Zaterdag 27/02/2021

comedy

"Mijn comedy is écht, ik kan niet anders"

Steven Mahieu kon in aanloop naar 'Zonder filter' rekenen op de steun van Arne Sierens (achteraan).
Steven Mahieu kon in aanloop naar 'Zonder filter' rekenen op de steun van Arne Sierens (achteraan). "Hij is een soort artistieke vader voor mij."Beeld Wouter Van Vooren

In de marge van bekendere collega's timmert comedian Steven Mahieu al tien jaar aan de weg. Zaterdag gaat zijn nieuwe show Zonder filter in première, met hulp van Arne Sierens. We mengden ons onder het try-outpubliek, en vroegen ons af hoelang we nog moeten wachten op zijn totale doorbraak.

Jeugdhuis Reflex, Kortrijk

Vrijdagavond 23/12

Het iets te harde gelach van lichtjes aangeschoten studenten, de typische geur van sigarettenrook en bier, een shabby ruimte met zwarte wanden en een piepklein verhoogje als podium. Hier, in het Kortrijkse Jeugdhuis Reflex, test Steven Mahieu zijn derde avondvullende show Zonder filter, gemaakt in samenwerking met theatermaker Arne Sierens. "Dit is het rauwe stand-upwerk: vechten voor elke seconde aandacht", vertrouwt hij ons vooraf toe. "Een goede eerste 'laag' is onontbeerlijk, want vaak komt dit publiek niet verder dan dat en dan ben je ze kwijt." Ernstig vervolgt hij: "Ik hoop dat er niet veel dronkelappen zijn. Ik maak daar met een grap graag komaf mee, maar je mag er ook niet al te veel op ingaan. Anders vertel je de hele avond niets meer." Het blijkt een haast profetische uitspraak te zijn.

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Op café, Gent

Maandagavond 26/12

Steven Mahieu en Arne Sierens onderbreken en vervolledigen elkaar in een poging hun synergie uit te leggen. Mahieu: "Voor mijn vorige shows werkte ik samen met Han Coucke, een ervaren regisseur van wie ik veel heb geleerd. Voor Zonder filter wilde ik het geweer van schouder veranderen, en toen ik Arne ontmoette, klikte het meteen. Hij is een soort artistieke vader, een mentor met wie ik van gedachten wissel over zowat alles. Hij zegt zonder omhaal wat hij vindt en helpt me mijn grenzen te verleggen."

Arne Sierens haast zich te zeggen dat hij niet regisseert noch schrijft voor deze show: "Ik doe niet veel, eigenlijk. Hij doet het. Steven is een geboren verteller met een onbedwingbare drang om op het podium te staan, te ploeteren in zichzelf, een trauma op te lossen, een wonde te genezen, mentaal iets kapot te slaan. Er zit echte kwaadheid onder, dat voel je. Eigenlijk leunen zijn en mijn werk dicht bij elkaar aan. Ik ben meer verslaafd aan de klassieke theatercompositie en de dialoog, maar ook ik wil vertellen, dingen 'oplossen', het triestige een plek geven. Een goede verteller deelt: ik vertel mijn verhaal, wat is het jouwe? En dat doet Steven. Ik vind hem een wilde poëet, bij wie je echt nooit weet wat er komen gaat."

"Die drang is er, dat klopt", bevestigt Steven Mahieu. "Maar ik wil en kan niet om het even wat vertellen. Mensen moeten je geloven, en dat doen ze pas als je verhaal ook écht is. Ik vertel vanuit mijn achtergrond als volksmens, omdat ik niet anders kán. Ik wil de kortsluiting tussen de gewone mensen tonen. Je hoeft geen comedyliefhebber of -kenner te zijn of iets van politiek te weten om mijn show goed te vinden." Arne Sierens knikt heftig: "Je bent goed omdat wat jij doet, anders is. Jouw werk sluit minder aan bij de Nederlandse school, maar meer bij de New Yorkse en de Joodse comedystijl."

