Donderdag 13/08/2020

Michelin Frankrijk

Het zal Belgische

gourmands plezieren dat er in

Noord-Frankrijk twee nieuwe sterren zijn gevallen

Restaurantbijbel blijft blind voor exotische keukens

koestert oude waarden

Hoewel topchef Alain

Senderens met voldoende omhaal had laten weten dat hij zijn driesterrenrestaurant op de place de la Madeleine zou ombouwen tot een

brasserie en Michelin

voortaan niet meer nodig had, krijgt hij in de nieuwe editie van de Rode Gids, die op

1 maart in de winkel ligt, opnieuw twee macarons. Michelin wil daarmee

kennelijk bewijzen dat een restaurateur geen sterren kan teruggeven. Het is nog altijd het bandenmannetje zelf dat uitdeelt en terugneemt.

Agnes Goyvaerts

De grote winnaar in de Michelin France 2006 is de Bretoen Olivier Roellinger. Zijn Maison de Bricourt in Cancale krijgt een derde ster. Insiders zijn het erover eens dat hij die al veel langer had mogen hebben, maar Bretagne ligt blijkbaar ver van Parijs. Het is de eerste keer in het bestaan van de Michelingidsen dat een chef uit die regio de hoogste onderscheiding krijgt. De vijftigjarige Roellinger staat bekend als een tovenaar met producten uit de zee in combinatie met exotische specerijen, die destijds door de Oost-Indische Compagnie via Saint-Malo werden aangevoerd. Zijn eerste ster kreeg hij in 1984, zijn tweede In 1988. Daarna was het elk jaar afwachten en... niets. Tot nu, dus.

Enkele andere winnaars zijn oude bekenden, zoals dus Alain Senderens (zijn brasserie is het voormalige driesterrenrestaurant Lucas Carton) en Joël Robuchon. Robuchon ging enkele jaren geleden met pensioen, maar blijft sindsdien maar terugkeren. De chef oogst vier sterren in één klap, voor drie etablissementen die hij bestiert in Parijs en Monte-Carlo. La Table de Joël Robuchon in Parijs krijgt twee sterren, L'Atelier Joël Robuchon in Parijs één en La Coupole in Monte-Carlo ook één. Gaya, het visrestaurant van Pierre Gagnaire in Parijs, verovert ook een ster. Daarmee is duidelijk een tendens aangegeven: grote chefs die bewust naar een eenvoudiger niveau afdalen - al dan niet naast hun gastronomische tempel -, worden daarvoor beloond, of ze willen of niet. L'Atelier van Robuchon, met zijn koks die voor de ogen van de gasten in het midden van een bar werken, met zijn redelijke prijzen en een zeer creatieve keuken, is bijzonder populair bij de Parijzenaars en mag alle dagen het bordje 'complet' aan de deur hangen. Ook Benoît, overgenomen door Alain Ducasse, is een eenvoudiger etablissement met één ster.

De geheimen van Michelin Frankrijk zijn nog niet officieel onthuld, het is de krant Libération die ze via een gunstige wind op haar kantoren vond. De krant is scherp voor de gids en zegt dat bovenstaande, terechte ingrepen niet voldoende zijn om de geloofwaardigheid volledig te herstellen. Michelin leed schade, onder meer door de onthullingen in het boek van een ex-inspecteur, door het terugtrekken van de Beneluxeditie in 2005 en door de bijzonder koele ontvangst van de eerste Michelingids in New York eind vorig jaar. Ook wordt de gids verweten dat de buitenlandse keukens volledig aan hem voorbijgaan en dat jonge talenten niet (snel genoeg) worden ontdekt. Hij speelt kortom nog te veel op veilig. De nieuwe directeur Frankrijk, een oud-journalist, zal er nog werk mee hebben om het blazoen op te poetsen. Bij Michelin wil men zoals gewoonlijk de spanning erin houden en de volledige lijst van nieuwe en vervallen sterren pas op 1 maart bekendmaken. Voor de Belgen is het misschien al interessant om te weten dat er twee nieuwe sterren zijn gevallen net over de grens: een in het Noord-Franse Wimereux voor L'Epicure, een andere voor La Laiterie in Lambersart bij Lille. n

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234