Dinsdag 31/01/2023

Interview

"Mijn vader corrupt? Dat zit gewoon niet in zijn karakter"

null Beeld Foto AFP
Beeld Foto AFP

In door Keniaanse oplichters vervalste documenten kwam haar naam voor. Corinne Blatter, de dochter van FIFA-voorzitter Sepp die vrijdag vrijwel zeker zal worden herkozen, geeft bij uitzondering een interview.

WILLEM FEENSTRA EN MARK MISÉRUS

Als Corinne Blatter Andenmatten aanschuift aan de eikenhouten tafel in bistro Napoleon in Visp, ligt haar 79-jarige vader op de bank van zijn appartement in Zürich. Het is zaterdag 23 mei, zes dagen voor de presidentsverkiezing van wereldvoetbalbond FIFA. Sepp Blatter, die vrijwel zeker met een grote meerderheid wordt herkozen, blijft vandaag binnen en kijkt films.

Dat zijn 53-jarige dochter de media te woord staat, is uitzonderlijk. Ze doet het om het negatieve beeld dat over haar vader bestaat te nuanceren. De krantenkoppen waarin hij wordt omschreven als corrupte dictator gaan aan het Zuid-Zwitserse bergdorp Visp niet voorbij. Al doen ze steeds minder pijn. "Ik weet het zeker: mijn vader is niet zo. Hij is niet corrupt."

Hoe weet u dat zo zeker?
"Het zit gewoon niet in zijn karakter. Natuurlijk heb ik daarover nagedacht. Maar hij is iemand die liever geeft dan neemt. Dat is altijd zo geweest. Niet voor niets is er nooit bewijs tegen hem gevonden."

De Volkskrant kwam met Blatters dochter in contact naar aanleiding van e-mails en bankafschriften waarin haar naam voorkwam. Zo zou ze via de Sepp Blatter Foundation, die ze namens haar vader beheert, geld hebben overgemaakt naar een beveiligingsbedrijf om tegenkandidaat Ali Bin Al-Hussein te schaduwen. De documenten bleken vervalst door een Keniaanse oplichtersbende. "Ik schrok daar erg van", zegt ze. "Ik ben wel wat gewend rond verkiezingstijd, maar nog nooit was het zo erg als nu."

undefined

Voorzitter van FIFA, Sepp Blatter. Beeld AP
Voorzitter van FIFA, Sepp Blatter.Beeld AP

Wat bent u gewend?
"Meestal komen er wat media naar Visp om te kijken waar de wortels van mijn vader liggen. Soms benaderen ze mij ook. Rond de vorige verkiezing waren er privédetectives van Bin Hammam (Blatters toenmalige tegenkandidaat, die zich voor de verkiezing terugtrok, red.). Ze deden in het dorp navraag naar onze familie. Dat viel meteen op."

"Maar dit jaar is het echt erg. Op onze vaste telefoonlijn werden we constant gebeld door onbekenden. Overdag, maar ook 's nachts. Eerst waren het mensen die zogenaamd schadelijke informatie over mijn vader hadden. Later maakten ze hijggeluiden. We hebben de vaste lijn nu laten afsluiten. Via mijn mobiel en mijn talenschool word ik nog zo'n 25 keer per dag gebeld, onbekende nummers neem ik niet meer op."

undefined

Wat vindt Sepp ervan?
"Ik vertel hem niet alles, omdat hij zich dan te druk gaat maken. Hij is eraan gewend dat mensen hem haten en lastigvallen. Het is voor hem moeilijker dat zijn familie er nu ook bij wordt betrokken. Dat maakt hem machteloos."

Uw vader is 79 jaar oud. Hebt u nooit tegen hem gezegd: pa, nu is het genoeg geweest?
"Natuurlijk heb ik dat gedaan! Rond het WK in Brazilië vorig jaar vertelde hij me dat hij overwoog om voor een vijfde termijn te gaan. Ik zei: nee, dat doe je niet. Stop toch eens met werken en geniet van de mooie wereld. Hij heeft Afrika al tientallen keren bezocht, maar kun je geloven dat hij nog nooit op safari is geweest?"

"We hebben er lang over gesproken. Uiteindelijk slaagde hij erin mij te overtuigen met argumenten. Hij is nog niet zover, zijn project is niet afgerond. Hij heeft nog vier jaar nodig om de armste landen op de kaart te zetten en het vrouwenvoetbal groter te maken. Dan is zijn levenswerk klaar."

Palestijns president Mahmoud Abbas en Sepp Blatter, FIFA-voorzitter. Beeld AP
Palestijns president Mahmoud Abbas en Sepp Blatter, FIFA-voorzitter.Beeld AP

Is het geen onverantwoord risico om op zijn leeftijd nog leiding te geven aan de FIFA? De kans is groot dat zijn gezondheid in de komende vier jaar achteruit gaat.
"Hij is niet bang dat hij een hartaanval krijgt, of iets in die trant. Zijn hart is sterk. Zijn moeder werd 92 jaar. Maar iets breken of heupproblemen, dat vreest hij. Hij vermijdt daarom risico's. Zo skiet hij niet meer. Hij heeft mij beloofd dat hij stopt bij de FIFA als zijn gezondheid echt achteruit gaat."

Ze zullen het niet hardop zeggen. Maar dat Blatter door gezondheidsproblemen wordt getroffen, is wel iets waar veel (West-)Europese bondsbestuurders hun hoop op hebben gevestigd. Ze vrezen nog niet eens zozeer zijn vijfde termijn als voorzitter van de FIFA, maar zijn doodsbenauwd dat de Zwitser in die tijd een kloon opleidt die hem gaat opvolgen. Daarmee zou de invloed van Europa op de toekomst van het voetbal nog verder afnemen.

Om dat te voorkomen stuurde de Europese voetbalbond UEFA achter de schermen de tegenkandidaten van Blatter aan, een publiek geheim. Blatters dochter trekt haar wenkbrauw op als ze erover praat. "Natuurlijk weet mijn vader dat. Het zit hem dwars dat de verhouding met de UEFA zo slecht is. Maar sommige dingen kan hij nu eenmaal niet veranderen. Alle andere confederaties steunen hem."

undefined

Was hij verrast door het voortijdig terugtrekken van Michael van Praag en Luis Figo?
"Over Van Praag was hij zeer verrast. Hij was in zijn ogen de enige onafhankelijke kandidaat. Hoewel Van Praag felle kritiek op hem had, kon mijn vader respect voor hem opbrengen. Hij is de enige die zijn kritiek rechtstreeks met hem heeft gedeeld. Dat hij is gestopt, was op zich een opluchting. Mijn vader zag hem als zijn grootste bedreiging."

Terwijl ze opstaat, gaat haar telefoon voor de zoveelste keer over. Ze kijkt kort naar het scherm en negeert het apparaat wederom. Nog zes dagen, daarna zullen ze wel ophouden haar lastig te vallen.

Donderdag, een dag voor de verkiezing, komt ze naar Zürich om haar vader een hart onder de riem te steken. Houdt hij er eigenlijk rekening mee dat hij de verkiezing ook kan verliezen? Ze lacht en kiest haar woorden bedachtzaam: "De grootste ongerustheid is nu wel voorbij."

undefined

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234