Zondag 25/10/2020

'Mijn zoontjes blijven dood, maar nu kan ik rouwen'

In Groot-Brittannië is twijfel ontstaan over de schuld van vijftien vrouwen die veroordeeld zijn voor de moord op hun baby. De afgelopen dagen riepen parlementsleden en advocaten op om dit soort zaken, die meestal wiegendood betreffen, uit het strafrecht te houden. De twijfel kwam na de vrijspraak van advocate Sally Clark (38) van de moord op haar twee zoontjes, waar ze in 1999 levenslang had voor gekregen. De patholoog, zo bleek in het tweede beroepsproces, had cruciaal bewijs dat in haar voordeel kon spelen, achtergehouden.

Brussel

Eigen berichtgeving

Ayfer Erkul

Op de avond van 13 december 1996 ziet Sally Clark dat haar 11 weken oude zoontje Christopher plots grijs wegtrekt in zijn bed. Ze belt de ambulance, maar de baby kan niet meer worden gered. Wiegendood, schrijven de artsen als doodsoorzaak in hun rapport. Een jaar later, op 26 januari 1998 slaat het noodlot een tweede keer toe. Sally Clark vindt haar zoontje Harry van acht weken oud dood in zijn stoelt. Reanimatiepogingen helpen niet. In het ziekenhuis voert patholoog Alan Williams een postmortaal onderzoek uit en merkt dat hersenen, ruggenmerg en ogen kwetsuren hebben. Hij besluit dat de baby dagen aan een stuk dooreen werd geschud en waarschuwt de politie. Sally Clark wordt op 23 februari 1998 opgepakt en beschuldigd van de verstikking van Harry. Ook de dood van Christopher wordt na het overlijden van Harry erg verdacht.

Tijdens het proces blijft Sally volhouden dat het wiegendood was, maar de procureur portretteert haar als een dronken eenzaat die het niet kan verkroppen dat haar kinderen een succesvolle advocatencarrière in de weg staan. Ze krijgt twee keer levenslang, een straf die in 2000 in beroep wordt bevestigd. Haar echtgenoot Stephen Clark, die net als haar familie en vrienden, altijd is blijven geloven in haar onschuld, start een grote campagne om haar vrij te krijgen.

Ook Stephen Clark is advocaat en dankzij zijn connecties en de vader van Sally, die een gepensioneerd politieman is, komt de zaak voor de Criminal Cases Review Commission (CCRC), een orgaan dat onderzoekt of er sprake is van een rechterlijke dwaling. De commissie ontdekt dat duidelijke bewijzen van een infectie in Harry's hersenen waren achtergehouden door patholoog Alan Williams, die tijdens het proces was opgeroepen om te getuigen als expert. De CCRC verwijst de zaak naar het Londense hof van beroep, met een vrijspraak voor Sally Clark als gevolg.

De voorzitter van het hof zei woensdag dat de eerdere veroordelingen van Sally Clark vernietigd moesten worden omdat medische bewijzen die in haar voordeel konden worden gebruikt, werden achtergehouden. Ook vond hij dat het gebruik van statistieken tijdens het vorig proces heel misleidend. Die omschreven twee wiegendoden in een familie als een kans van een op 73 miljoen.

Sally Clark mocht woensdag de gevangenis verlaten. De Algemene Medische Raad in Groot-Brittannië is ondertussen al een onderzoek begonnen naar patholoog Alan Williams, die de gegevens had achtergehouden.

Stephen Clark zei na afloop van het proces dat hij veel te danken had aan zijn kennis, zijn geld en zijn contacten. "Als dit alles kan gebeuren met een verantwoordelijk en gereputeerd koppel als wij, wat moet het dan zijn voor de mensen die hetzelfde meemaken maar niet van deze voordelen genieten?" Sally Clark sprak niet van een overwinning. "Ik ben mijn zoontjes kwijt. Pas nu kan ik rouwen", zei ze.

Misschien doelde Clark op personen als Angela Cannings (38), de cassière die momenteel een gevangenisstraf uitzit voor het doden van Jason in 1991 en Matthew in 1999. Haar zoontjes waren respectievelijk zeven en achttien weken oud. Angela houdt vol dat de kinderen aan wiegendood stierven. De medische experts konden de doodsoorzaak niet met juistheid bepalen, maar de vrouw werd na een urenlange jurydeliberatie uiteindelijk veroordeeld voor het doden door verstikking. Ze wacht nu de behandeling van haar zaak in beroep af.

Verschillende parlementsleden riepen de afgelopen dagen op om zaken waarin wiegendood voorkomt, uit het strafrecht te halen en te laten beoordelen door een panel van medische en andere experts, naar analogie van Zweden. Volgens John Batt, advocaat en een van de bezielers van de campagne om Sally Clark vrij te krijgen, zijn er nog minstens vijftien gelijkaardige gevallen. Allemaal hebben ze twee dingen gemeen. "In geen van de vijftien zaken is er sprake van eerder misbruik en getuigden vrienden en kennissen dat het liefhebbende ouders zijn", verklaarde hij aan de Britse krant The Times. "Bovendien was het telkens dezelfde kleine groep van experts die à charge getuigden."

Britse advocate vrijgesproken voor de moord op haar twee zoons

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234