Zondag 05/12/2021

'Mijn eerst verdiende centen belegde ik in Eurodisney'

Het tennisseizoen van Kim Clijsters stond dit jaar vooral in het teken van schouderproblemen en de trainerswissel. Maar dat is verleden tijd. De nummer vijf van de wereld spreekt in Luxemburg liever over haar aandelen in Eurodisney, de bewondering van vriend Lleyton voor Australian Footballers en het huwelijk van die andere Belgische toptennisster, Justine Henin. Een bruisende monoloog.

Thea Swierstra

Een 'graansilo' ergens te velde onder de rook van Luxemburg-stad. Het tenniscomplex van Kockelscheuer is eens wat anders dan dat van Wimbledon of Roland Garros. Maar adel verplicht als je hier twee keer gewonnen hebt, dus is de pas negentienjarige Kim Clijsters ook nu weer present op de verder weinig opzienbarende Seat Open.

Het is een uiterst relaxte Clijsters die om een uur 's middags aanschuift voor een gesprek. Het seizoen na dat waarin ze de finale bereikte van Roland Garros en de kwartfinales op Wimbledon en de US Open lijkt zo op het oog iets minder, maar de Limburgse consolideerde haar vijfde plaats op de WTA-ranking en stond in de halve finale van de Australian Open. En dat in een jaar dat in het teken stond van de schouder en de trainerswissel.

Kim Clijsters: "Die trainerswissel heb ik goed verteerd. Dat zie je aan de resultaten van de laatste weken (Clijsters won deze maand het toernooi van Filderstadt, TS). Ik amuseer me enorm. De komst van Marc De Hous heeft me een extra stimulans gegeven. Je moet na zo'n trainerswissel altijd extra hard werken, niet alleen tijdens wedstrijden maar ook op de training. Met Carl Maes telefoneer ik veel en we mailen nog. Adviezen geeft hij niet meer. We hebben nu meer een vriendenrelatie in plaats van een coach-speelsterverhouding.

"Met die stressblessure aan mijn schouder gaat het goed. Ik moet gewoon mijn schouderoefeningen doen en dat blijven volhouden. Dat is soms heel moeilijk. Vorige week in Zürich waren de wedstrijden een paar keer pas gedaan tegen twaalf of een uur 's nachts. Dan voel ik na een paar dagen niet oefenen dat ik daar toch nood aan heb.

"Die blessure was de grote tegenvaller van dit seizoen. Ik heb daardoor een paar wedstrijden moeten afzeggen. Maar ergens was het ook een voordeel. Ik ben nu fitter en speel met veel honger. John McEnroe kwam tijdens Wimbledon naar mij toe en zei dat zo'n blessure nu eenmaal gebeurt. Je kunt er alleen maar van leren.

"Half november ga ik voor twee maanden naar Australië (naar haar vriend en tennisser Lleyton Hewitt, TS). De eerste twee weken ga ik even helemaal niets doen. Angst dat mijn schouder volgend seizoen weer zal opspelen heb ik niet. Het is belangrijk niet meteen volop te gaan trainen en mijn schouder ineens te belasten. De eerste weken zullen vooral in het teken van conditietraining staan."

"Een dag na mijn vertrek naar Australië trouwt Justine Henin met haar vriend Pierre-Yves Hardenne. Ik zal er dus niet bij zijn. Wel heb ik haar gevraagd wat voor cadeau ze graag zou willen, maar het is zo moeilijk iets te vinden. Dat is altijd mijn grootste dilemma met Kerstmis en huwelijken. Voor Lleyton weet ik ook nooit wat ik moet kopen.

"Of ik mij klaar voel voor een huwelijk? Ik weet het niet, want ik was nooit eerder getrouwd. Ik trouw liever als we genoeg tijd hebben. Nu heb ik mijn toernooien en Lleyton de zijne en dan zit hij weer in Australië en ik in België. Dat zou me storen. Maar ik zou graag in Australië trouwen, aan het strand of zo. Ik zie me dat nog niet doen aan de Belgische kust.

"Nu wil ik mij focussen op tennis. Maar het staat vast dat ik voor mijn dertigste stop. Ik zie me niet langer dan nog vijf of zes jaar spelen. Maar wat als ik op dat moment in de toptien sta en ik me nog fris genoeg voel? Het reizen zal de doorslag geven. Vliegtuig in, vliegtuig uit, inpakken, uitpakken, dat is eentonig. Sinds ik na de Fed Cup in Las Vegas met het vliegtuig in zoveel turbulentie terechtkwam, is het mis. In Europa probeer ik dus zoveel mogelijk met de auto te reizen.

"Ze hebben Lleyton en mij ooit gevraagd om in het kader van een pr-stunt in een luchtballon te gaan zitten. Nee, dank u. Ik heb hoogtevrees. Er werd me voor het toernooi van Miami gevraagd iets op het strand te doen met redders à la Baywatch. Dat is niks voor mij. Ik denk dat ze niemand gevonden hebben, want ik heb er niets meer van gehoord. Ik doe het liefst kidsclinics. Dan kan ik iemand helpen en iets teruggeven.

"Peter, de vroegere coach van Lleyton, werkt met gehandicapte kinderen. Dat lijkt me wel plezant voor later. In Filderstadt was Anke Huber toernooidirecteur, dat lijkt me ook wel leuk. Dan zie je achter de schermen hoe het er toe gaat. Maar het zal ook moeilijk zijn. Nogal wat speelsters verlangen veel.

