Maandag 01/06/2020

Migrantenvrouwen besteden

geld wijzer dan mannen

Met 95 miljoen zijn ze, de helft van het totale aantal migranten, de vrouwen die wereldwijd hun land verlieten om elders hun geluk te beproeven. Vrouwen, beklemtonen de auteurs van het pas verschenen VN-bevolkingsrapport 2006, dragen ook ruim bij aan de kolossale som van 232 miljard dollar die migranten elk jaar naar huis sturen.

Door Lode Delputte

BRUSSEL l Volgens A Passage to Hope, Women and International Migration maken vrouwen een ruimer deel van hun inkomsten aan het thuisfront over dan mannen.

Bengaalse vrouwen die in de Golfstaten aan de slag zijn, sturen gemiddeld liefst 72 procent van hun loon naar huis terug. Over een wereldwijd percentage beschikken we tot dusver niet, maar de bevindingen die het VN-bevolkingsfonds UNFPA (www.unfpa.org) in zijn rapport bundelde, leren dat zussen, dochters en moeders in de diaspora gemiddeld grotere inspanningen leveren om het thuisfront vooruit te helpen dan hun mannelijke lotgenoten.

"Vrouwen", zei de Belgische dokter en UNFPA-vertegenwoordigster in Pakistan France Donnay gisteren in Brussel, "zorgen ervoor dat hun kinderen te eten krijgen, naar school kunnen gaan, op gezondheidszorg kunnen rekenen, dat hun familieleden bedrijfjes kunnen oprichten en dat de levensstandaard van hun dierbaren stijgt."

Vrouwen, heet het in het rapport, denken pas aan zichzelf nadat ze aan hun kroost en familie hebben gedacht. Overigens bestaat ook hun buitenlandse leven vaak uit zorgverstrekking. In de breedste zin van het woord dan: laagopgeleide, uitgebuite huishoudsters, seksslavinnen die in de klauwen van mensenhandelaars beland zijn of hoogopgeleide verpleegsters en dokters wier geboortelanden een onstuitbare braindrain meemaken. Zo is in Pakistan 90 procent van de daar opgeleide dokters vertrokken. En in de Engelse stad Manchester wonen meer dokters uit Malawi dan in héél Malawi.

Mannen, van wie uit andere studies blijkt dat ze veel minder vlot met microkredieten uit de voeten kunnen dan hun echtgenotes, hebben een individueler en meer op sociaal prestige gericht bestedingspatroon. Hun geld gaat niet zelden naar televisies, elektronica of auto's.

Daar komt voor de volledigheid bij dat diezelfde mannen vaak ook het laatste woord hebben over wat er met de door vrouwlief binnengebrachte centen gebeurt. Komen ze uit culturen waar vrouwen geen of moeilijk toegang krijgen tot financiële instanties - bijvoorbeeld omdat ze het recht niet hebben of te weinig kennis bezitten om een eigen rekening te openen - dan bepaalt de man welk aandeel van haar loon naar huis terugvloeit.

Het is intussen genoegzaam bekend dat de zogenaamde remittances bijna evenveel geld in het laatje brengen als rechtstreekse buitenlandse investeringen, en flink wat meer dan ontwikkelingshulp (167 miljard dollar in 2005). De auteurs van het UNFPA-rapport herhalen ook dat een aangroei van 10 procent in het aan land X overgemaakte totaalbedrag daar 1,2 procent van de betrokkenen uit de extreme armoede kan halen. Dat zijn cijfers van de Wereldbank.

Toch zouden die gigantische sommen op efficiëntere wijze hun weg naar ontwikkeling moeten kunnen vinden, suggereert het rapport.

Met name de Mexicaanse diaspora in de VS heeft ervaring opgebouwd in de transfer van - behalve centen - maatschappelijke, economische, politieke en juridische knowhow. Geld wordt daarbij niet meer enkel van individu naar individu of van familie naar familie gestuurd, maar van lokale gemeenschap naar lokale gemeenschap.

In overleg met mensen in diaspora bekijken stadsbesturen in Mexico waar de beleidsprioriteiten moeten liggen en waar het collectief verstuurde geld aan besteed kan worden. Vrouwen spelen in die nieuwe dynamiek een essentiële rol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234