Dinsdag 11/05/2021

OverzichtReacties La Boum

‘Mijn vrijheid eindigt bij uw vrijheid’: gemengde reacties op uit de hand gelopen nepfestival La Boum

Door een 1 april-nepfeest in het Ter Kamerenbos waren duizenden jongeren aanwezig, in conflict met de coronamaatregels. De politie probeerde het park te ontruimen met gewelddadige rellen tot gevolg. Jongeren scanderen 'Liberté'. Beeld Franky Verdickt
Door een 1 april-nepfeest in het Ter Kamerenbos waren duizenden jongeren aanwezig, in conflict met de coronamaatregels. De politie probeerde het park te ontruimen met gewelddadige rellen tot gevolg. Jongeren scanderen 'Liberté'.Beeld Franky Verdickt

Het nepfestival La Boum trok op 1 april duizenden jongeren naar het Ter Kamerenbos in Brussel. De belofte van acht podia en meer dan honderd dj’s zorgde uiteindelijk voor minstens 34 gewonden, van wie 26 agenten. In de nasleep van de uit de hand gelopen aprilvis stromen de reacties binnen vanuit verschillende hoeken. ‘Als de jongeren willen feesten, laat ze feesten.’

Terwijl het kat-en-muisspel tussen jongeren en politie volop aan de gang was donderdagavond had de 89-jarige rusthuisbewoner Roger Lybaert een boodschap voor de feestvierders in Ter Kamerenbos. “Vrijheid is het hoogste goed dat we hebben, maar mijn vrijheid eindigt bij uw vrijheid. Bij deze jonge mensen is geen respect meer”, zei Lybaert bij De Afspraak. De oud-militair schreef vorig jaar nog een open brief in Knack over het gebrek aan vrijheid in de rusthuizen door de strenge coronamaatregelen in woonzorgcentra. Hoogleraar Jonathan Holslag (VUB) schoof mee aan tafel en volgens hem “getuigt dit tafereel van een ongelooflijke wereldvreemdheid”.

Viroloog Steven Van Gucht liet in De Wereld Vandaag donderdagavond ook nog weten dat dit “écht nog geen goed idee” is. “Door te vroeg de coronaregels los te laten, kan je potentieel en onnodig honderden overlijdens veroorzaken. Want over enkele weken kunnen die mensen die nu risico lopen, gevaccineerd zijn. De tijd van grote bijeenkomsten komt zeker terug, alleen nu nog niet”, aldus Van Gucht.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) had het op Twitter dan weer over een “kaakslag voor al die mensen die hun best doen om de coronamaatregelen te respecteren”. Vrijdagochtend op Radio 1 reageerde ze ook op de berichten dat er op vrijdagavond een soortgelijk evenement georganiseerd zou worden: “Hoe kunnen we dit tegenhouden? Ik kan alleen vragen om verstandig te zijn.” Verlinden voegt er wel aan toe dat ze beseft dat de pandemie nu wel “erg lang duurt voor veel mensen, en vooral jongeren, en dat het niet altijd evident is om de maatregelen goed na te leven”. “Maar hoe consequenter we ons solidair houden aan de maatregelen, hoe sneller we samen de verspreiding van het virus kunnen stoppen.”

Ook de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) steekt van wal op Twitter met een erkenning voor “de nood om buiten te komen”. Al voegt hij er snel aan toe hoe dit in schril contrast staat met een meeting eerder op de dag, waar Close “de inspanningen van het vaccinatiecentrum om dit virus te bestrijden heeft waargenomen”.

Voor wie nu al plannen heeft om naar ‘opvolgfestival’ L’Abîme (‘De Afgrond’) te trekken heeft de Brusselse burgemeester vandaag een boodschap: “Kom naar het Ter Kamerenbos, dat is geen probleem, maar respecteer alstublieft de coronaregels. We zijn het allemaal beu, maar we zijn klaar om na de crisis volop evenementen te organiseren” Close zit vandaag samen met de politie om te bespreken hoe ze een herhaling van donderdagavond kunnen vermijden.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez reageert verbolgen in een tweet dat “meer vrijheid ook meer verantwoordelijkheidszin betekent”. De voorzitter voegt er nog aan toe dat het ook voor politiemensen “allemaal te veel is” en dat “dit soort confrontaties niets bijbrengen”.

Ook premier Alexander De Croo liet vrijdag van zich horen op Twitter. Onze eerste minister noemt de gebeurtenissen in Brussel “totaal onaanvaardbaar” en steekt de gewonde politiemensen nog een hart onder de riem. “Solidariteit nu is de sleutel voor vrijheid morgen”, aldus premier De Croo.

‘Laat ze feesten’

Michael De Cock, de artistiek directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel, noemt de verbolgen reacties van politici dan weer hypocriet. “Zo, waarde politici, leven héél veel jongeren. Ook wanneer jullie niet kijken”, klinkt het. Volgens de Cock ligt de oplossing in het organiseren van ‘legale uitlaatkleppen’.

Ook Frederik Sioen, muzikant en woordvoerder van de Crisiscel Cultuur roept op om de jongeren “op een gecontroleerde manier te laten feesten”, mét hulp van de event-, horeca- en cultuursector.

Event Confederation, de koepelorganisatie van de eventsector, laat weten dat het zich “uitdrukkelijk distantieert” van het nepfestival. Tegelijk laat de organisatie weten niet verrast te zijn en roept het op tot een “veilige – gestructureerde – gecontroleerde heropstart van het georganiseerde publieke leven”. “Dat is de enige manier om een herhaling hiervan in de nabije toekomst te vermijden”, klinkt het.

Woordvoerder Bruno Schaubroeck sprak bij VRT NWS zowel de jongeren als de overheid aan: “Hou nu nog vol, hou je enkele weekends koest en dan mag je met twintig man samenkomen, moet aan de jongeren kenbaar gemaakt worden. Als je daarna op je tanden bijt, geeft dat mogelijk perspectief om met 50 man samen te komen. De overheid moet hier echt als een strenge, maar rechtvaardige kostschool optreden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234