuwe visie moet meer stabiliteit brengen bij het leger. "We moeten gaan nadenken waar we naartoe willen met Defensie.", legt hij uit in De Ochtend op Radio 1. "Welke opdrachten willen we uitvoeren? Voor welke soort dreigingen willen we klaar zijn?" Over die kerntaken van Defensie moet een debat gevoerd worden. Huwart wil dat de politici een open debat voeren over de materie. "Wij moeten de burger ervan bewust maken dat Defensie een heel belangrijk instrument is."

Draagvlak
Een breed en maatschappelijk draagvlak creëren bij de burger: dat wil de vakbondsafgevaardigde. "De burger moet beseffen dat zijn veiligheid of zefs zijn werkgelegenheid wordt aangetast als men bespaart op Defensie." Zo geeft Huwart het voorbeeld van havenarbeiders die vertrouwen op de veilige handelsroutes, die ondermeer bewaakt worden door de marine.

Beneluxleger
Bart Eeckhout pleit vandaag in De Morgen voor meer samenwerking met Nederland en Luxemburg. Maar Yves Huwart heeft enkele sceptische bedenkingen bij zo'n Beneluxleger. "Als we geloofwaardig willen zijn in een samenwerkingsverband, moeten we iets hebben om te delen." De Belgische rol in de maritieme samenwerking met Nederland is bijvoorbeeld verwaarloosbaar. "Hebben wij wel nog iets te bieden", vraagt Huwart zich af.

Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234