Donderdag 22/10/2020

Michelle Martin wil vader Lejeune ontmoeten

Beeld UNKNOWN

Michelle Martin heeft via een brief van haar advocaat aan Denis Lejeune laten weten dat ze hem wil ontmoeten. Martin stelt een gesprek voor in het bijzijn van een bemiddelaar. Vader Lejeune reageert geschokt. Dat schrijven Het Laatste Nieuws, Le Soir en de kranten van Sud Presse.

Via haar advocaat laat de ex van Marc Dutroux weten dat ze de vader van de vermoorde Julie wil ontmoeten. "Ik had haar in een brief gevraagd de waarheid te vertellen. Ik had gehoopt dat ze een antwoord zou opsturen, maar nu wil ze me ontmoeten. Ik ben daar niet klaar voor. Ik wil niet door haar gemanipuleerd worden", zegt Denis Lejeune. Niettemin zal hij "eens goed nadenken" over het voorstel.

Nuances
In de brief stelt de advocaat dat een ontmoeting beter is dan een antwoord per brief, omdat daarin nuances verloren gaan. Bijkomende voorwaarde is dat niets mag uitlekken van het gesprek naar derden. Vader Lejeune schreef eind vorige maand een brief aan Martin met de vraag om eindelijk de waarheid te vertellen. Martins advocaat zei toen dat zijn cliënte de brief in alle discretie zal beantwoorden. Sinds haar voorwaardelijke vrijlating eind augustus verblijft Martin in het clarissenklooster van Malonne.

Bedenktijd
Jean-Denis Lejeune wil enkele dagen nadenken over de vraag van Michelle Martin. Lejeune, die donderdag onbereikbaar was, schreef daarop het volgende op zijn Facebook-muur: "Ik zal vandaag niet reageren tegenover de pers, over een mogelijke bemiddeling met Michelle Martin, en ook niet de komende dagen. Ik heb tijd, rust en reflectie nodig. De komende uren en dagen zullen lastig zijn. Ik vraag daarom mijn wens te respecteren. Dank voor het begrip."

Strafuitvoeringsrechtbank
Mocht Lejeune toestemmen Martin te ontmoeten, moet de strafuitvoeringsrechtbank finaal akkoord gaan met bemiddeling. Dat zegt Thierry Bayet, de advocaat van Martin, vandaag De strafuitvoeringsrechtbank legde Michelle Martin verschillende voorwaarden op bij haar vrijlating. Ze mocht bijvoorbeeld geen contact zoeken met de slachtoffers en hun naasten - daarom stuurde Martin overigens niet zelf een brief naar Lejeune om bemiddeling voor te stellen, maar haar advocaat. Toch kan de strafuitvoeringsrechtbank de voorwaarden wijzigen zodat bemiddeling mogelijk wordt.

"Nadat de twee partijen akkoord zijn gegaan over bemiddeling, moet de verantwoordelijke bemiddelaar de voorwaarden voorleggen aan hun advocaten", zegt Bayet. "Het gaat bijvoorbeeld om de plaats, de begeleiding en het verloop, in functie van wat haalbaar is. Vervolgens moeten de advocaten naar de strafuitvoeringsrechtbank. Die heeft het laatste woord of de bemiddeling kan plaatsvinden of niet."

Confrontatie
De advocaat van Martin zegt ook dat bemiddeling niet tot doel heeft om slachtoffer en dader onmiddellijk met elkaar te confronteren. "Voorafgaand worden individuele ontmoetingen georganiseerd om na te gaan wat ieders verwachtingen zijn - in het algemeen liggen die hoger bij het slachtoffer. Bemiddeling hoeft ook niet te resulteren in vergiffenis. Het doel is eerder om dialoog tot stand te brengen en te begrijpen wat niet begrepen is."

Een psycholoog is niet systematisch aanwezig bij de bemiddeling. "De voorwaarden zijn voor iedere bemiddeling anders."

Lambrecks
"We denken er nog niet aan. Zo reageerde vandaag Els Schreurs, de partner van Jean Lambrecks, op de vraag hoe zij denken over een eventuele toenaderingspoging van Michelle Martin.

"Het hoeft niet voor ons. Zestien jaar heeft Martin de kans gehad om te vertellen wat er gebeurd is. Er zijn uren en uren ondervragingen geweest. Ook het assisenproces heeft zo lang geduurd om te zeggen hoe en wat, maar ze heeft die kansen niet gegrepen. Het had misschien nog in haar voordeel geïnterpreteerd kunnen worden", aldus Schreurs namens Jean Lambrecks.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234