Woensdag 12/05/2021

Mieren om te gieren

Jeugdige lezers,

Het is soms onvoorstelbaar wat je in het leven tegenkomt. Je moet bijvoorbeeld maar eens de tuin inwandelen en je ogen opentrekken. Het is werkelijk waanzinnig wat voor moois een mens daar aantreft. Bomen staan tussen miljoenen grassprieten. Olifanten huppelen door het kleine moestuintje van opa Fons en vissen springen van geluk in het rond. Op zo'n moment, jeugdige lezers, moet Kor Jans huilen van geluk. Dan ontdoe ik mij van mijn kleren, zet een pianomuziekje op en dans in het rond. Van de ene hoek van de tuin naar de andere. "Laat het maar swingen!" schreeuw ik dan. Doch het mag niet altijd goed gaan in het leven. Zo liep ik vorige week tijdens mijn tuindans per ongeluk in een legerkamp met mieren. Aangezien ik nog nooit gehoord had van mieren, schrok ik behoorlijk bij het zien van deze kleine dappere zesvoeters. De meeste droegen een legerhelm. Eén enkele mier die iets groter was dan de andere droeg een emmer op z'n hoofd. Ze had op haar mierenneus een behoorlijk grote bril staan. De mier schreeuwde mij toe dat ik onmiddellijk mijn voet moest verwijderen van het koninklijke mierenpaleis. Het paleis bestond uit een gigantische onderbroek die ondersteund werd met stukjes tak. Die onderbroek kwam mij niet onbekend voor. Oma Felicienne zocht er al jaren naar. De mier met de emmer en de te grote bril bekende dat ze die uit Feliciennes kamer gestolen had. Zo'n drie jaar geleden moest het mierenleger maar liefst drie miljoen vierhonderdduizendtweeënzestig mierkrachten inzetten om het ding vervoerd te krijgen. Sindsdien regeert de mier met de emmer en de te grote bril vanuit de onderbroek, het mierenland.

De mier met de emmer en de te grote bril is woedend omwille van zijn verwoest paleis. Jeugdige lezers, vermits ik een goed mens en tevens Vlaamse held ben, kan ik dit incident niet zo maar laten. Ik schonk het mierenleger mijn pyjama. Aangezien die uit één stuk bestaat, werd hun kamp wel twintig keer zo groot als hun oude verwoeste kamp. De mier met de emmer en de te grote bril sprong van blijdschap een gat in de lucht en begon spontaan een mierenlied te zingen. Het hele leger begeleidde hem op prachtige instrumenten gemaakt uit hout en de sokken van opa Fons, die tevens een enorme sterke geur verspreidden. De mier met de emmer en de te grote bril schudde mij de hand en stelde zich voor als Eddie Baert, 'admieraal' van het Belgische mierenleger. Eddie nodigde mij uit voor een dia-avond over de geschiedenis van de mieren. Het werd een gezellige beestenboel die middag in de tuin van Kor Jans, Vlaamse, gediplomeerde held. Eddie droomde er al jaren van ooit eens een film te kunnen maken over de mier en haar leefwereld. Het witte doek veroveren was zijn ultieme uitdaging. We namen afscheid en zeiden elkaar geen vaarwel.

We zijn nu enkele jaren later, jeugdige lezers, en wat lees ik in Metro? "Nieuwe film uit over mieren..." De film heet 'ANTZ' en komt uit Amerika. Het is een leuke animatiefilm met de beroemde stemmen van Woody Allen, Sylvester Stallone, Sharon Stone... De regie is in handen van ene E. Baert. Zou dat onze goede vriend Eddie, de 'admieraal' niet kunnen zijn?!

Kor Jans

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234