Zaterdag 04/12/2021

Midden-oosten bang dat het investeerders zal verliezen als VS olie-import terugschroeft

OPEC boos over Bush' olieplannen

In zijn State of the Union zei VS-president Bush dinsdag dat zijn land 'verslaafd is aan olie' en dat de Amerikaanse afhankelijkheid van het Midden-Oosten naar beneden moet. Voor de OPEC, waarin vooral Arabische en Golfstaten zitting hebben, is dat slecht nieuws. In de coulissen van de organisatie klinkt gegrom.

Brussel / WeNen

Eigen berichtgeving

Lode Delputte

De OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, heeft nog niet officieel gereageerd op de State of the Union, de jaarlijkse 'troonrede' van VS-president Bush. Achter de schermen heerst echter onrust nu het staatshoofd in niet mis te vatten termen voorgesteld heeft de Amerikaanse afhankelijkheid van olie uit het Midden-Oosten drastisch terug te schroeven. Concreet wil Bush tegen 2025 75 procent minder olie uit de regio betrekken dan vandaag.

In het maandbulletin van de OPEC, dat volgende week verschijnt, zal de organisatie volgens ingewijden officieel aan de alarmbel trekken. Bush' boodschap dreigt immers als effect te sorteren dat de broodnodige investeringen in de regio een slag in het water worden. Welke petroleummultinational zal zijn geld nog in de verhoging van de productie- en raffinagecapaciteiten pompen als de belangrijkste klant, de VS, het laat afweten?

En een andere, belangrijkere vraag: hoe betaalbaar zal de sowieso al dure olie blijven als er niet sneller meer olie wordt opgepompt?

"Wij zijn van mening dat energiekwesties niet eenzijdig kunnen worden afgehandeld", reageerde OPEC-voorzitter Edmund Daukoru, een Nigeriaan, na Bush' toespraak. "Aan energieveiligheid moeten we met zijn allen werken."

Achter de schermen klonken evenwel veel minder diplomatieke woorden. Hoewel de OPEC ook in zijn bulletin geen confronterende toon zal aanslaan, is het alles ongenoegen wat er de klok slaat, schrijft Financial Times.

"Commentaren als deze (van Bush) zijn onrealistisch, iedereen weet dat de wereld van olie-import uit het Midden-Oosten afhankelijk zal blijven", zo citeert de krant een OPEC-medewerker.

Waarnemers voorspellen dan ook dat de OPEC de zaak spoedig met de Europese Unie zal opnemen, een forum waar ze een meer luisterbereid oor zou vinden dan in Washington. Per slot van rekening is het Midden-Oosten goed voor twee derde van de wereldwijde productie, is olie voor veel landen in de regio veruit de enige bron van inkomsten en zou de economie van de afnemende landen sterk terugvallen zonder olie uit het Midden-Oosten.

Ook EU-voorzitter Oostenrijk, bij monde van energieminister Bartenstein, gaf impliciet te kennen Bush' visie niet goed te snappen. "We weten allemaal dat de olieafhankelijkheid van de Europese Unie niet zal afnemen, integendeel."

Volgens de Washingtonse denktank Council for Foreign Relations (CFR) is Bush' Advanced Energy Initiative (AEI) niet enkel bedoeld om de afhankelijkheid van politiek onstabiele staten te verminderen, maar ook ingegeven door 'groene' accenten; 2005 was het warmste jaar ooit en de VS weten maar al te goed dat ze 's werelds grootste uitstoter van broeikasgassen zijn.

Toch mag in Bush' toespraak zeker geen verborgen hint naar een mogelijke bijtreding van het Kyoto-initiatief gelezen worden, waarschuwt CFR ten slotte.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234