Woensdag 20/01/2021

Begroting

Michel verdedigt Belgische begroting voor Europa

Beeld BELGA

Premier Charles Michel heeft vrijdag op een top van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden het begrotingsbeleid en de structurele hervormingen van zijn regering verdedigd. "Ik besef meer dan ooit dat de politici van mijn generatie een grote verantwoordelijkheid dragen", aldus de premier.

"Het heeft geen zin om begrotingsdiscipline en een beleid van economische groei tegen elkaar af te zetten", zo verklaarde Michel. "We moeten onze begroting op orde zetten en onze Europese engagementen naleven." Michel herinnerde eraan dat zijn regering 11 miljard euro aan structurele besparingen wil doorvoeren, voornamelijk door de openbare uitgaven af te bouwen.

Structurele hervormingen dringen zich volgens Michel op omwille van de hogere levensverwachting en de tandende competitiviteit van België. De eerste minister onderstreepte dat België de concurrentie moet aangaan met landen "waar de pensioenen niets voorstellen, waar arbeidsongevallen niet terugbetaald worden". Die context vereist hervormingen "om ons sociale model te vrijwaren".

De staatshoofden en regeringsleiders van eurolanden beraden zich vrijdag over de slabakkende Europese economie en de openbare financiën. De Europese Commissie bestudeert momenteel de nationale ontwerpbegrotingen voor 2015 en vroeg onder meer Frankrijk reeds om meer opheldering. Frankrijk moet het tekort volgend jaar onder de drempel van drie procent krijgen, maar leverde een ontwerpbegroting in die uitgaat van een tekort van 4,3 procent.

President Francois Hollande relativeert intussen de briefwisseling tussen Parijs en Brussel. Het Franse staatshoofd hoopt dat de bijkomende informatie van de Franse regering de Commissie zal doen inzien dat "we de Europese regels respecteren, met een maximum aan flexibiliteit en met behoud van de economische groei en de werkgelegenheid".

Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso beaamde dat de Europese begrotingsregels flexibiliteit toelaten wanneer de economie minder sterk presteert als verwacht. "Maar er is een verschil tussen flexibiliteit en het totale gebrek aan respect voor de regels." Volgende week moet duidelijk worden of de Europese Commissie Frankrijk effectief om bijsturingen zal vragen.

Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy wees op het relatieve belang van de bijkomende structurele inspanningen die de Commissie mogelijk van sommige eurolanden gaat vragen. "Het gaat om een bijkomende inspanning, niet om een gigantische besparingsopdracht." Met die woorden viel meteen het doek over de 41ste en laatste Europese top van Van Rompuy. Begin december geeft hij de fakkel door aan de Pool Donald Tusk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234