Vrijdag 05/06/2020

Migratie

Migratie-experts: ‘Laat vluchtelingen gezinshereniging aanvragen vanuit België’

Een Syrisch koppel in hun huurwoning in Sint-NiklaasBeeld Tim Dirven

Wie in België erkend is als vluchteling, kan familieleden laten overkomen, maar zij moeten daarvoor zelf een aanvraag indienen van op een Belgische ambassade. ‘De huidige procedure dwingt hen tot een gevaarlijke reisroute’, zegt Myria. Het federaal migratiecentrum vraagt dat de procedure wijzigt.

Ablimit Tursun is sinds 2018 erkend als vluchteling in ons land. Hij behoort tot de Oeigoeren, een moslimminderheid die onderdrukt wordt door de Chinese overheid. Als zijn vrouw en vier kinderen wilden nareizen, moesten ze zelf tot op de Belgische ambassade in Peking geraken om een aanvraag in te dienen. Dat liep mis. De Chinese politie arresteerde hen na het bezoek aan de ambassade. Enkele dagen na het artikel in De Morgen kondigde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) aan dat een diplomaat vanuit de ambassade naar de provincie Xinjiang zou vertrekken op zoek naar de vrouw en kinderen.  

Wie tot een onderdrukte groep behoort, kan risico’s lopen door in dat land naar een Belgische ambassade te reizen. Evengoed zijn er landen zonder Belgische diplomatieke post. Gezinsleden van Syrische vluchtelingen moeten de grens oversteken tot in Turkije of Libanon, wat sinds enkele jaren minder evident is. 

“De huidige procedure dwingt gezinnen, vaak met kinderen, tot een gevaarlijke reisroute, terwijl ze aan dezelfde risico’s worden blootgesteld of zelfs nog kwetsbaarder zijn dan hun gezinslid dat in België erkend is als vluchteling”, zegt Astrid Declercq, medewerker bij Myria. 

Volgens cijfers die De Morgen opvroeg bij Dienst Vreemdelingenzaken werden in 2018 2.850 aanvragen voor gezinshereniging van familieleden van een vluchteling goedgekeurd. Een sterke daling ten opzichte van het jaar ervoor, toen het ging om 3.957 goedkeuringen. Dat komt vermoedelijk door de stilgevallen vluchtelingenstroom uit Syrië. De familie moet een gezinshereniging aanvragen binnen het jaar na de erkenning tot vluchteling, anders vallen ze onder veel strengere voorwaarden. Waren Syriërs in 2017 nog veruit de meeste begunstigden voor een gezinshereniging, dan zijn dat nu, in 2019, Afghanen, gevolgd door gezinnen uit Eritrea. Syriërs vallen buiten de top vijf.  

Een van de aanbevelingen in het nieuwe jaarverslag van Myria is het gemakkelijker maken van die gezinshereniging van erkende vluchtelingen. “Niet alleen om de bescherming van die gezinnen beter te waarborgen, maar ook omdat de termijn van één jaar erg krap is”, zegt de Myria-medewerker. “Voor Eritreeërs bijvoorbeeld is het niet altijd evident om binnen het jaar in Ethiopië te geraken.”

Informele business

DeEuropesegezinsherenigingsrichtlijn laat lidstaten vrij om te kiezen of ze de aanvraag doorde ‘gezinshereniger’ indelidstaat,danweldoorhetgezinslidinhetbuitenland laten gebeuren. In Nederland bijvoorbeeld dient de vluchteling een aanvraag voor zijn gezinsleden in bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst. 

“De gezinsleden moeten daardoor maar één keer naar de ambassade, wat aanzienlijk minder kost en minder gevaren oplevert”, stelt Myria. “Bovendien ontlast het de ambassades, die bij conflictsituaties vaak een verhoogd aantal aanvragen krijgen. De complexeprocedurekan beter begeleid wordenvanuitondersteunende organisaties in België,dieontbrekenbij indieningbijeen Belgische ambassade.Ditvermijdtopzijnbeurthet ontstaanvaneeninformele businessvantussenpersonenronddeambassade.”

Het kabinet van minister De Block (Open Vld), bevoegd voor Asiel en Migratie, gaat het voorstel ‘aandachtig analyseren’. “We zitten in een context van lopende zaken, waarin een minister geen nieuw beleid kan uitvoeren. Op dit moment is het dus niet aan de orde.”

Myria vraagt in haar jaarverslag ook om een strengere aanpak van mensenhandel en mensensmokkel, en om een Migratiewetboek. Dat laatste was een prioriteit van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), maar geraakte niet op tijd klaar voor de partij zich terugtrok uit de regering omwille van het VN-migratiepact.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234