Dinsdag 23/07/2019

Middelpuntvliedende kunst

hedendaagse kunst

honoré d'o in vlaanderen

Kunstenaar Honoré d'O (°1961) presenteert momenteel drie installaties-tentoonstellingen in ons land. Kunstwerken zijn voor Honoré d'O nooit 'af'. Kunst heeft volgens hem alles te maken met het genereren van creatieve impulsen: de toeschouwers worden uitgenodigd om actief aan het kunstwerk mee te werken.

Antwerpen-Brugge-Brussel/ Van onze medewerker

Luk Lambrecht

In het kader van de tentoonstelling attachment+ in Brugge is Honoré d'O's Tant (de) pis de tâches de titre uit 1998 te zien. D'O toverde de plechtige hal van de normaalschool om tot een lounge- en chatruimte waar je als toeschouwer, zittend op een transparante opblaasfauteuil (en ondertussen genietend van pindanootjes), geprojecteerde beelden kunt opvangen op een vel papier. De intrigerende beelden hangen letterlijk in de ruimte en worden pas beeld via een intentionele activiteit van de toeschouwer. Honoré d'O stelt zijn creativiteit ten dienste, en laat de toeschouwer er vrij gebruik van maken: "Kunst moet niet aanbeden worden, ze mag gebruikt worden", aldus D'O.

In het lokaal van vzw Roomade in Brussel krijgt Honoré d'O met vriendin-kunstenares Franciska Lambrechts voor onbepaalde tijd de ruimte om te experimenteren. Roomade wordt aldus een laboratorium waar brokstukken en flarden van recente tentoonstellingen in Luzern en Leuven natrillen tussen computers, projectoren, prints en foto's, die dan weer aanleiding geven tot nieuw werk of andere visies.

Er word je als toeschouwer geen rust gegund. Korte video's van acties tussen een koppel worden afgewisseld met flitsende situaties in hotelgangen of met een filmloopje dat pruttelt en een abstract restbeeld laat zien. Honoré d'O, die steeds vaker samenwerkt met Franciska Lambrechts, is erop uit het gefixeerde, vaste van een kunstwerk te ontlopen. In Roomade wordt die gedachte vrij radicaal doorgetrokken: de tentoonstelling verandert bijna elke dag en wordt daardoor een nooit te grijpen feit. De geïnteresseerde thuisblijver kan via het internet de evoluties meemaken op www.instantvideoatourage.org.

In het MuHKA in Antwerpen wordt de bezoeker ondergedompeld in de installatie All the details extended, en fractures recompensées, die eerder in de Frac in Reims werd geproduceerd en nu eigendom wordt van het MuHKA. Je staat hier oog in oog met een overrompeling aan speelse, grimmige, poëtische, kritische en ontwapenende constellaties van alledaagse objecten. Het lijkt een bezwerend theater van banale dingen, dat als in een freejazzpartituur toch op haar pootjes valt en een allesbehalve waardenvrije visie op het leven projecteert.

De installatie beschrijven, zou de waarde en de betekenis van het geheel onrecht aandoen, maar naast het klinische uitzicht van de installatie valt op te merken hoe de kunstenaar de ruimte van het MuHKA letterlijk in de watten legt. De architecturale naden van de kleine ruimtes worden getamponneerd met propjes medisch gaas - als een soort te koesteren, zachte plek waar de explosief-creatieve en associatieve biotoop van Honoré d'O perfect in gedijt.

Natuurlijk vergt dat van een museum dat werk van D'O wil kopen en bewaren heel omzichtig denkwerk. De vergankelijkheid van wel meer jonge beeldende kunst vraagt immers een andere en wellicht meer instantbenadering van kunst. Honoré d'O is ronduit een krak, die in ons land op zonderlinge hoogten de niet altijd even gemakkelijk te ontwaren gevoeligheden van een tijd weet te visualiseren in een flux van beelden, waarbij we soms niet weten waar eerst naar te kijken. De kunst van Honoré d'O is middelpuntvliedend.

attachment + loopt nog tot 12 mei (dagelijks, niet op maandag) in De Hogeschool West-Vlaanderen (lerarenopleiding) Sint-Jorisstraat 71 in Brugge. Iinstant video at our age nog (minimum) een half jaar (op vrijdag en zaterdag van 14 tot 19 uur) in Roomade, Koopliedenstraat 60-62 in Brussel. All the details extended, en fractures recompensées tot 21 april (dagelijks van 10 tot 17 uur, niet op maandag) in het MuHKA, Leuvenstraat in Antwerpen.

Honoré d'O stelt zijn creativiteit ten dienste, en laat de toeschouwer er vrij gebruik van maken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden