Maandag 14/06/2021

Youtube-ruzie

Michiel en Celine overwegen klacht voor doodsbedreigingen in YouTube-ruzie met Acid

De populaire YouTubers Michiel Callebaut en Celine Dept. Beeld RV
De populaire YouTubers Michiel Callebaut en Celine Dept.Beeld RV

In de ruzie die is ontstaan tussen de populaire YouTubers Michiel Callebaut (24) en Celine Dept (20) enerzijds en Nathan Vandergunst (21), bekend als Acid, anderzijds, overwegen die eerste twee klacht in te dienen. Dat zei Jef Vermassen vanavond in VTM Nieuws. Vermassen is door Celine en Michiel en door de moeder van een meisje (12) dat in hun video's figureert, om advies gevraagd.

VTM Nieuws probeerde vandaag met ACID te spreken, maar hij weigerde de ploeg te woord te staan. Volgens hem deed de zender gisteren niet genoeg moeite om hem te bereiken. “Jullie sturen me een bericht op sociale media op de dag dat mijn sociale media ontploffen”, klonk het aan de woning van de jongen. Hij gaf geen verdere commentaar. In een nieuwe video vanmiddag verklaarde Acid wel dat hij “niet achter al die doodsbedreigingen” staat die Celine en Michiel krijgen op Instagram. “Maar op een of andere manier hoort dat erbij als je populair bent. Ik krijg nu ook veel doodsbedreigingen, maar ik weet dat niet echt is.”

Celine en Michiel zochten ondertussen juridisch advies bij advocaat Jef Vermassen. Voorlopig dienen ze wel geen klacht in. “De bedoeling is in alle sereniteit hun activiteiten verder te zetten”, aldus Vermassen. "Als ze nu reageren, gaat hij weer reageren en wordt dat een oorlog, en dat willen zij niet.”

“Maar als het verder uit de hand loopt zullen we gedwongen zijn een klacht in te dienen. Op zijn minst voor doodsbedreigingen. Het gaat om kinderen van 14 jaar die opgejut zijn en berichten sturen van ‘Je moet dood en spring van een brug’. Maar het moet maar eens gebeuren dat er zo iemand echt van een brug springt. Een paar maanden geleden had ik een zaak van een jongen die een naaktfoto van zichzelf zag circuleren op sociale media. Die jongen is uiteindelijk onder een trein gesprongen.”

Vermassen vraagt ook politieke actie en wil dat het parlement een specifieke wet voor sociale media opstelt, zodat er bijvoorbeeld sneller ingegrepen kan worden bij bedreigingen of naaktfoto's. “We vragen dat al lang, maar dat wordt blijkbaar niet serieus genoeg bekeken.”

Dalle: ‘Influencers hebben veel volgers en hebben ook hun verantwoordelijkheid’

Influencers hebben veel volgers, doorgaans kinderen en jongeren die naar hen opkijken, en hebben daarom ook een belangrijke verantwoordelijkheid. Dat zegt Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) in de zaak. Hij roept influencers op om na te denken over een gedragscode.

Dalle spreekt zich niet uit over de ruzie op zich. "Je kan veel positieve dingen zeggen over sociale media, maar dit soort ruzies stelt die in een negatief daglicht", benadrukt de minister. "Influencers hebben veel volgers. Dat zijn doorgaans kinderen en jongeren die naar hen opkijken en dus hebben zij een verantwoordelijkheid."

De minister spreekt ook een engagement uit en roept de influencers op om na te denken over een gedragscode. "Er bestaat al veel regelgeving, onder meer rond haat en geweld. We moeten verder gaan, ook rond andere thema's, zoals aanzetten tot zelfdoding, eetstoornissen en zelfverminking."

Dalle wil samen met de influencers bekijken hoe zo'n code kan worden opgesteld. "We willen vanuit de Vlaamse regering niets opleggen. Wel vanuit vertrouwen en respect wil ik meewerken aan het opstellen van zo'n code", aldus de minister.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en www.zelfmoord1813.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234