Woensdag 28/10/2020

Opinie

Migratiepact: waarom gaat niemand eens de échte oorsprong van deze schijnvertoning na?

Fernand Keuleneer.Beeld Jef Boes

Fernand Keuleneer is advocaat, publicist en opiniemaker.

De motieven van de enthousiaste steun aan het migratiepact komende van wat we gemakshalve maar links zullen noemen, vormen een mysterie.

Een progressieve, postkoloniale en internationale ordening was steeds gebaseerd op het concept van soevereine en juridisch gelijke staten, die nauwe onderlinge relaties onderhouden en gezamenlijk internationale problemen aanpakken. Neokolonialisme, in de vorm van juridisch gelegitimeerde imperiale inmenging van rijken en machtigen in de interne aangelegenheden van onmachtigen, werd afgewezen.

Dit staat allemaal op de helling, niet sinds vorige week, maar reeds sinds een aantal jaren.

We evolueren in sneltempo van een internationale orde naar een globale wanorde. Concepten als staatssoevereiniteit worden aan de kant geschoven. Staten zijn nog slechts een actor naast en op dezelfde hoogte als het internationale bedrijfsleven, het financiewezen, ngo’s en religies. De interstatelijke orde wordt getransformeerd in één enkele globale civil society, georganiseerd en gestructureerd rond zogenaamde ‘mensenrechten’, die in wezen slechts een toegangsbiljet zijn die aan anonieme globale bureaucratieën en belangen het ‘recht’ geven om overal en in om het even welk statelijk of maatschappelijk domein in te grijpen. Van een ordening tussen gelijken belanden we in een machtsspel tussen machtigen en onmachtigen, met goeden en slechten.

In het migratiepact spelen identiek dezelfde mechanismen als in, bijvoorbeeld, CETA en andere investeringsverdragen. Aan de rol die daarin de rechten van investeerders spelen, namelijk toelaten om de ultieme beslissingsmacht naar onduidelijke supranationale organen te verleggen, beantwoorden in het migratiepact de ‘mensenrechten’. Het is mij volstrekt onduidelijk waarom de tegenstanders van CETA (waartoe ook ik behoor, althans in de vorm waarin het werd goedgekeurd) nu zo’n grote voorstanders van het migratiepact zijn.

‘Overtollige’ bevolking

Opvallend in dat migratiepact is, onder meer, dat het handelt over reguliere en irreguliere migratie, niet over legale en illegale. Waarom is duidelijk. Wat legaal en illegaal is, wordt nog steeds hoofdzakelijk door staten bepaald. Maar wie bepaalt wat regulier en irregulier is? De zogenaamde mensenrechten zijn de autobanen die in sneltempo naar de supranationale bureaucratieën en rechtscolleges voeren die dit zullen bepalen en zodoende betekenis en rechtskracht zullen geven aan de gebruikte termen. Op grond van wat, is onduidelijk.

Maar inhoudelijk gaat het verder dan dat. In het migratiepact wordt bepaald dat migratie bijdraagt tot positieve ontwikkelingsresultaten, tot het realiseren van de Horizon 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling, en tot de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2015 (tekst Global Compact, nr. 8, 15). Het pact bevat het algemeen engagement om op alle niveaus effectieve stappen te zetten om “veilige, ordelijke en reguliere migratie” te faciliteren, “in alle stadia”. Daarom wordt ook bepaald dat regionale en regio-overschrijdende arbeidsmobiliteit gefaciliteerd zal worden door internationale en bilaterale samenwerkingsovereenkomsten, in ruil waarvoor de werknemers hun vergoeding zonder hindernissen naar hun regio van afkomst moeten kunnen doen terugvloeien.

In de ontwikkelde wereld bruikbare arbeidskrachten uit het Zuiden importeren om hospitalen en woon-zorgcentra in stand te houden, en met de teruggezonden salarissen aan ontwikkelingssamenwerking doen.  Is dit de nieuwe ‘linkse’ visie op ontwikkelingssamenwerking? Nooit Marx gelezen over het financiële laatkapitalisme? Waarbij bovendien niet vergeten mag worden dat de ‘overtollige’ bevolking in Afrika moet weggewerkt worden via het waarborgen van “reproductieve grondrechten”, door initiatieven als het abortus-in-Afrika fonds, in dit land op initiatief van Alexander De Croo.

Lang zal het niet duren of het Zuiden komt hiertegen in opstand. Meer dan terecht.

Overigens werd ook al een afzonderlijk ontwerp van pact over de vluchtelingen goedgekeurd, waarover niemand spreekt. Een mager beestje trouwens, in vergelijking, dat duidelijk maakt dat niemand geïnteresseerd lijkt te zijn in onbruikbare migranten.

Waarom gaat niemand eens de échte oorsprong en beweegredenen van heel deze schijnvertoning na?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234