Dinsdag 03/08/2021

Update

Milieuvergunning Uplace lokt scherpe reacties uit

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De beslissing van milieuminister Joke Schauvliege om het schoppingcenter Uplace in Machelen een milieuvergunning toe te kennen, lokt heel wat negatieve reacties uit. Wij zetten ze voor u op een rijtje.

Vlaams parlementslid Tom Dehaene (CD&V) reageert op Twitter vernietigend op de beslissing om Uplace een milieuvergunning toe te kennen. "Uplace krijgt dus milieuvergunning. Een ramp voor de leefbaarheid en de mobiliteit in de regio. Op naar de Raad van State dus. Wordt vervolgd", berichtte hij. De scherpe reactie is opvallend, want Dehaene is een partijlid van Schauvliege. Hij is schepen en OCMW-voorzitter in Zemst, op een boogscheut van de plaats waar Uplace zijn winkelcentrum wil neerpoten.

Ook Vlaams-Brabants gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts (CD&V), bevoegd voor Leefmilieu, reageert negatief op de beslissing van Joke Schauvliege. "Het is een zeer grote ontgoocheling omdat de deputatie in september vorig jaar een unanieme beslissing genomen heeft om de milieuvergunning te weigeren op basis van belangrijke argumenten", aldus Olbrechts.

De deputatie wees toen op de nefaste gevolgen voor de mobiliteit en sanering van het reconversiegebied Vilvoorde-Machelen. "Om de fileproblemen op te lossen die de Brusselse Ring nu al kent zijn grote investeringen nodig in wegeninfrastructuur en openbaar vervoer. Dat Uplace daarnaast het grootste deel van de ontwikkelingskansen die de Vlaamse regering voor dit gebied voorziet opneemt, hypothekeert de kansen van het resterende deel", aldus Olbrechts.

Een vernietigende opmerking over de beslissing van Schauvliege kwam van Tom Dehaene, een partijgenoot van de milieuminister. Beeld UNKNOWN
Een vernietigende opmerking over de beslissing van Schauvliege kwam van Tom Dehaene, een partijgenoot van de milieuminister.Beeld UNKNOWN

Volgens Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) heeft Schauvliege vandaag iedere geloofwaardigheid verloren als minister van Milieu. Hij vindt het duidelijk "een beslissing van Kris Peeters en niet van Schauvliege". "Het was haar taak om onafhankelijk te handelen in deze zaak en ze heeft gefaald", reageerde hij.

Het parlementslid brengt ook in herinnering dat er uit alle hoeken weerstand is tegen de bouw van het complex. "Zelfs haar eigen diensten hebben negatieve adviezen uitgebracht." Hij gaat ervan uit dat het shoppingcenter er zal komen tegen 2015, ondanks de procedures die voor de Raad van State worden opgestart. "De opening zal voor een enorme verkeerstoename zorgen in de regio en op de Brusselse Ring. Het is totaal ongeloofwaardig dat de verkeerswerkzaamheden die een dergelijke toestroom van wagens moeten opvangen tegen dan klaar zijn."

Hermes Sanctorum. Beeld BELGA
Hermes Sanctorum.Beeld BELGA

Oppositiepartij Vlaams Belang noemt de beslissing "ondoordacht en nefast". De partij spreekt van "een sterk staaltje van politieke ongeloofwaardigheid". Enerzijds pakt minister Schauvliege voortdurend uit met verklaringen over het aanscherpen van de milieudoelstellingen van de Vlaamse regering, maar anderzijds laat ze toe dat de luchtvervuiling in de Noordrand nog eens fors zal worden verhoogd", zo zeggen Joris Van Hauthem, fractieleider in het Vlaams parlement, en senator Bart Laeremans in een persbericht.

De Vlaams Belang-politici vrezen dat de beslissing het bestaande "verkeersinfarct" rond het viaduct van Vilvoorde alleen nog zwaarder zal maken. De komst van Uplace zou volgens Vlaams Belang ook "het nekschot" betekenen voor voor de middenstandsactiviteiten van Vilvoorde, Mechelen en Leuven. Daarnaast vreest Vlaams Belang dat het project zowel de verstedelijking als de "verbrusseling" in de hand zal werken. "De komst van Uplace zal zorgen voor een internationalisering en dus onvermijdelijk ook een verfransing van het handelsleven in Vlaams-Brabant", aldus Van Hauthem en Laeremans. "Het is dan ook volstrekt onbegrijpelijk dat de N-VA dit project door dik en dun is blijven verdedigen."

