Maandag 19/04/2021

Mildere voedingsprijzen in zicht

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De stijging van de voedingsprijzen het voorbije jaar is perfect te verklaren. En er is een mildering in zicht. Dat zegt Chris Moris, algemeen directeur van Fevia, de federatie van de voedingsindustrie.
Moris reageert op een studie van ING, waaruit blijkt dat de voedingsmiddelen snel in prijs zijn gestegen en vooral in vergelijking met de buurlanden.

Correcte doorrekening
"We hebben in augustus zelf al gewaarschuwd voor de stijgende kosten van de voedingsindustrie. De landbouwproducten werden duurder, maar ook energie, het transport en de verpakking", stelt hij. Dat leidt tot stijgende voedingsprijzen, anders komt de rendabiliteit in het gedrang. De stijgingen zijn perfect te verklaren, aldus Moris. Hij ontkent dat er iets blijft 'plakken' in de voedingsketen. Zo werden de landbouwgrondstoffen vorig jaar 34 procent duurder en zijn die goed voor 19 procent van de productiekosten. Dat leidt bijgevolg tot een prijsstijging met 6,5 procent. "Het gaat hier om objectieve cijfers van de Nationale Bank. De doorrekening gebeurt correct".

Misbruiken afgestraft
Dat de stijging in de buurlanden niet zo fors is, heeft te maken met de prijsvorming. "Op termijn zal in de buurlanden hetzelfde gebeuren als bij ons, zoniet geraken sommige spelers er in problemen". Er is ook een onderzoek van de Vlerick Leuven Gent Management School, begin november. Daaruit bleek dat sommige voedingsbedrijven profiteren van de stijgende grondstofprijzen om hun prijzen teveel op te trekken. Moris ontkent. "Misbruiken worden hoe dan ook afgestraft door de concurrentie".

Contracten onderhandeld
En er is ook goed nieuws. De stijgingen zullen milderen, weet Moris. De periode om de contracten te heronderhandelen tussen producenten en distributie is achter de rug. Dat betekent dat de prijzen dus grotendeels vast liggen voor een jaar. Sommige producenten gaan zich ook profileren met lagere prijzen. "De inflatie zal bijgevolg afzwakken", aldus nog de Fevia-topman.

Taksen in eigen land
Bij Fedis, de federatie van de distributie, wacht men de studie van de Nationale Bank af over de prijsevolutie. Die is door de regering in januari besteld. Maar stijgende leveranciersprijzen worden nu eenmaal doorgerekend, luidt het in afwachting bij Fedis. "We volgen de markt voor verse producten en de leveranciers voor afgewerkte producten", aldus een woordvoerster. Overigens komt de helft van die producten uit het buitenland.

Dat de prijzen sneller stijgen dan in de buurlanden, heeft ook te maken met de taksen in eigen land, zo zegt men bij Fedis. Zo is onze ecotaks uniek in Europa en is de voedselveiligheidtaks vier maal zo hoog dan in het buitenland. Ook de loonkost ligt tot een kwart hoger dan in het buitenland. (belga/odbs)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234