Zaterdag 02/07/2022

Mildheid

Cathérine Ongenae

“Toen ik dit jaar mijn verjaardag vierde met een goede vriendin, vroegen we ons af wat we elkaar konden geven. We besloten iets te kiezen dat een bijzondere betekenis voor ons had. Voor mij is dit het boekje The Five People You Meet in Heaven van de Amerikaanse journalist en essayist Mitch Albom. Ik vond het net na mijn scheiding, nu twee jaar geleden, en putte er enorm veel troost uit. Ook toen ik het de tweede keer las, deze zomer, verraste het mij opnieuw. Ondertussen heb ik het al aan heel wat mensen cadeau gedaan.

‘The Five People You Meet in Heaven’ is het verhaal van Eddie, een oud mannetje dat het onderhoud doet in een oud pretpark, op een pier. Wanneer een toestel losschiet weet hij een klein meisje te redden, maar laat hij zelf het leven. Daarop komt hij in een soort tussenwereld terecht, waar hij vijf mensen ontmoet die in zijn leven van belang zijn geweest, met wie hij verbonden is geweest zonder dat hij het zelf weet. Elk van hen vertelt hem zijn of haar kant van het verhaal. Zo krijgen we een flashback van zijn leven en krijgt alles gaandeweg een plaats. Hij komt tot begrip en vindt rust en verlossing.

In het boek staan heel wat wijzelessen en mooie citaten. Zoals deze: “All endings are also beginnings. We just don’t know it at the time.” Dat klinkt als een dooddoener, maar is o zo waar. Het leert dat je er moet op vertrouwen dat alles goed komt, en zelfs als het niet goed komt, dat je niet anders kunt dan aanvaarden, en proberen om beter te doen in de toekomst.

Ook toont het op een eenvoudige manier hoe alles met elkaar verbonden is, dat elke actie die je onderneemt gevolgen heeft voor iemand, in de goede of slechte zin. Dit zegt Albom onder meer in rake zinnen als: “Each affects the other, and the other affects the next, and the world is full of stories, but the stories are all one”. en “There are no random acts... We are all connected... You can no more separate one life from another than you can separate a breeze from the wind...” Het sluit nauw aan bij wat magie en mysterie voor mij betekenen: niets ‘kosmosachtigs’, maar iets heel alledaags, een verbondenheid tussen mensen.

Ik ben altijd al een verhalenfreak geweest. Al toen ik jong was, was ik gek op sprookjes, sagen en legenden. The Five People You Meet in Heaven heeft voor mij alles wat een goed verhaal moet hebben: het is eenvoudig geschreven, het poneert geen dure theorieën, maar gaat recht naar het hart, en leert je de wereld met mildheid bekijken. Voor mij is dit boek als een warm dekentje dat je over je heen kunt trekken. Bovendien vind ik het extra bijzonder omdat het geschreven is door een hyperintelligent en rationeel iemand van wie je helemaal niet verwacht dat hij zo’n dromerige en kleinmenselijke parabel zou neerzetten.”

Sabine Clappaert

Stoutmoedigheid

“Het boek dat ik het meest koester is Jitterbug Perfume van de Amerikaanse schrijver Tom Robbins. Omdat hij erin slaagt kinderlijke verwondering, bezielde rebellie en stoute, sexy humor samen te brengen en zo waardevolle wijsheden te delen. Omdat hij ons ongegeneerd stoutmoedig aanport ons leven voluit en volgens onze eigen regels te leven.

Op het spoor gekomen via Tom Robbins en momenteel op mijn nachtkastje: The Essential Crazy Wisdom van Wes ‘Scoop’ Nisker, een boek dat de spirituele inzichten van verschillende grootheden (Boeddha, Lao Tse, Ghandi, Einstein…) combineert op een humoristische maar toch indringende wijze. Te combineren met een goed glas rode wijn.

Et bien sur: een reis naar een exotisch, niet-westers land, om het leven door de bril van een andere cultuur te ervaren, al is het maar voor even. Want meer begrip, dat heeft de wereld nodig.

Tot slot, omdat we onszelf toch niet te au sérieux mogen nemen: waarom geen setje handboeien in roze pluche onder de kerstboom? Geef ze aan je schoonmoeder of je brave neefje... Watch and enjoy!”

Nadia Dala

Vertrouwen

“Ik wens iedereen veel geduld en wijsheid toe. Geduld om te geloven dat het beste echt nog komt - wat anderen je ook wijsmaken -, vertrouwen dat het goed zal zijn en dat iedere vraag ingewilligd wordt, zolang je er maar je hart in legt. En de wijsheid om niet te panikeren wanneer het niet meteen gebeurt op het moment dat je het zelf het hardst nodig hebt. Eigenlijk: geduld, liefde en wijsheid, dát is mijn geschenk.”

Fleur van Groningen

Zelfaanvaarding

“Het mooiste cadeau dat ik mezelf heb gegeven: het boek Hoog sensitieve personen van Elaine Aron. Ik las het een jaar geleden en het was voor mij een ongelofelijke eyeopener. Eindelijk wist ik dat ik mezelf niet meer moest wegstoppen of aanpassen aan de grootste gemene deler. Die zelfacceptatie was de sleutel tot ware vrijheid. Ik denk dat het boek waardevol kan zijn voor HSP’s maar ook voor anderen: omdat het boek van Aron wetenschappelijk is onderbouwd, worden ook zij die kritiek hebben op hoogsensitiviteit misschien overtuigd.

Verder wil ik ook nog het volgende inzicht schenken, lekker goedkoop (lacht), dat mij volledig verloste van het Florence-Nightingalesyndroom: het grootste cadeau dat je iemand kunt geven is de ander inspireren tot zichzelf te zijn. Hierdoor leerde ik om niet alleen een ‘gever’ te zijn, maar ook om te ‘ontvangen’.”

