Dinsdag 24/11/2020
Elke Neuville.Beeld DM

ColumnIt's Complicated

Mijn top drie van namen bestaat uit slechts drie letters. Zijn top drie uit 24 alternatieven die ik nog niet zou overwegen voor onze hond

Partners in crime en in de liefde. Vincent Byloo maakt radio, Elke Neuville tv. Ze schrijven over alles wat hen beroert, in co-ouderschap, de ene week zij, de andere week hij.

“Ik moet gewoon altijd aan Mia Doornaert denken...”

Wat volgt is een geladen stilte.

Hij zucht zwaar en nipt nog eens van z’n glas. Het is halfweg 2017 en we zitten midden in een relatie­crisis. Niet omdat hij er bizarre fantasieën op na houdt over baronessen op leeftijd. Neen, deze twist gaat veel dieper dan een oppervlakkige oudewijven­crush.

Hij wrijft vermoeid over zijn slapen. Ik over mijn buik.

Daarin zit een dochter zonder naam.

Mijn voorstel raakte er niet door, zijn goedbedoelde tegenvoorstellen vielen bij mij op een koude keukenvloer. Mijn top drie van meisjes­namen bestaat uit slechts drie letters: Mia. Zijn top drie uit 24 alternatieven die ik nog niet zou overwegen voor onze hond – die we niet eens hebben.

Om u maar een idee te geven van de intensiteit van mijn njet. De impasse was op dat moment compleet. Geen bemiddelaar, geen informateurs­duo, geen koninklijk opdracht­houder die hier nog raad mee zou weten. En in tegenstelling tot een random regeringsvorming, dringt hier de tijd wél onverbiddelijk. Twee weken later moest er bevallen worden, en zou de vroedvrouw die ene vraag stellen. Om maar te zwijgen van de drukker van het geboorte­kaartje, de groot­ouders en die lieve mevrouw van de burgerlijke stand.

“Ik moet gewoon altijd aan Mia Doornaert denken...”

De hemel valt op mijn kop. NOOIT had ik de link met Mia Doornaert gelegd bij het heimelijk oefenen van mijn lievelingsnaam op dat bolletje vruchtwater. Waarmee dan wel? Met de titel van het officieuze volkslied van Vlaanderen bijvoorbeeld, dromerig bezongen door Luc De Vos. Of met Mrs. Mia Wallace, de gelippenstifte bad­ass met zwarte bob die de legendarische affiche van Pulp Fiction siert. Ik dacht vooral ook aan alle lieve tante Mia’s en alle moeder Mia’s en al het goeds dat aan die naam vasthangt.

Tot de aanstaande vader van mijn dochter ‘Mia Doornaert’ in die roze associatie­wolk wist te pluggen. Weg sfeer. We zijn intussen tweeënhalf jaar verder, en onze dochter is er vast van overtuigd dat Gorki een gepersonaliseerd slaap­liedje voor haar schreef, en zwaait naar de tv bij elke uitgereikte Mia-award.

Dat leest u goed, marathon-­onderhandelaars: we zijn er samen uitgeraakt. Dankzij tonnen liefde, geduld, de edele kunst van compromissen sluiten, en de wetenschap dat de vrouw altijd wint, zeker ten tijde van weeën.

Wel behoeden we onze dochter nog even voor bloot­stelling aan De afspraak, want de kans dat ze daar haar pompeuze naamgenote treft, is reëel. Zelf kijken we wél elke avond trouw, dat zijn we aan ons beroep en onze mateloze interesse in de vorming van een regering verplicht.

Dus zagen we deze week behalve Mia Doornaert op haar vaste stek, ook een opperbest gestemde Herman Brusselmans verkondigen dat hij na 62 jaar zijn oeuvre wil vervolledigen met een echte nakomeling. Herman – hebben we hem ooit eerder op een lichtzinnige uitspraak kunnen betrappen? – beloofde daar aan Bart Schols om zijn eerstgeboren zoon ‘Bart’ te noemen, als eerbetoon aan de aller­aardigste Afspraak-host. En ‘Mia’ in het geval van een meisje, gek­scheerde hij richting Dame Doornaert.

Bart Brusselmans, dat bekt wel. Die jongens­naam krijgt Herman ongetwijfeld verkocht aan zijn Lena. Maar Mia? Openlijk en ondubbelzinnig verwijzend naar de pedante patroon­heilige van het Vlaams Fonds voor de Letteren? Daar raakt zelfs een begenadigd schrijver niet mee weg bij zijn zwangere vrouw. Ik duim met je mee Herman, voor een kern­gezond Bartje of een blozende Mia Brusselmans in huis.

Maar mocht je toch nog extra inspiratie zoeken voor je namenlijst: diezelfde avond zat er ook een Derk-Jan aan tafel.

Elke Neuville

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234