Woensdag 04/08/2021

Mijn ontmoeting met Compañero Mauricio

Luckas Vander Taelen Beeld UNKNOWN
Luckas Vander TaelenBeeld UNKNOWN

Sinds de ontmanteling van Fortis heeft Maurice Lippens zich teruggetrokken uit het openbare leven. Luckas Vander Taelen weet waar de oud-voorzitter van de bankverzekeraar zich ophoudt.

Vorige week heb ik Maurice Lippens zien golfen. Niet in Het Zoute, zoals u wellicht zou denken. Over de voormalige voorzitter van de raad van bestuur van Fortis wordt enkel in clichés en vooroordelen gedacht. Niemand kent de echte Maurice Lippens. Behalve ik, en u als u tenminste verder blijft lezen.

Ik vroeg me af waar Maurice Lippens momenteel zijn dagen slijt. Wie naar de persdienst van Fortis belt en een vraag in die richting stelt, krijgt meteen een voorgeprogrammeerde bezettoon te horen.
Gelukkig zit Maurice Lippens net zoals de rest van alle Belgen ook op Facebook. Ik heb gewoon gevraagd of ik zijn vriend mocht worden. Tenslotte behoor ik ook tot de groep gedupeerde Fortisaandeelhouders. Wij zijn met bijna evenveel als er mensen op Yves Leterme hebben gestemd bij de vorige verkiezingen. Ik weet niet of die allemaal vrienden van Maurice Lippens willen worden.
Tot mijn verbazing kreeg ik meteen ook een uitnodiging voor een event. Maurice Lippens meldde me dat hij zondag zou golfen met vrienden. In Havana, Cuba.

Lippens in Cuba? Terwijl zijn broer zo'n mooi golfterrein heeft in Knokke, waar hij bovendien gratis mag spelen, wat voor iemand die zijn job verloren heeft toch altijd meegenomen is.

Ik dus naar Cuba. Toegegeven, het is ver, maar voor een exclusief gesprek met Lippens moet een mens iets over hebben.
Zondagmiddag, onder een stralende Cubaanse zon, kwam Maurice Lippens me breed glimlachend tegemoet gestapt. "Hola, que tal, compañero Luckas?" vroeg hij mij in een Spaans waaruit zijn Brusselse tongval nog niet helemaal verdwenen was.

Mijn repliek ging enigszins verloren in het geluid van de slag waarmee Lippens een golfballetje naar de andere kant van het terrein sloeg. "Meneer Lippens, dankzij u zijn honderdduizenden Belgen hun spaarcenten kwijt en u bent hier aan het golven? Als ik dat aan mijn lezers vertel, zullen ze er niet mee kunnen lachen!"
Een groep Cubaanse militairen in galakostuum applaudisseerde, terwijl Maurice Lippens aan een cuba libre sipte die zijn bevallige assistente hem aanreikte. "Heb je dan echt niéts begrepen, Luckas? Misschien heb jij je idealen verloren, ik in ieder geval niet!"

Een geduldige mol

Nu was mijn verontwaardiging totaal: "Maar meneer Lippens, U spreekt over idealen en u hebt de grootste bank van België over de kop laten gaan door uw megalomane plannen. U zou beschaamd moeten zijn!"

Maurice Lippens leek niet te horen wat ik hem zei. Hij stapte keuvelend met zijn militaire vrienden achter zijn golfkarretje aan, dat door een andere bevallige assistente over het terrein werd geduwd.
"Kom vanavond naar de meeting in het centrum, kameraad Lippens spreekt daar en dan zult u alles begrijpen", sprak plots een derde bevallige assistente, met een tot mijn verbazing enigszins West-Vlaams klinkend accent. "Hoe komt het dat u Nederlands spreekt?" begon ik te vragen. "Oh, maar ik ben helemaal geen Cubaanse, ik heb mijn hele leven in het Fortiskantoor in Izegem gewerkt!

Een paar uur later stond ik samen met een paar honderdduizend Cubanen op een plein dat tot voor kort Plaza de la Revolución heette, maar nu omgedoopt bleek tot Plaza Mauricio Lippens. Fidel Castro schetste eerst in een korte inleiding van een drietal uren het leven van Maurice Lippens en somde toen de redenen op waarom hij de titel van ereburger van Havana meer dan verdiende: "Omwille van zijn verdiensten in de planetaire strijd voor het socialisme! Omdat hij erin geslaagd is te doen waarover anderen hun hele leven slechts spreken! Mauricio heeft zijn leven geofferd voor dat ene ideaal: het vernietigen met revolutionaire kracht van het reactionaire wapen van de Belgische bourgeoisie dat de arbeidersklasse door de geschiedenis heen geknecht en vernederd heeft.

Zijn leven lang heeft Mauricio als een geduldige mol zijn moment afgewacht om het Belgische kapitalisme de genadeslag toe te brengen. Terwijl de pseudorevolutionairen hun geloof verloren en gecorrumpeerd werden tot sociaaldemocratische slippendragers van het kapitaal, bleeft Mauricio zijn ideeën trouw: weg met de Société Générale! En het Belgische proletariaat ziet nu het resultaat van zijn volharding: waarvan de salonrevolutionairen slechts konden dromen, heeft hij bereikt. De Société Générale is dood en begraven en de banken zijn genationaliseerd Welk een marxistisch- leninistische triomf! Mauricio, kom in mijn armen!"

De Líder Máximo omarmde en kuste Maurice Lippens, die duidelijk ontroerd zijn tranen de vrije loop liet. Ik worstelde me met veel moeite door de enthousiaste menigte heen, tot bij het podium, alwaar de voormalige Fortiskantoorhoudster me een piña colada aanbood. "Ik hoop dat uw kijk op de verdienste van Maurice Lippens voor de Belgische arbeidersklasse u nu enigszins duidelijker is geworden en dat u uw lezers hiervan op de hoogte zult brengen, als het patronaat u tenminste zal toelaten de waarheid te schrijven!"

Toen ik haar vroeg of ik Maurice Lippens nog enige vragen mocht stellen, bleek dit helaas onmogelijk. "Mauricio moet dadelijk vertrekken naar Venezuela. Morgen is daar een belangrijk golftornooi! Misschien moet u hem daar gaan interviewen."

Vandaag in De Gedachte in De Morgen ook nog:
BOUDEWIJN BOUCKAERT en GEERT FRANÇOIS (denktank Cassandra van LDD) stellen de overheid verantwoordelijk voor de financiële crisis
FILIP ROGIERS: Waarom de begroting elk jaar wurgender wordt
OLIVIER REMY en MARK SELLESLACH (LBC-NVK): De ene patiënt ligt in vuil linnen, de andere in de watten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234