Els De Pauw

Sfeer

“Ik wil degenen die ik graag heb sfeer cadeau doen. Niet de voor de hand liggende kerstsfeer, maar de sfeer van de vampierenserie True Blood. Omdat ik dat ontzettend goeie fictie vind, en goeie fictie alles even doet vergeten. Er zit veel humor in, het is spannend, het is geil want er komt veel bloot in en het bloed gutst ook nog eens alle kanten uit. Om in de stemming te komen en te blijven wens ik daarom iedereen: 1 bloedrode lippenstift (bij voorkeur van Chanel), alle dvd’s van True Blood, een T-shirt van het Bon Temps footballteam, 1 cd met krekelgeluiden, 1 tropisch huisparfum (bij voorkeur Fresh Fig & Copaiba van Rituals) en een flesje Iso-Betadine om bijtwonden te ontsmetten.”

Annelies Vanbelle

Stilte

“Het boekje dat ik telkens weer cadeau doe is Too Soon Old, Too Late Smart: Thirty True Things You Need to Know van de Amerikaanse psychiater Gordon Livingston. Het staat bol van de wijsheden, gepuurd uit een leven dat niet over rozen ging. Livingston is Vietnamveteraan, maar verloor ook twee zonen: een aan leukemie, een ander pleegde zelfmoord. Wellicht ontstaat dan de grootste levenswijsheid: als we uit het donkerste donker terug naar boven krabbelen.

Blown away was ik dit jaar ook door de boeken van Eckhart Tolle, de geniale Duitse trol. Uiteraard heeft hij een hoog goeroegehalte, maar ik heb weinig gelezen dat ik zo geestverruimend vond. Het zijn niet meteen boeken die ik iemand cadeau zou geven, omdat ik geloof dat je zoiets pas tot je neemt als de tijd er rijp voor is. Ik herinner me de lichtjes in de ogen van actrice Tine Reymer toen ze me ooit over Tolle sprak tijdens een interview. Het is me altijd bijgebleven, maar het heeft nog een jaar geduurd tot ik er zelf aan toe was.

Nu ons land tot rust komt onder een sneeuwtapijt, herinner ik me weer hoe belangrijk stilte is. Ik wens iedereen dan ook een stilteverblijf in een abdij of een klooster toe. Ik heb deze zomer zelf mogen ervaren in Chevetogne hoe verrijkend én herijkend zo’n week kan zijn. In dezelfde trant: een gedegen cursus meditatie. Omdat het nogal bijzonder is wat je ontdekt als je jezelf toelaat een paar momenten per dag gewoon stil te zijn.

Tot slot wens ik iedereen die ernaar op zoek is ware liefde toe. Dat de ogen van je geliefde geen vijvers van Narcissus mogen zijn, maar de weg naar zelfinzicht, wijsheid en mededogen.”

Nathalie Le Blanc

Muziek als medicijn

“In de prehistorie kreeg ik wel eens een mixtape van een of ander lief, een cassette vol liedjes waarmee de jongen in kwestie me vrolijk/geïnteresseerd/opgewonden wou maken. Terecht, want muziek heeft belachelijk veel effect op mijn gemoed. De playlists op mijn iPod heten niet voor niets ‘vrolijk’, ‘sexy’, ‘shake it’ en ‘rijrijrij’. Vriendinnen met babyblues of vrienden met gebroken harten vinden wel eens muziek in hun bus, want als een muzikale apotheker mix je op zo’n cd (want ik ga met mijn tijd mee) een heel persoonlijk medicijn. In mijn kast staan 25 jaar na datum nog altijd die cassetjes van mijn exen en toen ik onlangs bij een vriendin mijn eigen opbeur-cd hoorde, toch een paar jaar na haar blauwe periode, was dat voor mij het beste bewijs dat die paar uur wikken, wegen en cd-branden meer dan goed besteed zijn.

Voor de arme zielen op wie muziek geen effect heeft, kan ik Samen ben je minder alleen van Anna Gavalda aanraden. Een mooi liefdesverhaal zonder een spat sentiment, waardoor je eventueel getaande geloof in de liefde meteen weer geheeld zal zijn.”

An Olaerts

Rust

“Kiilopää is een dorpje in Finland, niet ver van de Russische grens, 250 kilometer boven de poolcirkel. Het is er koud, makkelijk 30 graden onder nul, en stil, want sneeuw absorbeert lawaai. Dáár bied ik iedereen van harte zeven dagen vakantie aan, in de etymologie van wat vakantie is: leeg.

Kiilopää is erg geschikt om te ontsnappen aan een jaar waarin de soep véél en véél te heet werd gegeten. Er is niks te zien, behalve wit en soorten van wit. Je logeert er in een blokhut met houtkachel en uitzicht op alweer niks. Overdag kom je haast niemand tegen. Wie je ziet, moeit zich niet. En rendieren zijn a priori niet geïnteresseerd.

’s Avonds wandel je een kilometer door de sneeuw voor je halfpension. In het restaurant eet je wat het buffet biedt. Vies of niet. Van de hele dag 60 graden te stoken van min tot plus krijgt een mens gewoon honger, los van sterren en smaken.

Na de maaltijd wandel je door het donker terug naar de hut, trek je je knetterend thermisch ondergoed uit en neem je een sauna. Om halfnegen ligt je uitgeput in bed, te moe om verder te lezen in De stilte en het meisje van Peter Høeg. Al goed, want het einde van het boek is geen aanrader.

Mag ik ten slotte vragen om in Kiilopää geen sneeuwscootersafari te boeken Dat ik godmiljaar geen tweetakt door de sneeuw hoor snerpen. Ik ben namelijk ook zelf aan mijn wensen toe.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234