Zondag 27/11/2022

Migrantenstemrecht halfweg

Brussel

Belga

Na een laatste procedureslag heeft de Senaat gisteravond het gemeentelijk migrantenstemrecht goedgekeurd met 41 stemmen tegen 29. SP.A-Spirit, PS, MR, cdH, Ecolo en de VLD'ers Patrik Vankrunkelsven en Annemie Van de Casteele stemden voor. De rest van de VLD, CD&V, Vlaams Blok en FN duwden op het rode knopje. VLD-fractieleider Hugo Coveliers herhaalde in zijn stemverklaring dat het om een slechte wet gaat die door de Franstaligen met de collaboratie van de Vlaamse socialisten door de strot van de Vlamingen wordt geramd. "U gaat met deze wet geen stemmen winnen, maar één groep wel. Kom op 14 juni niet janken over een nieuwe zwarte zondag", wierp hij de voorstanders van het migrantenstemrecht voor de voeten.

Marc Van Peel (CD&V) van zijn kant had kritiek op de dubbelzinnige houding van de VLD, die in de Senaat een geweldige strijd voerde, maar bij de regeringsvorming het migrantenstemrecht al verkocht had.

MR-fractieleidster Christine Defraigne zei dat het wetsvoorstel de meest evenwichtige oplossing was voor het migrantenstemrecht. Ze wees erop dat de migrantenbevolking niet homogeen is en zeker niet conservatiever of progressiever dan de Belgen zal stemmen. PS-fractieleider Philippe Mahoux betreurde dat de migranten zich niet verkiesbaar kunnen stellen en dat er daarvoor geen meerderheid was in de Senaat. Hij riep de tegenstanders op om niet de argumenten te gebruiken van diegenen die pleiten voor haat en uitsluiting.

Door deze wet zullen alle inwoners van België die hier minstens vijf jaar wonen meetellen, vond Myriam Vanlerberghe (SP.A). "Laat ons nu de strijdbijl begraven en werk maken van integratie", vroeg haar partijgenote Fatma Pehlivan.

Vanuit de oppositie kwamen er positieve noten van cdH. Volgens Isabelle Durant (Ecolo) gaat het om een onvolledige wet, wegens het ontbreken van de verkiesbaarheid en het feit dat er door de verplichting om een verklaring te ondertekenen een discriminatie ontstaat.

Met de stemming kwam een einde aan een geladen debat dat op 21 oktober van dit jaar in de commissie Binnenlandse Zaken van de Senaat startte. Het wetsvoorstel verhuist nu naar de Kamer, waar het debat zal worden overgedaan. VLD-voorzitter Karel De Gucht heeft al aangekondigd dat hij na de definitieve goedkeuring naar het Arbitragehof zal stappen.

VLD-senatoren Patrik Vankrunkelsven en Annemie Van de Casteele stemden voor

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234