Dinsdag 16/07/2019

De blok

“Mijn eerste jaar in Gent was moeilijk. Heartbreaks suck”

Emma Van Der Sypt. Beeld Fernand Van Damme

Ruim 240.000 Vlaamse studenten zijn op dit moment naarstig aan het blokken, of aan het uitstellen. Twee weken lang peilt De Morgen naar de gemoedstoestand bij de blokkers. Vandaag: Emma Van Der Sypt (20), student sociaal werk aan de Arteveldehogeschool

Heeft uw studentenstad u veranderd?

“Niet echt. Op kot gaan was geen grote verandering. Vroeger zat ik op internaat, ik ben het gewend zelfstandig te leven. De relatie met mijn ouders is beter als we niet constant op elkaars lip zitten.”

Wat is uw ultieme bloktip?

“Ik ken geen slechtere student dan ikzelf. Ik stel alles tot op het laatste moment uit, blok ’s nachts omdat ik overdag te snel ben afgeleid. Op internaat was dat ook al het geval: ik had altijd alle eekhoorns voor mijn raam geteld. (zucht, lacht) Soms studeer ik bij vrienden of zet ik Skype aan om blokkende vrienden te zien. Zien blokken doet blokken.”

Zijn er dingen die u niet leuk vindt aan het studentenleven?

“Mijn eerste jaar in Gent was moeilijk. Ik was meteen gaan samenwonen met mijn toenmalige vriendin, maar na een halfjaar strandde die relatie. De periode erna was heel eenzaam. Ik was met haar ook mijn beste vriendin kwijt. Heartbreaks suck. (lachje)

“Nu zijn er nog weinig dingen die ik niet leuk vind aan het student zijn. Hoewel: een berg afwas die ik te lang laat staan is ook horror.”

Hoeveel dates hebt u het afgelopen semester gehad?

“Elke week een, met mijn huidig lief.”

Wat is uw meest dierbare bezit hier op kot?

“Als vrienden op bezoek komen, laten ze een post-it met een lieve boodschap achter. Ik koester die.”

Emma Van Der Sypt. Beeld Fernand Van Damme

Wat is uw meest memorabele nacht van het afgelopen semester?

“Mag het ook van mijn hele studentencarrière zijn? Ik ben eens naar de Gentse Feesten geweest met drie meisjes die ik enkel van Tumblr (populair blogplatform bij jongeren, red.) kende. Een hele nacht op de lappen met ‘vreemden’: dat kon zwaar tegengevallen zijn, maar het werd fantastisch.”

Waar wilt u na uw studies terechtkomen?

“Ik wil een job waar ik veel mensen ontmoet, maar verder: geen idee.

“Voor sociaal werk heb ik een half jaar politieke wetenschappen gestudeerd. Ik ben toen faliekant gebuisd, maar ik sluit niet uit dat ik alsnog het schakelprogramma ga proberen. Politiek is één van mijn passies.

“Maar ook door koken ben ik extreem gepassioneerd. Misschien start ik wel een soepkeuken.”

Bent u optimistisch of pessimistisch over België en de wereld?

“Ik ben heel erg met het nieuws bezig, soms te veel. De perfecte remedie is dan een middagje shoppen. Wij, mensen, zijn de wereld aan het kapotmaken. In alles zit plastic, onze vleesconsumptie is dramatisch hoog en hoeveel auto’s rijden er niet op deze planeet rond? De westerse mens wil altijd maar meer. Daar kan ik me heel erg over opwinden: laten we toch eens gelukkig zijn met wat we hebben? Dat geldt ook voor mij, natuurlijk.”

Hoeveel Tinder-matches hebt u?

“Ik heb een lief, dus geen. Voor onze relatie had ik de app. Als je nood hebt aan wat bevestiging is het leuk, maar de liefde van je leven ga je er niet op vinden. Het is een vleeskeuring.”

Wat is het interessantste wat u het afgelopen semester hebt geleerd?

“Dat ik altijd anderen wil helpen, maar dat dat soms ten koste van mezelf gaat. Ik heb beseft dat ik meer aan mezelf moet denken. Ook als vriendschappen niet meer werken, blijf ik daar energie in pompen; ik wil niemand loslaten. Maar ik heb ingezien dat ik soms ‘foert’ moet zeggen. Als mensen geen toegevoegde waarde meer in mijn leven hebben, mogen ze hun eigen leven leiden.”

Hoe ervaart u de blokperiode?

“Als ik merk dat ik te veel heb uitgesteld, word ik hyper. Ik begin dan met alles te lachen, en ervaar een extreme nood om te bewegen. Tja.” (lacht)

Emma Van Der Sypt. Beeld Fernand Van Damme
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden