Woensdag 19/01/2022

Klimaatakkoord

Michel: "Voorakkoord is geen akkoord"

null Beeld © BAS BOGAERTS
Beeld © BAS BOGAERTS

Het is niet meer alleen de schuld van Joke Schauvliege (CD&V), maar ook van Marie-Christine Marghem (MR) dat het klimaatakkoord terug naar af is. Premier Charles Michel (MR) probeerde in het parlement de schade voor zijn regering te beperken. Hij wees erop dat er enkel 'een voorakkoord was', en gaf zijn partijgenote een pedagogisch tikje.

TINE PEETERS EN ROEL WAUTERS

"Een voorakkoord is nog geen akkoord." Met die vaststelling probeerde de premier de verwikkelingen rond het klimaatakkoord in het parlement te minimaliseren. Over de klimaatdoelen leek er vorig weekend een akkoord, maar dat trok N-VA maandag in twijfel omdat Vlaanderen er meer nadelen van zou ondervinden dan Wallonië en Brussel.

Gisteren kwam dan uit dat de federale energieminister Marie-Christine Marghem (MR) tijdens de onderhandelingen stevige inschattingsfouten maakte. De Franstalige liberale ging ervan uit dat groene stroom, gekocht in het buitenland, en de waterturbines van Coo meetellen als hernieuwbare energie. Die turbines bij de watervallen draaien immers op kernenergie.

Kannen en kruiken

De premier maakte daar in het parlement een technische kwestie van. In het weekend was meteen duidelijk dat er nog twijfels bestonden over de cijfers van Marghem, argumenteerde hij. "Onmiddellijk zijn er technische verificaties gevraagd bij de Europese Commissie", zei Michel. "Dat die intussen liet weten dat de twijfelgevallen niet mogen meetellen, is een feit waar we rekening mee moeten houden. Op basis daarvan heb ik minister Marghem gevraagd om de onderhandelingen voort te zetten. Ik wil alles doen om tot een akkoord te komen. Maar ik wil een akkoord dat realistisch en realiseerbaar is. Anders zullen we al snel Europese boetes moeten betalen, en dat zou ook geen zin hebben."

Het klimaatakkoord dat vorig weekend in kannen en kruiken leek, wordt dus weer opengebroken.

Voor N-VA is het mooi meegenomen dat Marghem fouten heeft gemaakt. De Vlaamse regering krijgt wat ze wil zonder dat er interne ruzies van komen. De federale, Waalse en Brusselse regeringen moeten mee terug aan tafel: ze kunnen de fout van Marghem niet naast zich neerleggen. Op het cijfer dat de Europese Commissie niet aanvaardt, was het hele preakkoord immers gebaseerd.

"Marghem heeft een objectieve fout gemaakt", luidt het dan ook bij N-VA. "Wij voeren geen communautair showtje op. Wij willen op een ernstige manier werken." Toch speelt de partij hier niet de vrouw. "Ze is een goede collega", klinkt het nog. "Dit vormt geen politiek probleem voor haar."

Ook voor CD&V komt het uiteraard goed uit dat de schijnwerpers nu van Schauvliege zwenken naar Marghem. "Michel heeft Galant en Marghem eigenlijk teruggefloten", luidt het. "Wij gaan daar nu geen verdere druk op zetten."

Lusten en lasten

Door de misrekening van de MR-politica doet het er niet meer toe waarmee Schauvliege vorig weekend instemde. De Vlaamse regering zal haar ook niet meer publiekelijk moeten terechtwijzen omdat ze, volgens N-VA, slecht onderhandelde. Toch is dit niet meer dan een uitstel van haar examen. Wanneer ze weer zal moeten onderhandelen, zal ze genoeg moeten kunnen binnenhalen, of het zit weer scheef tussen de Vlaamse coalitiepartners.

Wanneer er een definitief akkoord uit de bus zal komen, daar wil niemand zich op vastpinnen. Over dit 'preakkoord' en de lusten en de lasten ervan werd al zes jaar onderhandeld. Of België 'Parijs' haalt - de klimaatconferentie is over een maand - wordt met de dag twijfelachtiger. Van de 28 Europese landen is België het enige dat nog geen interne overeenstemming vond.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234