Maandag 21/10/2019

Middelheimmuseum treedt buiten de muren met hedendaagse kunst

ANTWERPEN

Al sinds 2005 zet het Middelheimmuseum zijn kennis van hedendaagse kunst ook buiten de muren van het museumpark in. Deze extramuroswerking heet sinds kort Middelheimproductie en presenteert drie nieuwe projecten.

Middelheimproductie richt zich op kunst in de publieke ruimte en de creatie en presentatie van nieuwe kunst. “Ons motto is ‘Antwerpen houdt van kunst en kunstenaars maken mee de stad’”, zegt kunstenbeleidscoördinator van stad Antwerpen Johan Vansteenkiste. “Antwerpen wil het voortouw nemen in het stimuleren van beeldende kunst. Daarom hebben we aan het Middelheim gevraagd om hun knowhow van hedendaagse kunst ook buiten de muren van hun museum te gebruiken. Ik geloof namelijk niet in het romantische ideaal van de kunstenaar die op zijn zolderkamertje zit. Kunst moet zo veel mogelijk met een publiek geconfronteerd worden.”Middelheimproductie presenteert dit jaar drie nieuwe projecten die jonge, hedendaagse kunstenaars de ruimte bieden om te experimenteren met de stad als speelterrein. Tot voor kort gebeurde de presentatie van jonge nieuwe kunst in het HessenHuis, maar nu dat gebouw begin dit jaar een nieuwe bestemming kreeg, leiden de Middelheimproducties een nomadisch bestaan. “Nu kunnen we per project de ideale locatie zoeken”, zegt directeur van het Middelheimmuseum Menno Meewis.

Luciferdoosje

Een van die nieuwe locaties is het voormalige gebouw van de milieudienst aan de Slachthuislaan. Daar zal de tentoonstelling Exhibition in a Matchbox te zien zijn. Hans Wuyts maakte de sculptuur ‘Artists Residence’, een soort ‘doos’ waarin kunstenaars tijdelijk kunnen wonen. Het is Wuyts’ bedoeling dat de sculptuur na de tentoonstelling geïntegreerd wordt in Park Spoor Noord. “Ik wil de sculptuur op een betonnen fundering in het park zetten”, aldus de kunstenaar. “Maar dat plan moet nog goedgekeurd worden door stad Antwerpen.” Elke maand zou er een kunstenaar artist in residence zijn in Wuyts’ sculptuur in het park. “Zij mogen de sculptuur helemaal veranderen.” Deelnemende kunstenaars zijn onder andere Vaast Colson, Lieven Segers en Rinus Van De Velde. Van hen zal tijdens Exhibition in a Matchbox ook al werk te zien zijn.Verder heeft Middelheimproductie een samenwerkingstraject met het hoger kunstonderwijs in Antwerpen. Een achttal pas afgestudeerde kunstenaars van de Artesis Hogeschool en Sint-Lucas Antwerpen tonen hun werk in de expo Entree > Exit. Ze trekken de deur van de kunstschool achter zich dicht en stappen binnen in de echte kunstwereld.Tot slot zal het Middelheimmuseum ook jaarlijks een tentoonstelling organiseren in het Zuiderpershuis. “Het is de bedoeling dat die expo’s aansluiten bij de werking van het Zuiderpershuis”, zegt Meewis. De eerste is From Rain to Sun (and Everything in Between). Tamara Van San en Lode Geens trokken met een oude wagen naar Dakar, in het spoor van de massa afgedankte auto’s die maandelijks via de haven van Antwerpen naar West-Afrika verscheept wordt. Onderweg verzamelden ze beelden, ervaringen en indrukken. Die zullen vanaf 23 oktober te zien zijn in het Zuiderpershuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234