Zaterdag 17/08/2019

Update

Mieke Vogels geeft laatste speech als Groen!-voorzitster

Mieke Vogels heeft zaterdag op het partijbrede beraad van Groen! in Antwerpen voor de laatste keer de Groen!-leden toegesproken als partijvoorzitster. Vogels (55) sprak zelf van het afscheid van een generatie die lang, "volgens sommigen veel te lang, de partij heeft gedomineerd".

Duidelijker linkse koers
Groen! besliste vandaag onder meer om een duidelijker linkse koers te varen en voort te bouwen op het verhaal van de groene economie. Het voorstel voor een aangescherpt Vlaams profiel, werd weggestemd.

Nieuwe generatie
Vogels kondigde haar afscheid als voorzitter in augustus aan. Met Vogels stopt één van de boegbeelden van de generatie Vlaamse groenen met namen als Magda Aelvoet, Jos Ghysels en Vera Dua. Vogels blijft nog wel Vlaams parlementslid, maar wil als voorzitster de fakkel doorgeven aan de nieuwe generatie.

Nieuwe voorzitter op 25 oktober
"Ik geef vandaag de fakkel door aan de komende generatie, en het is met een goed gevoel en met duidelijke krijtlijnen", aldus Vogels.
Wie de nieuwe voorzitter wordt, is nog onduidelijk. Kandidaat-voorzitters en hun "running mates" kunnen hun kandidatuur nu indienen. Bedoeling is dat alle kandidaten op 9 oktober worden voorgesteld. Nadien start een voorstellingsronde door de provincies, en op 25 oktober wordt de nieuwe voorzitter gekozen.

Niet moeien
Verwacht wordt dat alvast huidig ondervoorzitter Wouter Van Besien een gooi zal doen naar het voorzitterschap, mogelijk geflankeerd door één van de Kamerleden, zoals Meyrem Almaci of Tinne Van der Straeten. Wie het ook wordt, Vogels wil de toekomstige voorzitter alvast deels geruststellen: "Ons moe zal zich niet moeien met jouw beleid!".

Te weinig binding
Groen! boog zich vandaag in Antwerpen over haar eigen toekomstkoers. Het partijbrede beraad vormde het sluitstuk van een analyse die werd opgestart na de verkiezingen in juni. Uit postelectoraal onderzoek is gebleken dat Groen! te weinig binding heeft met haar kiezers en leden, en dat de partij het niet moet hebben van dure campagnes maar van mond-aan-mondreclame. In aanloop naar het beraad werd er gewerkt rond vier grote thema's: positionering, professionalisering, personeel en verkiezingen 2010-2011.

Realistische ideeën
De Groen!-leden hebben zich vooral gebogen over de toekomstige partijuitbouw en positionering van de partij. Een van de centrale vragen voor Groen! was hoe het zich moet positioneren in een verrechtsend Vlaanderen. Groen! opteert voor een duidelijk linkse koers en wil zich profileren als een partij van vernieuwende, maar tegelijk ook van concrete en realistische ideeën. "Wij zijn een partij van radicale ideeën, maar we moeten die meer vertalen naar concrete en haalbare voorstellen, zodat we de mensen geen angst aanjagen, maar hoop geven", zo verduidelijkte Vogels na het beraad.

De partij kiest ook voor de verdere uitbouw van het verhaal van de groene economie. Het voorstel om het Vlaamse profiel van de partij aan te scherpen (bv. pleidooi voor meer autonomie voor de regio's), werd echter weggestemd. De partij besliste het bestaande communautaire standpunt eerst intern en daarna extern duidelijker te communiceren. (belga/eb)

Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden