Dinsdag 18/01/2022

Ahmadreza Djalali

"Mijn 15-jarige dochter beleeft een nachtmerrie, mijn zoontje denkt dat papa op zakenreis is"

Voor Vida Mehrannia zijn het moeilijke tijden. Ze is bang dat haar man op elk moment geëxecuteerd kan worden.  Beeld Wouter Van Vooren
Voor Vida Mehrannia zijn het moeilijke tijden. Ze is bang dat haar man op elk moment geëxecuteerd kan worden.Beeld Wouter Van Vooren

Vida Mehrannia, de vrouw van de in Iran ter dood veroordeelde VUB-wetenschapper Ahmadreza Djalali is bang dat haar man op elk moment geëxecuteerd kan worden en begint met haar twee kinderen een ultieme campagne bij de Europese Unie, de Europese mensenrechtenraad en het Vlaams Parlement.

Koen Vidal

De Iraanse VUB-onderzoeker Ahmadreza Djalali, die ondertussen ook de Zweedse nationaliteit kreeg, zit sinds april 2016 vast in een Iraanse cel. Hij werd gearresteerd, gefolterd en ter dood veroordeeld op basis van zeer schimmige argumenten die zouden moeten aantonen dat hij betrokken is bij de moord op twee Iraanse kernonderzoekers in 2010 door de Israëlische inlichtingendienst Mossad.

Mensenrechtenorganisaties als International Observatory for Human Rights hebben het over een schertsproces en zijn heel affirmatief over de onschuld van Djalali.

In februari bevestigde een Iraanse rechter het doodvonnis en dat betekent dat Djalali in principe op elk moment geëxecuteerd kan worden, een situatie die ook bij zijn vrouw, zijn 15-jarige dochter en zijn 6-jarige zoontje permanente en ondraaglijke psychische druk veroorzaakt. “Ik kan u niet beschrijven hoe zwaar deze situatie is”, zegt Vida Mehrannia die in Stockholm woont maar momenteel samen met haar kinderen Europese en Belgische gezagsdragers ontmoet om de druk op het dossier hoog te houden.

“Ik moet 24 uur op 24 uur leven met de idee dat mijn man elk moment gedood kan worden. Hoewel we tegenwoordig elke dag met elkaar mogen telefoneren, is Ahmadreza er slecht aan toe. Hij verloor 25 kilo en heeft 50 procent witte bloedcellen minder dan normaal. Hij slaapt slecht en de mentale druk is enorm. Het feit dat hij geen dokter mag zien, maakt dat zijn gezondheidssituatie kritiek is.”

Hmadreza Djalali tijdens de persconferentie.  Beeld Wouter Van Vooren
Hmadreza Djalali tijdens de persconferentie.Beeld Wouter Van Vooren

Koppelen aan nucleair akkoord

Tijdens het gesprek wordt Mehrannia geflankeerd door haar 15-jarige dochter Ariyo en haar 6-jarig zoontje Amitis. “Mijn dochter is natuurlijk oud genoeg om ten volle te beseffen wat er aan de hand is en in wat voor verschrikkelijke situatie haar papa is terechtgekomen. Ook voor haar is de druk en het verdriet bijzonder moeilijk om te dragen. We proberen elkaar recht te houden. Mijn zoontje is veel jonger en beseft niet wat er gaande is. Ik durf het hem niet te vertellen. Hij denkt dat zijn papa voor het werk in Iran is en hij vraagt zich af wanneer hij thuiskomt. Hij kan niet wachten tot zijn papa hem een keertje naar school brengt.”

Gevraagd naar wat zij precies verlangt van de Belgische en Europese gezagsdragers, heeft Mehrannia haar eisen helder op een rijtje: “Het intrekken van de doodstraf, de toekenning van medische zorgen, bezoekrecht voor het Rode Kruis of consulaire diensten, de erkenning dat het proces oneerlijk verliep en de invrijheidstelling.”

De politici die Mehrannia in Brussel ontmoet, beloven haar dat de politieke druk niet zal afnemen. Feit is dat niet de hoogste Iraanse politici maar wel de religieuze leider ayatollah Ali Khamenei het laatste woord heeft over een gratieverzoek; de communicatie en het beleid van de Ayatollah is alles behalve transparant.

“Dat maakt de onderhandelingen moeilijk”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) die hierover al de Iraanse ambassadeur in België aansprak en vorige week ook een onderhoud had met de Iraanse vicepresident Sorena Sattari. “Ik herhaalde mijn vraag om gratie en ik benadrukte dat Vlaanderen in geen enkel geval akkoord kan gaan met de doodstraf.”

Opvallend: Bourgeois vindt dat de Europese Unie het dossier van Djalali moet koppelen aan de onderhandelingen over het vervolg van het nucleaire akkoord met Iran. “Nu president Trump besliste om zich uit dit akkoord terug te trekken, is Europa de enige resterende gesprekspartner voor Iran. Europa zal zijn best doen om de deal te redden, maar Iran moet goed beseffen dat Europa hun enige resterende partner is en de enige factor die het land vooruitzicht biedt op de broodnodige economische groei.”

Een foto van Ahmadreza Djalali van eind april:
Een foto van Ahmadreza Djalali van eind april: "Onherkenbaar en uitgemergeld", klonk het toen.Beeld BELGAONTHESPOT
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234