Maandag 22/07/2019

Militair domein in Turnhout overgedragen

In Turnhout is officieel de akte ondertekend die 9 hectare van het voormalige militair domein FRAC, een groene long nabij het stadscentrum, eigendom maakt van de vzw Kempens Landschap. Daarmee werd na jaren een ingewikkeld dossier afgesloten en het laatste stukje van de puzzel rond de militaire domeinen in de regio Turnhout gelegd.

De vzw Kempens Landschap, een vereniging die al tien jaar instaat voor het veiligstellen van waardvolle landschapsgronden in de provincie Antwerpen, betaalde 130.000 euro voor het domein dat de stad Turnhout jaren geleden liet onteigenen van de federale overheid. Het is het eerste domein op het grondgebied van de stad dat de vzw aan haar patrimoniumlijst kan toevoegen. De komende jaren wordt er samen met de stad Turnhout een parkzone ontwikkeld en beheerd.

Een volgende stap in het al jaren aanslepende dossier is de opmaak van een integraal beheersplan en de inrichting en optimalisatie van de groene long tot parkzone. "Het is de bedoeling dat de authenticiteit van het gebied bewaard blijft, dat de natuur er wordt opgewaardeerd en toegankelijk wordt gemaakt voor zachte recreatie", zegt Philippe De Backer, diensthoofd van vzw Stichting Kempens Landschap. "Met deze overdracht zijn bovendien alle witte vlekken, alle voormalige militaire domeinen, op het gewestplan in deze regio ingevuld."

Het militaire domein FRAC omvat in totaal een twintigtal hectare. De rest blijft van de stad Turnhout en krijgt een herbestemming als bedrijfsterreinen en terreinen voor sport en jeugd. (belga/dm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden