Dinsdag 24/11/2020

'Mijn zoon kan alleen hier functioneren'

Anja Mussche (45) en haar man kamperen sinds vorige zondag voor de busoschool Sint-Gregorius in Gentbrugge. Negen dagen lang trotseerden ze sneeuw en koude in de hoop hun autistische zoon te kunnen inschrijven. 'De dag dat mijn zoon niet meer naar Sint-Gregorius kan, crasht hij volledig.' Ann De Boeck

Anja meldde zich vorige zondag als eerste ouder aan de schoolpoort. Sindsdien druppelden ze één voor één binnen, tot een twintigtal caravans het voetbalpleintje voor de ingang van de busoschool volledig inpalmden. Veldbedjes, frigoboxen en rantsoenen werden aangesleept. Welkom op camping Sint-Gregorius.

De plaatsen in de busoschool zijn al jaren gegeerd. Sinds 2006 biedt de school ook onderwijs aan op het niveau van een traditionele tso-school, maar met extra begeleiding voor kinderen met autismespectrumstoornissen. En ja, sommige kinderen met autisme worden in het gewone onderwijs geïntegreerd, mits extra begeleiding. Maar voor andere kinderen volstaat dat niet. 'Opleidingsvorm vier', of 'OV4', van Sint-Gregorius biedt dan de ideale oplossing.

In Gentbrugge is de sneeuwlaag op de campers de voorbije dagen gesmolten. De school voorziet voldoende elektriciteit, sanitair, soep, koffie en thee. Maar voor Anja en haar man waren de voorbije weken een helse rit. "De situatie is ronduit schrijnend. Maar wij hebben echt geen keuze. Het is kamperen of onze zoon naar een psychiatrische instelling brengen", vertelt Anja, een kwieke veertiger.

Opengebloeid

Anja en haar man wonen in Zelzate en hebben drie zonen met een autismespectrumstoornis. De oudste studeerde vorig jaar af aan Sint-Gregorius. "In het vijfde jaar van het secundair onderwijs stapte hij over vanuit een traditionele handelsrichting naar OV4 TSO Handel. Sindsdien is hij helemaal opengebloeid. Hij heeft een volwaardig diploma op zak."

Nu probeert Anja ook de middelste, twaalf jaar oud is hij, in te schrijven. Hij zit al zeven jaar in het lager onderwijs van Sint-Gregorius. Tot vorig jaar zou hij ook automatisch een plekje in het middelbaar hebben gekregen, dankzij de zogenaamde campusvoorrang, maar dat is nu onmogelijk. Het LOP Gent (Lokaal overlegplatform) schoot de maatregel af wegens discriminatoir.

Anja huivert bij de gedachte dat haar zoon geen plaats zou krijgen. "Mijn zoon kan nergens anders functioneren. De dag dat hij niet meer naar Sint-Gregorius kan, crasht hij volledig. Zo heeft hij al vier jaar dezelfde begeleidster. Zij doet dat geweldig. Bovendien zou ze hem ook in het middelbaar blijven begeleiden, om de overstap zo zacht mogelijk te maken. En ook de gebouwen zijn vertrouwd. Dat is cruciaal voor iemand met autisme, die regelmaat nodig heeft."

Rangorde

Zelfs de huidige situatie heeft al een hoge tol geëist. "Toen onze zoon al die kampeerders op het schoolterrein zag, is hij bijna gecrasht in zijn leefgroep. De ene keer wordt hij boos, de andere keer teruggetrokken of hyperactief. Die stress zal gegarandeerd nog een tijdje blijven nazinderen."

Om de situatie onder controle te krijgen, zette Anja een heuse structuur op poten bij de kampeerders. Ze liet een deurwaarder komen om de rangorde officieel vast te leggen. De ouders die eerst waren, krijgen dan ook eerst een plaatsje voor hun kind. Anja heeft geluk. Haar 12-jarige zoon zal normaal een plaatsje krijgen, "maar ik zal pas gerust zijn als hij echt is ingeschreven."

Zelf zit schooldirecteur Geert Van De Vijver ook erg verveeld met de situatie. Hij pleit ervoor dat het LOP Gent de campusvoorrang, die voorzien wordt in het inschrijvingsdecreet, goedkeurt.

"Het inschrijvingsdecreet is er gekomen om ieder kind een kans te geven, maar heeft nu het tegenovergestelde effect. Er zou een aparte maatregel moeten zijn op maat van het Buitengewoon Onderwijs." Het LOP liet Van De Vijver weten datze hetprobleem volgend schooljaarzal bespreken op de algemene vergadering.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234