Maandag 25/01/2021

Brief van de dagMaud Lambrechts Scholliers

Mijnheer Hoeyberghs, ik hoop dat er correct opgetreden wordt tegen u en de betrokken studentenvereniging

Jeff Hoeyberghs spreekt voor studenten van het KVHV.Beeld RV

Mijnheer Hoeyberghs, 

Op de site van De Morgen zag ik een video van uw lezing voor studentenvereniging KVHV. Als vrouwelijke studente biomedische wetenschappen ben ik geschokt en gedegouteerd dat deze woorden komen van een arts.

Tegenwoordig moeten kandidaat-artsen en -tandartsen slagen voor een ingangsexamen alvorens ze het eerste jaar van de geneeskundeopleiding mogen aanvatten. Een deel van dit examen legt de focus op de sociale capaciteiten van de student, beter bekend als het onderdeel CLEAR (conflicthantering, luistervaardigheid, empathie, aandacht, reflectie en respect).

1. Persoonlijke aandacht geven aan de ander en respectvol met elkaar omgaan. 

2. Je inleven in de situatie en in de belevingswereld van de ander.

3. Constructief communiceren binnen een (familiaal) relatienetwerk, met aandacht voor loyaliteit en waardigheid van alle betrokkenen.

4. Een constructieve houding aannemen in conflictsituaties en situaties met hevige emoties of uitzichtloosheid. 

5. Zelfreflectie of de gevolgen kunnen inschatten van je eigen gedrag in relatie met kwetsbare personen.

6. Een onderscheid maken tussen objectieve feiten, interpretaties ervan en subjectieve beleving.

Gelukkig werd dit deel van het examen ingevoerd om mensen zoals u uit het beroep te weren. Dan nog stel ik me de vraag waar uw grote angst voor succesvolle vrouwen vandaan komt. Ik studeer aan de UA, waar ik dagelijks honderden succesvolle jonge vrouwen in wording zie. Dus wees voorbereid want we komen eraan.

Dinsdag kwamen er bij de orde der artsen al driehonderd klachten binnen van, hoe u ze noemt, linkse trollen. Ik zelf zal ook een klacht indienen.

Op de site van de orde der artsen viel mijn oog op het volgende:

De orde der artsen, Hoofdstuk II : Algemene plichten van de arts. Artikel 9: De arts moet ervoor waken, zelfs buiten zijn beroepsactiviteiten, geen daden te stellen die de eer of de waardigheid van het beroep zouden kunnen schaden.

Al heel mijn leven kijk ik op naar artsen en de goede daden die ze dagelijks verrichten en ik kan u zeggen: nog nooit ben ik zo teleurgesteld geweest. Het is voor mij overduidelijk dat u de eer van het beroep schaadt.

Ik hoop dat er correct opgetreden wordt tegen u en de betrokken studenten vereniging.

Maud Lambrechts Scholliers

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234