Maandag 09/12/2019

Milieubewust zijn leer je op school

Het programma 'Milieu-zorg op school' van de Vlaamse overheid blijkt een groot succes ondanks dalende werkingsmiddelen.

Bijna 80 procent van de basis- en secundaire scholen neemt deel aan 'Milieuzorg op school', of MOS. Het programma van de Vlaamse overheid, bekend van Dikketruiendag en Wereld-waterdag, helpt scholen sinds 1998 om een milieuzorgsysteem uit te bouwen en jongeren zo milieubewust te maken. Scholen kunnen rond vijf thema's werken: afval, energie, natuur, mobiliteit en water. Vooral dat laatste blijkt heel populair te zijn op scholen. Ondanks het succes is er sinds 2009 37 procent bespaard op de werkingsmiddelen. "Dat is al de vierde keer sinds 2009," zegt Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a). Hij kreeg de cijfers na een schriftelijke vraag aan bevoegd minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). "Ik kan alleen maar hopen dat MOS desondanks op hetzelfde elan kan doorgaan."

Tot vorig jaar kon je als deelnemende school voor elk thema een MOS-label verdienen, maar na een grondige analyse besliste men ervan af te stappen. Zo'n label garandeert geen blijvende gedragsverandering, wat je wel krijgt door leerlingen er van bij het begin bij te betrekken. Uit de analyse is ook gebleken dat scholen verder moeten inzetten op vergroening. Dat zorgt ervoor dat jongeren zich meer verbonden voelen met de natuur, en er dus meer zorg voor zullen dragen.

Het vernieuwde MOS gaat ook buiten de schoolpoort en zet een samenwerking op met jeugdverenigingen, lokale besturen, ngo's ...

Om scholen op het groene pad te zetten zijn er per Vlaamse provincie drie MOS-begeleiders. Voor Brussel is er één. Over een periode van twee jaar kan je als school dan een aantal werksessies met de begeleider organiseren, bijvoorbeeld tijdens een pedagogische studiedag. Je kan ook op uitstap met de school, en er bestaat zelfs een overeenkomst met De Lijn voor gratis vervoer van en naar de school. Maar die deal geldt tot het einde van dit schooljaar. Over een verlenging is nog niets beslist. Vandenbroucke: "Ik zal er bij minister van mobiliteit Weyts voor pleiten om de overeenkomst met De Lijn te verlengen. MOS is een programma dat met relatief weinig middelen heel veel jongeren bereikt, en het zou echt jammer zijn als het ten onder zou gaan aan besparingen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234