Maandag 29/11/2021

Middengroep VU wil niet weten van scheiding

De aangekondigde boedelscheiding van de Volksunie is verre van afgehandeld. Terwijl onder de partijboegbeelden uit beide rivaliserende kampen het splitsingsscenario steeds beter uitgekristalliseerd raakt, neemt het verzet toe bij een spontaan gegroeide 'middengroep', die van geen scheiding wil weten.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout / Peter Goris

Vanavond komt het partijbestuur van de VU opnieuw in crisisvergadering bijeen, voor de gelegenheid in Sint-Niklaas. Op tafel ligt een min of meer uitgewerkt scenario voor een boedelscheiding. Dat werd de voorbije dagen uitgewerkt door tenoren uit de twee groepen die de partij verdelen, enerzijds Bert Anciaux, Patrik Vankrunkelsven en Els Van Weert anderzijds Geert Bourgeois, Frieda Brepoels en Chris Vandenbroeke. De principes van het scheidingsakkoord raakten al eerder bekend: de materiële middelen zouden verdeeld worden over de twee groepen "op basis van gelijkwaardigheid" en het merk VU zou verdwijnen.

Bovendien zou in geval van scheiding het partijhoofdkwartier op het Barricadenplein verkocht worden. Het VU-gebouw is weliswaar aan een renovatie toe maar is prachtig gelegen aan de Brusselse kleine ring en zou zeker tientallen miljoenen kunnen opleveren. Tegelijk is het de bedoeling dat de gescheiden VU in de parlementen wel nog technische fracties blijven vormen. Op die manier behouden de (ex)-VU'ers stemrecht in de parlementscommissies. En, niet onbelangrijk, tegelijk blijft ook de overheidsdotatie verzekerd.

Over de technische kant van de boedelscheiding zouden geen noemenswaardige problemen bestaan. Emotioneel blijft de gedachte evenwel voor veel VU'ers onverteerbaar. Een belangrijke groep blijft vasthouden aan het geplande toekomstcongres van 15 september. "Het gaat om een middengroep die zich op natuurlijke wijze gevormd heeft met een aantal mensen die het niet pikken dat hun toekomst wordt uitgestippeld door een aantal boegbeelden", legt Vlaams parlementslid Kris Van Dijck uit. Behalve Van Dijck zelf mogen ook onder meer Nelly Maes, Johan Sauwens, Etienne Van Vaerenbergh, Paul Van Grembergen en Hugo Schiltz tot die erg heterogene middengroep gerekend worden. De groep hoopt ook partijvoorzitter Fons Borginon voor zich te kunnen winnen.

"Wie zich niet goed voelt binnen de partij moet de moed hebben daar zelf de gevolgen uit te trekken", zegt Van Dijck. "Het gaat niet op om het eigen vertrek te willen verbergen onder een poging om de gehele partij op te blazen." Van Dijck maakt zich sterk dat aan de basis "een meerderheid" beslist wil doorgaan met de VU. Dat die meerderheid het dan wel zonder boegbeelden moet stellen, ziet ook hij als een probleem. "We zullen wel zien hoe levensvatbaar die romp-VU nog is." Dat gevoel leeft overigens ook wel bij de tenoren die het scheidingsscenario uitdokterden. "Wij zijn een beetje overvallen door de ruchtbaarheid die aan de plannen is gegeven", geeft Els Van Weert toe. "De nodige sereniteit is alweer ver weg." Het moest snel gaan, bevestigt ook Frieda Brepoels.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234