Inderdaad komt tijdens Zonder filter de lijfspreuk van de Nederlands-Joodse humorist Max Tailleur in onze gedachten: 'Ik lach om niet te huilen'. Zelf noemt Mahieu de Amerikaanse komiek Louis C.K. als inspiratiebron. Met een duistere, soms zelfs zwarte benadering van schijnbaar oppervlakkige huis-, tuin- en keukensketches over het uitslaapprobleem van een jonge vader, de bedelaars op straat, de hevige relatie met zijn ouders, grootvader (93) die ontkent betrapt te zijn met een sigarettenpeuk in de mondhoek en karpervissen als hobby, raakt Steven Mahieu heikele thema's aan: de irreële verwachtingen van onze maatschappij en hoe we daarin blijven meegaan, schuld en boete, dierenleed, euthanasie en hoe we omgaan met onze senioren.

De meeste sketches gaan recht naar de ziel, maar zijn voorbij in een flits. Het blijft bij een doelgerichte, gemene prik, waarbij de honger naar meer knaagt. "Omdat veel van mijn onderwerpen recht uit mijn eigen leven komen, wil ik het er ook niet te dik opleggen", zegt Mahieu bijna verontschuldigend. "Dat zou kwetsend zijn voor mijn familieleden. Tegelijk evolueren en groeien de meeste sketches nog naarmate de tournee vordert."

"Daarom haat ik premières", haakt Sierens in. "Je blijft creëren: de première is niet het eind-, maar het beginpunt. Aan de andere kant wil ik Steven ervan overtuigen niet te expliciet te zijn. 'Gooi de uitleg eruit', heb ik hem gezegd. Niet interessant. Geen rode draad, zeg je? Ook daar heb ik hem vanaf geholpen: zijn obsessie om de voorstelling netjes op te bouwen met een 'welcome' en een boog die naar een conclusie loopt. Zo voorspelbaar. 'Vergeet dat', zei ik. Dat het publiek zijn eigen conclusie maar trekt, in de auto op weg naar huis. Wat je wil, is een soort spiraal op gang brengen. Veel mensen zoeken veiligheid en zekerheid; de functie van comedy is om hen uit die comfortzone te halen..." "Zonder arrogant over te komen", vult Mahieu aan. "Wat ik ook van Arne heb geleerd, is dat niets onmogelijk is. Ik wil taboes laten ontploffen, maar vanaf nu is 'ik zou dit of dat willen, maar dat kan niet', taboe." (lacht)

Een van de muren die Mahieu straks zelf neerhaalt, is die van het acteren: volgend seizoen speelt hij mee in een productie van Sierens' Cie Cecilia. Is een (goede) comedian dan ook een acteur? "Ik zie mezelf niet zo en zal het moeilijk hebben naast al die topacteurs (onder anderen Tom Vermeir, Robrecht Vanden Thoren, Sebastien Dewaele en Geert Verstraete, WV) te staan", geeft Mahieu toe. "Maar Arne heeft me overtuigd." Sierens heft zijn handen op: "Allez, Steven, jij bent een acteur pur sang. Je bent jezelf op het podium, maar je bent niet realistisch jezelf. Je zoomt in op een pixel van jezelf en vergroot die uit. Je gebruikt de werkelijkheid om je punt te maken. Dat is acteren."

Jeugdhuis Reflex, Kortrijk

Vrijdagavond 23/12

De twijfel die we vooraf hadden over het acteer- en improvisatietalent van Steven Mahieu wordt in Kortrijk van tafel geveegd. Het jonge publiek - en dan vooral twee meisjes die luid blijven kwebbelen - wordt door hem tot vier keer toe met humor op zijn plaats gezet. Tot slot spreekt hij ze direct boos aan, maar slaagt er ook dan in zijn kwaadheid te kanaliseren in een slapstickachtige act.

"Dit was het helemaal," zucht Mahieu na afloop, moe maar tevreden. "Al maakten ze het me verdomme niet makkelijk. Maar zo op de huid van de mensen zitten, dat is mijn biotoop. Heel andere koek dan het publiek in de culturele centra: dat doet netjes zijn jas uit en zit doodstil en kaarsrecht te wachten tot ik ze aan het lachen breng."

Op de terugweg en ook later nog blijven enkele passages van de show door ons hoofd spoken. De gemene prikken hebben hun doel niet gemist.

Zonder Filter van Steven Mahieu gaat in première op 6/1 Bij De Vieze Gasten in Gent. Daarna tot 19/5 in de Vlaamse culturele centra. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234