"In tegenstelling tot wat gesuggereerd werd, heb ik in Filderstadt die Porsche geweigerd. Als ik die wilde hebben, moest ik een deel van mijn prijzengeld afgeven. Ik ben ook niet zo zot op auto's. Ik heb mijn Jeep. De Seat die ik vorig jaar in Luxemburg won, heb ik aan mijn zus Elke gegeven. Zij heeft haar voorlopig rijbewijs. Mijn moeder heeft enorme angst als ze bij Elke in de auto zit. De auto trekt namelijk heel fel op en rijdt snel, echt niet normaal."

"Met financieel 'binnen' zijn, ben ik niet bezig. Maar ik weet wel dat als ik zo een paar jaar voortdoe, ik een heel gemakkelijk leven zal hebben. Met mijn eerst verdiende geld heb ik een paar jaar geleden aandelen gekocht. Ik was ik weet niet hoe trots en keek elke dag in de krant. Maar het waren aandelen van niks. Lernout en Hauspie? Wat is dat? Nee, het waren Eurodisney-aandelen. Nu denk ik dat ik beter een appartement aan zee kan kopen als investering. Mijn vader (ex-voetballer Lei Clijsters, TS) geeft advies en ik denk erover na.

"Natuurlijk weet ik wat er op mijn bankrekening staat. Nu ik een huis laat bouwen in Bree weet ik wat ik moet betalen en tot hoever ik kan gaan. Ik ben daar wel over gaan nadenken. Na Australië hoop ik het huis te kunnen betrekken. Ik ben dan misschien negen maanden per jaar onderweg, maar Elke gaat er ook in wonen. Ze zal het wel eng vinden om daar helemaal alleen te zitten. Ik zal wel een paar honden kopen, dan kunnen die haar gezelschap houden.

"Ik denk dat het wel anders zal zijn om een eigen huis te hebben. Natuurlijk kijk ik er telkens weer naar uit om naar Bree terug te keren. Maar na drie dagen ben ik het alweer beu. Na Luxemburg moet ik eerst plannen wat ik ga doen. Anders verveel ik mij dood.

"Ik zou dan ook niet zoals Serena Williams gewoon een maand stoppen tijdens het seizoen, ook al kan ik het mij permitteren. Bovendien heeft Serena het niet nodig om week in week uit te spelen. Ze is ook bezig met het ontwerpen van kleding. Als ze dan terugkomt, heeft ze weer veel zin om te spelen. Ik stond er trouwens van te kijken dat ze eerst naar de Verenigde Staten is gevlogen voor de US Open, daarna naar Tokio en vervolgens naar Leipzig. En dan wint ze nog alle drie die toernooien.

"Serena krijgt trouwens chique hotelkamers. Maar die van mij zijn ook mooi, hoor. Die van de Australian Open is wel de meest luxueuze. Daar krijg ik altijd een suite. Dat is omdat Lleyton de eigenaars van dat hotel kent. Het hotelleven ervaar ik niet als eenzaam. Ik ben er niet veel alleen, al vind ik het soms wel plezierig alleen te zijn op mijn kamer. Dan doe ik waar ik zin in heb. Maar ik ga ook wel eens de stad in om wat te wandelen. Zonder hoedje en zonnebril, ja.

"Lleyton gebruikt bij het inchecken in het hotel soms andere namen. Meestal die van Australian Football-spelers naar wie hij opkijkt. Hij gebruikte vaak die van Andrew Jarman, maar die is intussen gestopt. Patrick Rafter was Mr. Benny en anderen geven een password of een kleur op. Als ik 's morgens bel, moet ik altijd de lijst afgaan om te kijken wie Lleyton deze keer weer is. Maar hij gebruikt zo'n schuilnaam enkel als er problemen zijn. Soms wordt hij namelijk 's nachts opgebeld."

"Zelf heb ik nooit problemen gehad met stalkers. Wel zijn er mensen die brieven sturen en soms is het dan even uitkijken. Het begint met een kaartje, dan een foto, vervolgens sturen ze je post met de verjaardagen en dan krijg je elke week een brief. Dan beginnen ze tickets te vragen voor grandslams.

"Tijdens de US Open voelde ik me trouwens niet onveilig in verband met de aanslagen van 11 september vorig jaar. De veiligheidsmaatregelen waren zo enorm. Typisch Amerikaans, gewoon té. Wel ben ik met de politie naar ground zero geweest. Ze hebben daar een plaats waar ze botten en helmen hebben gevonden. Dan denk je wel even na.

"Met al die bommen heb ik nog minder zin om naar de Olympische Spelen in Athene te gaan. Ik vind tennis geen olympische sport. Bovendien is het op gravel en komt het toernooi juist voor de US Open. Speelsters zoals de Williams-zusjes zullen toch twee keer nadenken of ze zullen gaan. Er zijn al verscheidene speelsters geweest die zeggen dat ze het een slechte organisatie vinden. Voor mij is het een moeilijke keuze. Als ik ga, is het als Belg en om een medaille te halen, maar ik zal niet in de put zitten als dat niet lukt."

"Aan de verkiezing van Sportvrouw van het Jaar denk ik nog niet. Ik verwacht niet dat ik die zal winnen. De afgelopen drie jaar stond ik er dan ook versteld van dat ik die titel kreeg. Toen Sabine Appelmans en Dominique Van Roost-Monami die destijds wonnen, dacht ik wel even van: 'wow'. Nu denk ik dat Kim Gevaert de prijs moet krijgen. Zij heeft goed gepresteerd dit jaar. Het is voor mij trouwens moeilijk om andere sportvrouwen te volgen. Ann Wauters? Daar heb ik van gehoord, ja.

"Zeg, hoe laat is het eigenlijk? Al halfdrie. Oeps, ik moest al op de baan staan voor de training."

'Ze hebben me eens gevraagd om iets op het strand te doen met redders à la 'Baywatch'. Maar dat is niets voor mij'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234