Woensdag 21/10/2020

Michel wint tijd in kerndebat

De federale regering zal de komende weken nog schaven aan het Energiepact. De belangrijkste knoop blijft de sluiting van de kerncentrales in 2025. MR, CD&V en Open Vld zijn voor, N-VA is tegen. Wat nu al zeker lijkt: premier Charles Michel (MR) zal al zijn politiek vernuft nodig hebben om iedereen op dezelfde lijn te krijgen.

Het stond in de sterren geschreven dat het kernkabinet gisterochtend het licht nog niet op groen zou zetten voor het Energiepact. De ontwerptekst daarover kwam tot stand na overleg tussen de verschillende ministers van Energie van ons land. Dat daarbij wordt uitgegaan van 2025 als datum voor de kernuitstap, ligt moeilijk bij N-VA.

Na afloop van de vergadering benadrukte premier Michel dat de regeringspartijen er een "geloofwaardige oefening" willen van maken. Hij herhaalde dat het regeerakkoord voorziet in de kernuitstap in 2025, maar dat ook de bevoorradingszekerheid, de stroomprijzen voor burgers en ondernemingen, de veiligheid en de internationale engagementen belangrijke doelstellingen zijn. Versta: de meerderheid raakt er voorlopig gewoon niet uit.

Nucleaire Vlaamse Alliantie

"Mocht het een gemakkelijke oefening zijn, dan zou een vorige regering ze al afgerond hebben", riposteerde Michel. Daarom is het volgens hem nodig om op basis van de ontwerptekst voort te werken met de gewesten, maar ook met sociale en economische partners om te becijferen wat de gevolgen zijn voor die vier doelstellingen. In de huidige ontwerptekst worden de verschillende scenario's niet doorgerekend. Dat zal nu de komende weken gebeuren.

Met extra cijfers hoopt Michel dan wel een compromis te vinden met N-VA. Hij wil de oefening naar eigen zeggen "hoe sneller hoe liever" afronden, maar weigert zichzelf - zoals steeds - een deadline op te leggen. Volgens Michel werkt dat averechts. Het lijkt er alleszins op dat een Energiepact niet meer voor dit jaar zal zijn.

In het parlement duwde de oppositie gisternamiddag het mes dieper in de wonde. Groen-kopman Kristof Calvo richtte zich tot de premier: "Onze kerncentrales zijn stokoud. Er is een groot draagvlak om de doorbraak naar groene energie te realiseren. Alle partijen zijn het daarover eens, buiten N-VA. Als u iets voor het klimaat wil doen, moet u een Energiepact afsluiten met een kernuitstap in 2025. U laat zich de mond snoeren door de N-VA, de Nucleaire Vlaamse Alliantie."

Michel antwoordde stoïcijns dat hij "vasthoudt aan de kernuitstap in 2025 zoals die in het regeerakkoord staat", maar "omdat we ernstige mensen zijn moeten we de effecten van onze beslissingen becijferen". Alleszeggend: voor die eerste uitspraak kreeg hij geen applaus van op de N-VA-banken. Voor de tweede wel.

Opvallend was dat van de meerderheidspartijen niemand tussenkwam, ook niet van N-VA. Kamerlid Bert Wollants (N-VA) maakte echter gebruik van het debat over de begroting om enkele uren later nog eens duidelijk te stellen: "Op deze manier gaan wij de kernuitstap niet goedkeuren."

Ook de komende weken zullen alle ogen op de federale regering gericht blijven. De Waalse en Brussel regeringen keurden de ontwerptekst van het Energiepact gisterochtend immers zonder probleem goed. Vandaag buigt de Vlaamse regering zich over de kwestie. Naar alle waarschijnlijkheid zal die de hete aardappel bij de federale regering houden, met het argument dat kerncentrales een federale bevoegdheid zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234