Zaterdag 15/08/2020

'Mijn proces is al overal gevoerd'

Femke Van den Driessche (19) heeft beslist om zich vandaag niet te verdedigen bij de Internationale Wielerunie (UCI) over het motortje in haar fiets tijdens het WK veldrijden. De procedure is te duur en door de stress kampt ze met een maagontsteking. De belofte uit Aalst stopt definitief.

Femke Van den Driessche moest gisternamiddag noodgedwongen op consultatie bij haar huisarts in Sint-Martens-Bodegem. Door al de heisa kampt ze met ernstige maagproblemen. "De commotie heeft me zeer veel stress bezorgd. Ik koerste echt graag, maar nu stop ik ermee. Het is geen beslissing die ik halsoverkop genomen heb", getuigde de ex-veldrijdster aan de zijde van haar moeder Patricia.

"We waren van plan om het proces bij te wonen in Zwitserland. We hadden ons geïnformeerd over vliegtuigtickets en hotels, maar aangezien we moesten opdraaien voor de kosten van vijftien mensen (de delegatie van familie, getuigen en advocaten, JM/BJM/KSN) was dat veel te duur. Het is jammer dat het op die manier moet stoppen, maar we hebben de financiële middelen niet om de proceskosten te betalen. Geen verdediging, dus.

"Als ze me veroordelen tot een boete, dan zal dat alleen al een zware financiële dobber zijn. Ik ben echter nog jong en zal die boete ooit wel kunnen betalen. We zien wel. Dat motortje zal helaas altijd aan mijn naam verbonden blijven. Ik wil nu rustig mijn leven hervatten. Ik ben het gedoe beu. Ik zal nu op zoek gaan naar een carrière buiten de sport."

(Geen) schuldbekentenis

De ex-veldrijdster had eerder op de dag een persbericht verspreid waarin ze het niet enkel over geld had. "Ik voerde een strijd die ik niet kon winnen. Mijn proces is al overal gevoerd. Een vrijspraak is trouwens onmogelijk: die fiets stond in mijn materiaalzone", klonk het.

Opmerkelijk is dat ze haar entourage dankt, ook de mensen die volgens ingewijden waarschijnlijk achter de fraude met het motortje zitten. "Ik bedank alle mensen die mij gesteund hebben en nog steeds steunen: mijn advocaten, mijn vrienden en fans. Ik wil mijn leven nu voortzetten in sereniteit en ik hoop dat iedereen daarvoor begrip zal hebben."

Haar broers Dim en Niels vinden dat er een vuil spel gespeeld wordt. "Die procedure bij de UCI is veel te duur. Zelf getuigen oproepen kost bovendien een pak geld. Niet eerlijk. We zullen de beslissing afwachten en zullen dan wel zien of er nog iets aan te doen valt. De belangen van Femke wegen niet op tegen de kosten. Met het vrouwenwielrennen valt er uiteindelijk niet veel geld te verdienen."

Ook voor Johnny Maeschalck en Kristof De Saedeleer, de twee gespecialiseerde 'dopingadvocaten' die de Aalsterse zouden verdedigen in Zwitserland, zit de zaak erop. Maeschalck was kort van stof: "Het is een beslissing van onze cliënte waarop ik verder geen commentaar wil en mag geven." De Saedeleer vindt het jammer dat de juridische uitdaging voor hem nu wegvalt: "We hebben ons mandaat naar de UCI toe beëindigd", zegt de raadsman. "Zelf zal juffrouw Van den Driessche wegblijven uit Zwitserland en wij zullen ook niet gaan. Dat is haar beslissing. Wij kunnen haar keuze enkel maar bijtreden."

De advocaat benadrukt dat Femke Van den Driessche hiermee geen schuld bekent. "Indien ze schuld had willen bekennen, had ze dat daar wel gedaan. Ik vind het jammer dat het hier stopt." Meester De Saedeleer beseft ook dat er nu twijfel zal blijven bestaan over de vraag of Van den Driessche afwist van het motortje en van plan was met die fiets te rijden. "Er waren sowieso believers en non-believers. Dat zal nu wellicht zo blijven."

De beslissing van de ex-veldrijdster mag dan al geen schuldbekentenis zijn in de juridische betekenis, voor de meeste waarnemers is ze dat in realiteit wel. Uit het persbericht valt weinig anders af te leiden dan dat de ex-veldrijdster en haar entourage zelf helemaal niet meer in hun zaak geloven. Wie onschuldig is, verdedigt zich normaal wel, of heeft advocaten die het in zijn/haar plaats doen. Tot vorige week schreeuwde Van den Driessche nog haar onschuld uit en beloofden haar raadsmannen een "genuanceerd verhaal" te brengen voor de disciplinaire commissie van de UCI. Nu blijft daar niets meer van over.

De feiten kunnen ook niet betwist worden. De gefraudeerde fiets stond in de materiaalpost tijdens de WK-wedstrijd, klaar voor gebruik. Ook het verhaal van Nico Van Muylder - de vriend van Van den Driessches die vertelde dat het zijn fiets was - wankelde vanaf minuut één. Toen UCI-controleurs hem meteen na de ontdekking vroegen waar het knopje zat om het motortje te activeren, duidde hij de verkeerde kant van het stuur aan, wat erop wijst dat het niet zijn fiets was. Met dit rommelige verhaal riskeerde de verdediging de disciplinaire commissie alleen maar te irriteren.

Het motortje heeft van Femke Van den Driessche een trieste primeur gemaakt in het wielrennen. De sportwereld kijkt scherp toe en is benieuwd hoe het zal aflopen, ook zonder de 'verdachte'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234