Woensdag 23/10/2019

Mickey Mouse legt het aan met Spider-Man en de Hulk

Hoewel de vaak brute superhelden en -schurken van Marvel lijken te vloeken met de brave, honingzoete Disney-personages, gelooft Disney in de ‘opportuniteiten’ die de deal biedt. De beurzen zien vooral voordelen voor Marvel.

Mickey Mouse en The Hulk behoren voortaan tot dezelfde familie. De Amerikaanse entertainmentgroep Walt Disney telt vier miljard dollar (2,8 miljard euro) neer voor het succesvolle Marvel Entertainment. De raden van bestuur van beide bedrijven hebben de deal al beklonken. Het gaat om de grootste entertainmentdeal van het jaar, middenin een wereldwijde recessie waardoor de sector te kampen heeft met lagere advertentie-inkomsten en lagere koopkracht bij de consumenten.Disney ziet maar al te graag de ruim vijfduizend Marvelfiguren naar de Disneystal komen. “We geloven dat door Marvel toe te voegen aan Disneys merkenportfolio er significante opportuniteiten ontstaan voor langetermijngroei en waardecreatie. We zijn blij om dit talent en dit kapitaal naar Disney te halen”, juichte Disneybaas Robert Iger. Marvels topman Ike Perlmutter was evenzeer in de wolken. “Disney is de perfecte thuis voor Marvels fantastische bibliotheek aan figuren. Disney heeft zijn kunde op het vlak van contentcreatie en licensing bewezen. We krijgen nu ook toegang tot Disneys enorme wereldwijde organisatie en infrastructuur.”Ook analisten spreken van een “win-win”-deal voor beide bedrijven. De beurs vindt het vooral een goede zet van Marvel. Meteen na de bekendmaking daalde het Disney-aandeel met 3,1 procent, terwijl het Marvel-aandeel met 26 procent de hoogte inschoot.Het gaat over een - op z'n zachts gezegd - opgemerkte deal. Disney, dat is immers de groep die instaat voor vaak zeemzoete personages als Winnie De Poeh, de kleine zeemeermin of Assepoester, terwijl Marvel de uitgever is van zo'n vijfduizend robuuste, vaak brute superhelden als Thor, Ironman, Spider-Man, X-Men, Fantastic Four of Captain America. Met de deal rijft Disney uiteraard ook de rechten binnen op die wereldberoemde personages, die net als de Disney-karakters over de hele wereld populair zijn.

Van uitgeverij naar miljoenenbedrijf

Marvel, ook wel The house of Ideas genoemd omwille van zijn inventieve en vaak originele manier van uitgeven, heette bij zijn oprichting in 1939 nog Timeley Comics. Lange tijd gaf het publicaties uit die populair waren in zijn tijd, van oorlogsstrips- en boeken tot flauwe stationsromannetjes. Pas in de jaren vijftig en zestig werd het bekend als uitgever van comics. Eén van hun eerste superhelden waren ondermeer Submariner en Captain America, maar hun succes verbleekte bij dat van latere superhelden als X-Men (1963), Spider-Man (1962), The Hulk (1962).Het succes was in grote mate te danken aan tekenaar Jack Kirby en scenarist Stan Lee (Stan the Man), die mekaar in 1940 in de redactielokalen ontmoetten. Konden ze mekaar eerst niet uitstaan, dan sloegen ze niettemin in die uitgeverij langzaam naar een miljoenenbedrijf te brengen.Marvel tastte de grenzen af en publiceerde niet enkel comics rond hun hoofdpersonages, maar introduceerde ook de crossovers waarbij de ene superheld bij de andere op bezoek ging, of richtten teams op van verschillende superhelden. Daarnaast katapulteerden ze hun karakters naar andere tijdperken, en richtten ze zich op films, games, tv-series en animatieseries voor zowel de oudsten als de kleinsten.Tussen 1986 en 1996 namen talrijke filmstudio's opties op de belangrijkste superhelden van Marvel, echter zonder dat daar films uit voortsproten. Terwijl DC Comics, die andere New Yorkse uitgeverij van superhelden (Batman en Superman) er wel in sloegen films van hun belangrijkste helden Superman en Batman te laten maken, besloot Marvel om de Marvel Studios in het leven te roepen. Met een ongeëvenaard succes.Terwijl criticasters eind vorige eeuw de stripverfilmingen als een tijdelijk succes -na vier jaar zou de wereld volgens hen dit soort films beu worden - blijkt het de afgelopen tien jaar binnen Marvel één van de snelst groeiende productietakken te zijn. Met de Spider-Man- en X-Men-trilogie op kop, waren ook The Hulk, The Punisher, Elektra, Daredevil, Ghostrider en Fantastic Four stuk voor stuk kaskrakers. Bijna allemaal kregen ze vervolgen. Het succesverhaal gaat blijkbaar nog een tijdje door. Tussen 2010 en 2013 verwacht men ondermeer de films Spider-Man 4, Iron Man 2, Captain America, The Avengers, Thor en twee X-Men origin-films: eentje rond Deadpool en eentje rond hoofdschurk Magneto. Veel van die films mondden uit in animatiereeksen voor televisie, alsook computergames. Met het succes van dat laatste werd het striplezend publiek, dat de comics een tijdlang liet liggen ten voordele van de games en films, opnieuw wakker geschud. Naar verluidt is dat een van de redenen waarom de strips het opnieuw goed doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234