Maandag 09/12/2019

Militaire uitgaven stijgen voor eerst in 13 jaar niet

Voor het eerst in dertien jaar zijn de militaire uitgaven in de wereld vorig jaar niet gestegen.

De voorgaande jaren groeiden de bewapeningsuitgaven gemiddeld met 4,5 procent per jaar, maar vorig jaar bleven ze vrijwel onveranderd op 1.740 miljard dollar (1.330 miljard euro) steken. De stagnatie is vooral een gevolg van bezuinigingen in Amerika, Europa, Brazilië en India. Rusland en China gaven veel meer uit.

Dat zegt Sipri, het Zweedse onderzoeksinstituut dat al sinds 1966 de bewapeningsuitgaven in de wereld onderzoekt. Onlangs nog becijferde Sipri dat de uitlevering van militair materieel op een record was beland sinds het einde van de Koude Oorlog.

De daling in de uitgaven komt vooral voor rekening van Amerika, ondanks een krimp van 1,2 procent nog altijd goed voor 41 procent van 's werelds bewapeningsuitgaven. Volgens Sipri krompen de uitgaven vooral doordat de regering-Obama in conflict kwam met het Republikeinse Congres over de hoogte van de totale staatsuitgaven.

Sipri verwacht dat de druk op het budget blijvend is, gezien de maatregelen die het Congres vorig jaar trof om het totale overheidstekort te beteugelen. Sipri verwacht een 'relatief vlakke' ontwikkeling van de Amerikaanse militaire uitgaven tot 2021. Bovendien zal de terugtrekking uit Irak en binnen afzienbare tijd uit Afghanistan ook leiden tot minder militaire uitgaven.

In Europa zijn de drie grote militaire machten hun uitgaven aan het beperken in het kader van bezuinigingen. Frankrijk doet al 4 procent minder dan in 2008, Duitsland 1,4 procent en Groot-Brittannië en half procent. Crisislanden Griekenland, Spanje en Ierland hebben veel grotere bezuinigingen doorgevoerd.

Terwijl Europa minder uitgeeft, groeit de Russische bewapening als nooit tevoren: met 9,3 procent. Vorig jaar gaf Rusland 71,9 miljard dollar (54,9 miljard euro) uit, voor het eerst meer dan Frankrijk en Groot-Brittannië. De Russische militaire expansie is structureel. De groei sinds 2008 is 16 procent, sinds 2002 79 procent, en de plannen voor de toekomst bevatten nog veel meer groei. Ook China bewapent snel, met een groei van de uitgaven van 3,9 procent. Maar als percentage van het nationaal inkomen blijft China op 2 procent zitten. Ter vergelijking: de Verenigde Staten geven 4,7 procent van hun bnp uit aan de krijgsmacht.

In Afrika groeiden de bewapeningsuitgaven vorig jaar met 8,6 procent.

1.330 miljard euro werd er vorig jaar wereldwijd aan wapens uitgegeven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234