Maandag 18/01/2021

Opinie

Mijnheer de staatssecretaris, de rechtsstaat verdient meer respect

Staatssecretaris Theo Francken.Beeld BELGA

Hugo Lamon is advocaat.

Staatssecretaris Francken weigert de asielaanvraag van een Syrische familie. Over die zaak lopen, zo blijkt uit de berichten in de media, diverse procedures. De staatssecretaris is het niet eens met de beslissing van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen en kondigt aan dit aan te vechten bij de Raad van State. Dat is zijn goed recht. Ook wie beleidsverantwoordelijkheid draagt, zoals de staatssecretaris, mag alle rechtsmiddelen uitputten. Ook de staatssecretaris die zelf meer dan eens de advocaten van asielzoekers met de vinger wijst als die hetzelfde doen.

Hugo Lamon.Beeld kos

Intussen heeft de rechtbank de minister ook verplicht een visum af te leveren "onder verbeurte van een dwangsom" van 4.000 euro per dag dat het visum wordt geweigerd. Ook daar heeft de staatssecretaris het recht om het daarmee niet eens te zijn en tegen die beslissing hoger beroep aan te tekenen. Een dwangsom die door een rechter wordt opgelegd kan wel enkel (in beroep) door een andere rechter ongedaan worden gemaakt. Niemand kan zelf zomaar eenzijdig beslissen om een door een rechter opgelegde dwangsom naast zich neer te leggen. Ook de staatssecretaris mag dat niet.

Ik spreek me niet uit over de grond van de zaak. Het is aan de staatssecretaris om zijn beleid te laten beoordelen door de rechter. De rechter moet niet aan politiek doen (dat is de taak van de politici), maar diezelfde rechter mag - en moet - wél nagaan of het gevoerde beleid in overeenstemming is met de wet. Politici maken wetten, maar in een democratie is het aan onafhankelijke rechters om in een concreet geval na te gaan of de wetten werden nageleefd. Het is beklemmend en beangstigend om die simpele regel hier nog eens te moeten herhalen. Het blijkt nodig te zijn.

Maar er is meer. De staatssecretaris communiceert graag en veel over zijn beleid. Dat siert hem, want burgers kunnen niet genoeg geïnformeerd zijn. Op zijn Facebookpagina poseert hij op een leeg zolderkamertje met de provocerende commentaar dat de deurwaarder de meubels heeft meegenomen. "Met of zonder meubelen, we werken voort. Mijn team en ik kunnen trouwens altijd politiek asiel aanvragen op het kabinet van mijn goede collega en vriend Jan Jambon." 

Uiteraard was het een mopje, een knipoog, een wat studentikoos tussendoortje. De deurwaarder is dan wel dwangsommen komen opeisen, maar de meubels werden nog niet opgeladen. En dat zal ook niet snel gebeuren. Toch een fotootje voor de fun, met gegarandeerde media-aandacht. De minister scoort op kap van justitie.

De Orde van Vlaamse Balies vond die communicatie "smakeloos". De Orde is dan nog mild en vriendelijk, terwijl Theo Francken gewoon een middelvinger uitsteekt naar de rechter. Terwijl advocaten iedere dag aan hun cliënten uitleggen dat een uitvoerbaar vonnis van de rechter moet gerespecteerd worden, ook wanneer je in het ongelijk werd gesteld (en Mijnheer Francken, in de meeste gevallen zijn die cliënten daar echt niet gelukkig mee), wordt hier zomaar een oproep gedaan om zich vooral niets aan te trekken van wat een rechter beslist. Als advocaat verwacht ik van politici minstens dat ze de uitspraak van de rechter respecteren. Uiteraard mag die uitspraak worden aangevochten door in beroep te gaan. De rechtsstaat verdient meer respect. Ook van politici. En zeker van een lid van de regering. Noem het democratische beleefdheid. Of gewoon: minimaal respect.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234