Vrijdag 05/03/2021
null Beeld Sint-Baafskathedraal Gent © Lukasweb.be-Art in Flanders vzw, foto KIK-IRPA
Beeld Sint-Baafskathedraal Gent © Lukasweb.be-Art in Flanders vzw, foto KIK-IRPA

ColumnDe schaal van Mulders

Mij blijft de schijnheilig vrome kop van Joost Vijd bij, de rijkaard die zijn plekje in de hemel wilde verdienen als sponsor van het Lam Gods

Jean-Paul Mulders onderzoekt alles wat u bij de hersenkwabben kan grijpen. 

De zon schijnt op de muren van mijn tuin, met diezelfde griezeligheid waarmee de zon schijnt op radioactiviteit en virussen. Ik herinner mij de dagen na Tsjernobyl, toen mijn vader was gestorven en de zon ook zo hard deed alsof er niets aan de hand was. Het is de wreedheid van hemellichamen: wat er ook met mens en dier gebeurt, onverstoorbaar staan de sterren aan de hemel. De dood van mijn vader kwam niet door de kernramp overigens, maar door een hart dat te groot was.

Om ons heen waart een virus dat voor het blote oog te klein is. Ik vind het nog wel lief dat het op een kroontje lijkt. Misschien komt er straks een virus aan gegaloppeerd dat de contouren van een unicorn heeft. Op een rare manier zijn wetenschappers romantici, niet alleen als je ze in bed maar ook bij hun proefbuizen tegenkomt. Wie schetst bijvoorbeeld de schoonheid van het woord pantoffeldiertje, dat vaak in vieze sloten leeft?

Maar om bij het kroontjesvirus te blijven: er is niet veel nodig om het oppervlakkige laagje beschaving te schuren van het beest dat wij zijn. Opeens moet je hoesten in de holte van je elleboog, of voetje-tik doen. Warenhuisketen Colruyt verwijdert de schalen met grabbelklare chips en kaasblokjes. Ik stel vast dat ik grabbelklaar een leuk woord vind, hoewel het wat vreemd aanvoelt in #MeToo-tijden. ‘Ook de proevertjes uit de beenhouwerij-afdeling’, lees ik in het dagblad, ‘zullen voorlopig niet meer geproefd kunnen worden.’ Dat vervult mij met gemis dat doet denken aan het gemis van dierbare afgestorvenen. Ik klamp mij vast aan het woord voorlopig, dat volgens het woordenboek betekent: ‘aan het eigenlijke of definitieve voorafgaand’. In dat opzicht kan al ons gegrabbel voorlopig genoemd worden.

Zoenend ten onder

Ondanks de kans op besmetting begeef ik mij op een avond naar de tentoonstelling Van Eyck: een optische revolutie. Mensen willen mij de hand schudden en kussen. Ze doen verongelijkt als ik nuffig het hoofd afwend. “Ben je bang voor corona?”, vraagt iemand schamper. Ik zeg dat ik op televisie heb gezien dat zelfs Angela Merkel van haar minister geen hand kreeg. Het lijkt mij lekker om zoenend ten onder te gaan – maar dan niet met onbekenden en ook niet met Angela Merkel.

Van de tentoonstelling blijft mij het verschil bij tussen tempura en olieverf. Vooral gebiologeerd ben ik echter door de schijnheilig vrome kop van Joost Vijd, de rijkaard die zijn plekje in de hemel wilde verdienen als sponsor van het Lam Gods. Na al die eeuwen heeft die poging iets zieligs. Ik voel echter sympathie voor Vijd als ik hoor dat niet louter praalzucht tot de opdracht voor het topwerk leidde, maar ook verdriet over zijn kinderloosheid en het verdwijnen van zijn familie.

Thuisgekomen lees ik in een stoffig hoekje van het internet: het pantoffeldiertje heeft twee alternerend kloppende vacuoles. Ik hou ervan de dag met hermetische poëzie te besluiten. Ik probeer te achterhalen welke pantoffelheld de leuke naam pantoffeldiertje heeft bedacht, maar geef het op als dat niet snel genoeg lukt. Het is twee uur in de nacht en ik heb de aandachtsspanne van een goudvis. Ik begeef mij ter bedstee en droom van flinterdunne biefstuk die ik probeer te braden in een overvloed aan olie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234