Zaterdag 28/01/2023

Migrant blijft te arm en te laag geschoold

De welvaartskloof tussen autochtone Belgen en nieuwkomers van buiten de EU - 1,5 miljoen mensen - is een Grand Canyon. Geen enkel West-Europees land doet het slechter. Onderzoek van econoom Vincent Corluy (UAntwerpen) toont voor het eerst het volledige plaatje. 'Er is geen langetermijnvisie om dit probleem aan te pakken.'

Helft migranten in armoede

Meer dan een op de twee niet- Europese immigrantenkoppels leeft in armoede. Bij Belgische gezinnen gaat het om minder dan 5 procent. "Autochtonen in een koppel hebben zeven keer minder kans op armoede dan alleenstaan- den. Bij nieuwkomers valt dat voordeel volledig weg", zegt Corluy, die voor het Centrum voor Sociaal Beleid van de UA werkt.
"Bij migrantengezinnen is het armoederisico even hoog bij kop- pels als bij alleenstaande gezins- hoofden. Samenleven functio- neert als bescherming tegen risico's, terwijl dat bij migranten- koppels niet zo blijkt te zijn."

Eén werkende ouder in helft gezinnen

Migrantengezinnen zijn dubbel zo vaak volledig werkloos als autochtone gezinnen. Vergeleken met hen zijn er weinig tweever- dieners. Wanneer er twee ouders in het gezin zijn, heeft in een op de twee migrantenfamilies maar één ouder een job - vaak de vader. Bij autochtonen is dat aantal gezakt tot een op de vijf.
"Die lagere tewerkstelling ver- klaart deels waarom ook twee- oudergezinnen vaak in armoede leven", stelt Corluy. En in de meeste gevallen is die ene job ook behoorlijk precair. "Het gaat vaker dan gemiddeld om tijde- lijke, deeltijdse en onzekere jobs."

Bijdrages liggen veel lager

Door hun kansarmoede is het ver- schil in wat een gemiddelde niet- Westerse migrant bijdraagt ten opzichte van een autochtoon aan- zienlijk. De gemiddelde netto bij- drage van migranten - via belas- tingen, sociale bijdragen en werkgeversbijdragen, met aftrek van uitkeringen - bedraagt 300 euro per jaar. Die van de gemid- delde autochtoon 2.800 euro.
"Die bijdrage van de gemid- delde migrant blijft boven nul omdat het gaat om een erg jonge bevolking, die ondervertegen- woordigd is in de pensioenen. En dat is de grootste slokop van de sociale zekerheid", zegt Corluy.

Achterstand in opleiding neemt toe

Terwijl het opleidingsniveau van autochtonen er de afgelopen vijf- tien jaar sterk op vooruitgegaan is, stagneerde die van nieuwko- mers van buiten de EU. "Er zijn wel enkele verbeteringen, maar die gaan teniet in het volledige verhaal", stelt Corluy.
Het aantal autochtonen dat de school verlaat zonder diploma daalde sinds 1995 bijna met de helft, terwijl dat bij migranten erg hoog is gebleven: iets minder dan de helft van de migranten- bevolking. "Personen die hier geboren zijn, vergroten hun voorsprong ten opzichte van nieuwkomers." >>11-13

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234