Mobiliteitsorganisatie Touring zegt dat de files op de Brusselse Ring elke dag circa vier kilometer langer worden als Uplace de deuren opent.
Door extra files zal het aantal verliesuren op de Ring jaarlijks met 424 toenemen, becijferde de organisatie. "Dit is vragen om mobiliteitsproblemen vragen. We tellen nu al 32 procent vrijetijdsverkeer op onze wegen tijdens de spitsuren. We moeten er alles aan doen om dit soort verplaatsingen te verminderen."

Het is volgens Touring een utopie te geloven dat de bezoekers het openbaar vervoer zullen gebruiken. "De Ikea van Anderlecht ligt vlakbij een belangrijk metro- en busstation, maar de bussen blijven leeg." De vooropgestelde uitbreiding van de Ring moet volgens Touring worden gebruikt om de huidige files op te lossen. "Ze kan en mag niet dienen om nog meer verkeer te genereren." De mobiliteitsorganisatie steunt Unizo, dat vanavond liet weten naar de Raad van State te zullen stappen.

Joris Van Hauthem. Beeld BELGA
Joris Van Hauthem.Beeld BELGA

Volgens oppositiepartij LDD is het van groot belang dat de afgesproken mobiliteitsmaatregelen worden uitgevoerd. "Tot zolang blijf ik echter kritisch in dit symbooldossier", zegt Vlaams parlementslid Ivan Sabbe. De LDD'er wijst er ook op dat de Vlaamse regering met de goedkeuring van de milieuvergunning ingaat tegen haar eigen Winkelnota. Met die nota wil de Vlaamse regering de handelskernen versterken en de verlinting van handelszaken in de periferie tegengaan.

Sabbe betreurt ook dat beslissingen over grote investeringsprojecten in Vlaanderen vaak lang aanslepen. "De Vlaamse regering belooft elke keer dat ze de regelneverij wil verminderen, maar telkenmale botsen creatieve ondernemers op quasi onoverkomelijke bureaucritische barrières, zodat hen de drang om te investeren wordt ontnomen en de voortuigang van de Vlaamse economie wordt afgeremd". Met de beslissing rond de milieuvergunning voor Uplace is volgens Sabbe nu eindelijk wel "de trein der traagheid aan het bollen gegaan".

Ivan Sabbe. Beeld photo news
Ivan Sabbe.Beeld photo news

Hele andere geluiden bij Voka. Dat noemt de beslissing "een positief signaal en een vorm van rechtszekerheid" voor wie grote investeringen wil doen in Vlaanderen. Het gaat om een "vertrouwenwekkende beslissing", vindt de werkgeversorganisatie. De beslissing toont "dat de Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid neemt wanneer de investeerder de procedure correct volgt en voldoet aan alle opgelegde normen", zegt Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Volgens Libeer is "de grootste nachtmerrie van een investeerder dat na het correct doorlopen van de procedure geen goedkeuring volgt door de bevoegde overheid."

Jo Libeer. Beeld PHOTO_NEWS
Jo Libeer.Beeld PHOTO_NEWS

Ook Burgemeester Jean-Pierre De Groef (sp.a) van Machelen reageert tevreden op de beslissing van Schauvliege om het Uplace-project een milieuvergunning toe te kennen. De Groef, die zich de afgelopen jaren steevast zeer positief uitliet over het project dat Uplace wil realiseren op het grondgebied van zijn gemeente, noemt het zeer moedig van Schauvliege dat die zich in haar beslissing enkel heeft laten leiden door milieuaspecten.

De Groef bevestigt de visie Schauvliege dat het effect van de huidige plannen op mobiliteit en luchtkwaliteit gering tot licht negatief zal zijn. "Deskundigen hebben in het verleden afdoende onderzocht wat er moest gebeuren om de negatieve gevolgen te beperken. Als die maatregelen effectief uitgevoerd worden zal dat laatste inderdaad het geval zijn. Het is nu te hopen dat er niet teveel nieuwe juridische procedures meer aangespannen worden zodat het project snel kan gerealiseerd worden", aldus de Machelse burgemeester.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234