Dinsdag 26/10/2021

'Mijn vader ontkent zelfs de evidentste zaken'

Met uitvoerig beeldmateriaal van de gereconstrueerde moorden droegen de eerste acht getuigen in het assisenproces tegen Andras en Agnes Pandy gisteren nog meer belastend bewijsmateriaal aan. Aan de hand van een haast onuitputtelijke reeks foto's en een video legden speurders van de voormalige gerechtelijke politie uit hoe volgens Agnes' verklaringen zes leden van de familie Pandy vermoord werden, en hoe de lijken daarna versneden werden en opgelost in Cleanest.

Brussel

Van onze verslaggeefster

Sue Somers

Wie gisteren zat te wachten op de veelbesproken video waarop te zien is hoe de lichaamsdelen van een lijk afgestaan voor de wetenschap opgelost worden in Cleanest, kwam bedrogen uit. In de plaats van op 'Operation Dissolver', de ultieme horrorbijdrage in de bewijslast tegen vader en dochter, werd de jury wel een blik gegund op beeldmateriaal van de huiszoekingen in de drie panden van Andras Pandy, én op de talloze foto's van de reconstructies van de moorden. Foto's waarop Agnes op een pop aanduidt hoe ze de lijken versneed. "Niet zo, maar zo."

De zaak-Pandy was in '96 een geklasseerde zaak. Agnes had in '92 immers wel klacht ingediend tegen haar vader wegens seksueel misbruik en tegelijk haar bezorgdheid geuit over de 'verdwijning' van zes gezinsleden, maar de toenmalige gerechtelijke politie seponeerde het dossier bij gebrek aan bewijzen. Toen justitie na de flaters in het Dutroux-onderzoek recent afgesloten verdwijnings- en zedendossiers heropende, kwamen de lijken van de zaak-Pandy plots uit de kast vallen. Figuurlijk dan, want sinds zes Pandy's tussen '86 en '89 plots verdwenen, zijn ze nooit meer opgedoken.

Daarom werd Agnes Pandy in het najaar van '96 op het justitiepaleis ontboden voor een nieuwe reeks verhoren. Ook Andras-Aron, de jongste telg uit het geslacht Pandy, werd verhoord. "Ik wist eigenlijk niet goed wat ik met hem aan moest", getuigde voormalig GP'er François Monsieur gisteren. "Op het ogenblik van de verdwijningen, eind jaren tachtig, was Andras-Aron amper acht, negen jaar. Maar toen ik hem met enkele data confronteerde, wist hij daar klakkeloos een gebeurtenis aan te verbinden. Het ging vooral om ontmoetingen met verdwenen familieleden. Dat vond ik vreemd. Ik voelde dat hij gebrieft was en vroeg hem waar zijn vader was. Wij dachten immers dat die in Hongarije zat. 'O, vader zit gewoon thuis', zei Andras-Aron. Daarop zijn wij onmiddellijk tot huiszoekingen overgegaan in de huizen van Pandy in de Vandenbrandenstraat, de Vandermaelenstraat en de Nijverheidskaai in Sint-Jans-Molenbeek."

De vondst was indrukwekkend. Zo troffen de speurders in de kelder van het huis in de Vandenbrandenstraat het archief aan van Andras Pandy. Duizenden documenten in propvolle mappen, zeven wapens, de dagboeken die Pandy bijhield in Atoma-schriftjes, een tiental internationale paspoorten, de honderden brieven die hij had geschreven aan zijn talloze minnaressen in Hongarije. "Die man is een collectioneur en dat zal hem uiteindelijk de das omdoen", getuigde François Monsieur, terwijl hij ten behoeve van de jury de foto's van de huiszoekingen op een scherm projecteerde. Pandy bleek in zijn rommelkelder zelfs zijn afgeknipte haren te verzamelen. Om kussens mee te vullen, zo zou hij tijdens latere verhoren verklaren.

"Bingo", moeten de speurders gedacht hebben toen ze in de kelder van Pandy's huis in de Vandermaelenstraat beenderen aantroffen. Joan Dewinne, de speurder met het petje, werd erbij gehaald om verdere opgravingen te doen. Onderzoek van het DVI-team heeft later uitgewezen dat de beenderen wel van menselijke oorsprong zijn, maar niet van de zes verdwenen Pandy's. In het huis aan de Nijverheidskaai leverde de huiszoeking een diploma op van een privé-detectiveschool, op naam van Andras Pandy. In een miniarchief in de kelder vonden de speurders detectivecursussen gerechtelijke geneeskunde en schriftvervalsing.

De projectie van de foto's van de gereconstrueerde moorden was voor de juryleden gisteren een eerste 'tastbare' confrontatie met de gruwelen van de Pandy's. Op de foto's is te zien hoe Agnes haar stiefzus Timea met een ijzeren staaf probeert te vermoorden. Hoe Agnes met haar vader de lijken van haar stiefmoeder Edit Fintor en haar dochter Andrea op een tafel legt, er houtzaagsel rond strooit en de lichaamsdelen versnijdt. Hoe hoofden, voeten en handen opgelost worden in vuilnisbakken met Cleanest. Hoe Agnes haar bloedeigen moeder Ilona en broer Daniël met een nekschot afmaakt. Hoe de rompen op een hoop gegooid worden in een wastobbe.

Na de foto's toonden de speurders een video van de reconstructie. Andras Pandy komt in beeld en zegt: "Ik kan deze reconstructie niet ernstig nemen. Ik heb met die verhalen van Agnes niets te maken. Haar verklaringen zijn een fantasie die de sekte der onsterfelijken haar heeft ingegeven."

Zegt Andras-Aron Pandy in '96 nog dat hij op bepaalde tijdstippen zijn verdwenen familieleden heeft ontmoet, in latere verhoren zal hij dat tegenspreken. "Ik ben er zeker van dat mijn vader verantwoordelijk is voor hun verdwijning", citeerden de speurders gisteren de verhoren van Andras-Aron. "Mijn vader ontkent zelfs de evidentste zaken. Ik weet dat hij liegt."

Ook in een brief die Andras-Aron in '98 naar zijn vader in de gevangenis schreef, valt duidelijk op te maken dat hij afstand genomen heeft van het stamhoofd Pandy. "Er zijn vele zware feiten tegen je. Het kan niet dat die allemaal onjuist zijn, zoals jij beweert. De periode van onvoorwaardelijke trouw is voorbij. Ik twijfel aan de echtheid van jouw relatie tot mij. Je hebt altijd geprobeerd mensen te verzamelen voor jezelf en je zaak. Met mij heb je dat ook gedaan. Jou nog bezoeken zou een inhoudsloze gebeurtenis zijn. Je kunt nu niet meer doen alsof er niets gebeurd is. Vanaf nu sta je er helemaal alleen voor."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234