Zaterdag 24/10/2020

InterviewHeidi Lenaerts

‘Mijn papa ziet het zo niet meer zitten, het woord ‘zelfmoord’ is al gevallen’

Heidi Lenaerts.Beeld rv

Sinds de vader van Klara-presentatrice Heidi Lenaerts na een hersenbloeding in een woon-zorgcentrum terechtkwam, mag de man nauwelijks bezoek ontvangen. Ze schreef een open brief waarin ze de eenzaamheid aankaart.

Waarom hebt u een open brief geschreven?

“Toen mijn papa in november een hersenbloeding kreeg, is hij achtereenvolgens van het ziekenhuis naar het revalidatiecentrum naar het woon-zorgcentrum gegaan. Daar verblijft hij sinds begin juni. Hij is dement en kan niet naar huis. Mijn mama mag wel op bezoek gaan, af en toe, en onder bepaalde omstandigheden weliswaar. Maandag hoorde ik haar voor de zoveelste keer huilen aan de lijn.

“Wouter Beke zei enkele dagen geleden ook iets over de preventieve testen en het extra materiaal dat er dit najaar ter beschikking zou zijn voor de zorg. Ik heb vervolgens even doorgeklikt naar zijn website, waar stond dat we ons moesten wapenen tegen het coronavirus. Maar nergens las ik iets over de mensen in het woon-zorgcentrum en hun familieleden die al zo lang op hun tanden bijten. Nergens stootte ik op een beetje menselijkheid. Nergens vond ik iets over de bezoekregeling, die duidelijk anders moet. Daarom heb ik die open brief geschreven. Het moest er allemaal eens uit.”

Hoe verloopt zo’n bezoek dan?

“Ik heb gemerkt dat de bezoekregeling verschilt van woon-zorgcentrum tot woon-zorgcentrum. Er zijn plaatsen waar je op dit moment zelfs nog met drie personen op de kamer mag. Waar mijn papa verblijft niet. Daar mogen twee personen één keer per week op bezoek komen. Mijn beurt geef ik aan mijn mama, zodat ze mijn papa geen hele week moet missen. Verder heeft ook mijn moeder het zwaar, want ze ziet niemand. Ze kiest daar bewust voor omdat ze het risico niet wil lopen om besmet te worden, want dan kan ze niet meer op bezoek.

“Bovendien gebeuren die bezoekjes van 20 minuten in een zaaltje, achter plexiglas. Een knuffel geven is niet toegelaten. Mijn papa begrijpt ook niet altijd wat er aan het gebeuren is. Hij heeft zelfs al een paar keer gevraagd of mijn mama een andere partner heeft. Dat is verschrikkelijk. Hij heeft ook meermaals gezegd dat hij het niet meer ziet zitten als het zo voortgaat, en ook het woord ‘zelfmoord’ is al gevallen.”

Wat moet er volgens u anders?

“Ze zouden mensen in woon-zorgcentra beter zelf de keuze laten. Het zijn tenslotte volwassenen. Nu sterven er mensen nadat ze maanden geen sociaal contact hebben gehad. Mijn papa heeft mij al vier maanden niet gezien. Zijn kleinkinderen zag hij niet sinds Nieuwjaar.

“Ook is er een verschil tussen het fysieke welzijn en het mentale welzijn. Met dat laatste houdt de overheid veel te weinig rekening. Daarom vind ik dat er nood is aan meer menselijkheid én overkoepelende maatregelen. Het is heel makkelijk om te zeggen dat bepaalde rusthuizen creatief zijn, want niet overal is dat het geval. Soms mogen burgemeesters zelfs beslissen hoe de woon-zorgcentra het moeten aanpakken. Op die manier schuif je de verantwoordelijkheid van je af en zorg je ervoor dat op bepaalde plaatsen dingen mogen die elders ondenkbaar zijn.”

Nood aan een gesprek? Praten helpt, dat kan bij Tele-Onthaal: bel 106 of ga naar de website tele-onthaal.be.
Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website zelfmoord1813.be.

Heidi Lenaerts: 'De overheid zou mensen in woon-zorgcentra beter zelf de keuze laten. Het zijn tenslotte volwassenen.'Beeld Dieter Bacquaert
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234